26 Μαρτίου 2021

Κοντέινερ στο Σουέζ "φρακάρει" την παγκόσμια οικονομία

Εδώ και μέρες δεκάδες εμπορικά περιμένουν να ανοίξει η διώρυγα, που μπλοκάρει ένα κοντέινερ. Οι οικονομικές επιπτώσεις μεγαλώνουν, όσο παραμένει ακινητοποιημένο. 
Από τη "Deutsche Welle": 

Σαν μια τεράστια φάλαινα εγκλωβισμένη κάθετα στην λωρίδα του Σουέζ μοιάζει το τεράστιο Ever Given, ένα πλοίο συμφερόντων Ταϊβάν μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Τα συστατικά του νέου οικονομικού δράματος για την Ευρώπη και όλον τον κόσμο είναι στην πραγματικότητα οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, η κακή ορατότητα και το μικρό βάθος στο σημείο της προσάραξης. Κανένα πλοίο δεν μπορεί πλέον να διέλθει από τη διώρυγα εδώ και μερικές ημέρες. Και κανείς δεν ξέρει πόσο διάστημα ακόμη θα χρειαστεί, μέχρις ότου βρεθεί τρόπος μεταφοράς του γιγαντιαίου εμπορικού για να αποκατασταθεί η διέλευση.

Για τη Γερμανία το ποσοστό εισαγωγών-εξαγωγών που διακινούνται μέσω της διώρυγας αντιστοιχεί στο 8 με 9% σύμφωνα με οικονομολόγους του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας IfW του Κιέλου. Ιδιαίτερα για την Κίνα, τον σημαντικό εταίρο της Γερμανίας, το πλήγμα είναι πολύ μεγάλο, καθώς τα 2/3 των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών μεταφέρεται μέσω του Σουέζ. «Αν δεν βρεθεί λύση τις επόμενες ημέρες, ίσως εμφανιστούν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα της Γερμανίας», υποστηρίζει ο Βίνσεντ Στάμερ στη DW. Στο βόρειο και νότιο σημείο της διώρυγας έχει σχηματιστεί ουρά από εμπορικά που ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν κάποια στιγμή να συνεχίσουν την πορεία για να ξεφορτώσουν το εμπόρευμά τους σε λιμάνια της Ευρώπης. Το γεγονός καθιστά ακόμη πιο σαφή την νευραλγική σημασία του περάσματος.

Η νέα διώρυγα, που ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου του 2014 και ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από 12 μήνες, έχει μήκος 72 χλμ. και λειτουργεί παράλληλα με την ήδη υπάρχουσα, επιτρέπει τη δυνατότητα αμφίδρομης κυκλοφορίας των πλοίων μειώνοντας το χρόνο διέλευσης από τις 18 στις 11 ώρες, ενώ μειώνει σημαντικά και τα κόστη για τις εφοπλιστικές εταιρίες. Η κατασκευή της πρώτης διώρυγας περί το 1860 είχε οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της οικονομικής και πολιτικής καταστροφής. Προκειμένου να χρηματοδοτήσει το έργο, η χώρα είχε δανειστεί χρήματα, κυρίως από γαλλικές και βρετανικές τράπεζες. Σύντομα το χρέος διογκώθηκε σε βαθμό που καθιστούσε αδύνατη την αποπληρωμή του. Έτσι η Αίγυπτος πέρασε στην κυριαρχία της Βρετανίας, καταρχήν με το επιχείρημα να βοηθήσει τη χώρα να ορθοποδήσει οικονομικά προκειμένου να μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της. Το 1956 ο στρατηγός Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ ανακοίνωσε μία απόφαση που θα προκαλούσε ενθουσιασμό στην Αίγυπτο και τρόμο στην Ευρώπη: «Η αιγυπτιακή κυβέρνηση γνωστοποιεί την εθνικοποίηση της Suez Canal Company...» ανέφερε.

Σύμφωνα με την διαχειρίστρια υπηρεσία του Σουέζ, κάθε χρόνο διαπλέουν την λωρίδα 19.000 πλοία. Με αυτόν τον τρόπο συντομεύουν τον χρόνο διαδρομής ανάμεσα στην Ερυθρά Θάλασσα και την Μεσόγειο. Κατά μέσον όρο 50 εμπορικά την ημέρα, τα οποία μεταφέρουν ένα εκατομμύριο τόνους εμπορεύματος. «Από παιδικά παιχνίδια, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικά είδη, μέχρι μηχανές, ενδύματα, έπιπλα, ακόμη και αυτοκίνητα πάνω σε ειδικά διαμορφωμένα εμπορικά πλοία περνούν από τη διώρυγα» λέει η οικονομολόγος Γκαμπριέλε Βίντμαν από την τράπεζα DEKA. 

Φωτογραφία αριστερά: Ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης της διώρυγας Οσάμα Ράμπι επιθεωρεί την κατάσταση

Και ο Αμερικανός Σαλ Μερκογλιάνο, ιστορικός ναυτιλίας, περιγράφει τις οικονομικές επιπτώσεις με μελανά χρώματα: «Αυτό που θα δείτε πολύ σύντομα στην Ευρώπη είναι η αύξηση του κόστους των καυσίμων. Βλέπετε ήδη τάνκερ γεμάτα με αργό πετρέλαιο να έχουν ακινητοποιηθεί. Το ηλεκτρονικό εμπόριο θα γίνεται με πολύ πιο αργό ρυθμό. Η Amazon θα σας επισημάνει ότι η παράδοση του πακέτου σας δεν θα μπορέσει να γίνει τις επόμενες ημέρες. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το έχουν οι βιομηχανίες. Εάν είστε για παράδειγμα η BMW, και περιμένετε εξαρτήματα από την Ασία, θα τα παραλάβετε πολύ αργότερα. Άρα ενδέχεται να δούμε βιομηχανίες να σταματούν την παραγωγή».

Όπως επισημαίνει ο ιστορικός όλο το ζήτημα έχει μια τεράστια δυναμική. Το χειρότερο σενάριο είναι να διαρκέσει αυτή η κατάσταση, κάτι που θα προκαλέσει τεράστια δυσλειτουργία στην παγκόσμια οικονομία, σε μία περίοδο που ήδη η πανδημία την έχει χτυπήσει αδυσώπητα.

Ενδιαφέρουσα πληροφορία: Σύμφωνα με την FAZ το εμπορικό Ever Given είχε δημιουργήσει προβλήματα και μέσα στο λιμάνι του Αμβούργου, όταν πριν δύο χρόνια προκάλεσε τεράστια καταστροφή σε ένα φέριμποτ, μπλοκάροντας το λιμάνι.

Πηγή: Deutsche Welle


Σχετικές αναρτήσεις μας:
150 χρόνια Διώρυγα του Σουέζ (18.11.2019)
Νέα Διώρυγα του Σουέζ: Ανάσες ανάκαμψης στην οικονομία της Αιγύπτου (6.8.2015)

1 σχόλιο:

  1. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αρχής, Οσάμα Ράμπι , 321 πλοία παραμένουν εγκλωβισμένα στη Διώρυγα του Σουέζ. H ναυτιλιακή αγορά προβλέπεται να υποστεί άμεσο πλήγμα 30-40 εκατ. δολαρίων, ενώ το συνολικό κόστος για την παγκόσμια οικονομία θα ανέλθει περί τα 130-140 εκατ. δολάρια, ακόμη κι αν το Ever Given απελευθερωθεί την Κυριακή. Εφόσον όμως επιβεβαιωθούν οι βάσιμες ανησυχίες ότι θα απαιτηθούν πολλές ακόμη ημέρες, με το πλοίο ακίνητο έως τις 5 Απριλίου, τότε οι απώλειες για την παγκόσμια οικονομία θα ανέλθουν στο 1 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα πάντα με τη VesselsValue. Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή