15 Μαρτίου 2021

Καθαρά Δευτέρα εν μέσω πανδημίας

Διαφορετική είναι η φετινή Καθαρά Δευτέρα μιας και το σκληρό lockdown στην μισή σχεδόν χώρα δεν επιτρέπει τον εορτασμό με τον παραδοσιακό τρόπο. Τα πάρκα είναι ανοιχτά και το πέταγμα του χαρταετού ελεύθερο, ενώ κανονικά λειτουργούν οι φούρνοι, τα μίνι μάρκετ οι λαϊκές αγορές και τα ιχθυοπωλεία. Γενικά δεν υπάρχει κάποια ειδικότερη ρύθμιση στα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κοροναϊού όσον αφορά την Καθαρά Δευτέρα.

Το έθιμο του χαρταετού μπορεί λοιπόν να τηρηθεί με τους περιορισμούς των μετακινήσεων εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα αποστάσεων και αποφυγής συνωστισμού στους υπαίθριους χώρους.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε 
ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση για «υπερτοπικές μετακινήσεις», δηλαδή από νομό σε νομό. Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις με την αποστολή SMS στο 13033 και την Καθαρά Δευτέρα ισχύει ό,τι έχει τεθεί σε εφαρμογή την τελευταία εβδομάδα.

Μεταξύ άλλων: Οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση και οι βόλτες με κατοικίδιο (sms 6) επιτρέπονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και με όχι με αυτοκίνητο, ενώ στις μετακινήσεις που αφορούν παροχή βοήθειας, οι αστυνομικοί πλέον ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει κανονικά όπως κάθε Δευτέρα, δηλαδή από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας, για τις περιοχές που βρίσκονται στα επίπεδα αυξημένου κινδύνου, καθώς και την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. 

Tο πέταγμα του χαρταετού

Την προσοχή των πολιτών εφιστά ο ΔΕΔΔΗΕ, που σημειώνει ότι το πέταγμα του χαρταετού κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο ηλεκτροπληξίας και διακοπής της παροχής ρεύματος στη γύρω περιοχή.

Αν ο χαρταετός σας μπλεχτεί στα καλώδια, τότε για την ασφάλειά σας μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα, ούτε να αναρριχηθείτε πάνω σε ικριώματα ή στύλους διανομής ηλεκτρικού ρεύματος ή ηλεκτροφωτισμού. Σε κάθε περίπτωση που θα χρειαστείτε βοήθεια ειδοποιείστε τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ (11500, Κέντρο Εξυπηρέτησης και Βλαβών) ή επικοινωνήστε με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

Και λίγο χιούμορ, στο twitter:

Spiros Moustakas @spirosmous
- Τι θα κάνετε την καθαρά Δευτέρα? 
- Ότι είναι Τρίτη

Vasilis RToum @toumvas
Καλημερα σε όσους τους σηκώνεται, οι υπόλοιποι ελάτε να σας μάθω να σηκώνετε ντροουν. #καθαρα_Δευτερα

Γιώργης ο Κρητικός @rgos_gio
- Τι θα πετάξουμε την καθαρά Δευτέρα; 
- Τα σκουπίδια

Σχετικές με την Καθαρά Δευτέρα αναρτήσεις μας:
Η Καθαρά Δευτέρα και τα έθιμά της (10.3.2019)
Χαρταετός, μια σύντομη ιστορία του (2.3.2014)
Καθαρά Δευτέρα με Χιούμορ (11.3.2019)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου