31 Μαρτίου 2021

Προανακριτική για Ν. Παππά αποφάσισε η Βουλή

Την σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016 αποφάσισε αργά το βράδι της Τρίτης η Ολομέλεια της Βουλής.

Στην μυστική ψηφοφορία ψήφισαν 289 βουλευτές. Βρέθηκαν 288 έγκυρα ψηφοδέλτια και 1 άκυρο. «Υπέρ» ψήφισαν 187 βουλευτές, 85 «κατά» και 16 «παρών». Από την ψηφοφορία απείχαν οι 9 βουλευτές του ΜέΡΑ 25. Βάσει του Κανονισμού της Βουλής, στην ψηφοφορία δεν μετείχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππάς κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης.

Νέα Δημοκρατία, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση είχαν ταχθεί «υπέρ» της πρότασης για τη σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Ν. Παππά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει πως θα καταψηφίσει την πρόταση, ενώ το ΚΚΕ ότι θα ταχθεί με το
«παρών». Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης είχε αναγγείλει την αποχή του κόμματος από την ψηφοφορία όσο και από τις εργασίες της Επιτροπής.

Σύμφωνα με την πρόταση των βουλευτών της ΝΔ, η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση (περί της «Ποινικής Ευθύνης των Υπουργών») σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην υπουργό Επικρατείας από 23.09.2015 έως 05.11.2016 και εν συνεχεία Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έως τις 09.07.2019, κ. Νικόλαο Παππά κατά την άσκηση των καθηκόντων του: 1) Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση (αρ. 159 ΠΚ) και 2) Παράβαση Καθήκοντος κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση (ΠΚ 259).

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας πρότεινε και αποφασίσθηκε η προανακριτική επιτροπή να έχει 19 μέλη ανάλογα με την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων και δόθηκε προθεσμία δύο μηνών στην Επιτροπή για την ολοκλήρωση των εργασιών της και την κατάθεση του πορίσματος στην Ολομέλεια.

Πλήρης κάλυψη Τσίπρα στον Ν. Παππά

Απόπειρα «ποινικοποίησης» της πολιτικής αντιπαράθεσης, για «διχαστικό σχέδιο» και για «εκδικητική πολιτική» καταλόγισε στην κυβέρνηση και, προσωπικά, στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στην παρέμβασή του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής για την διενέργεια προανακριτικής εξέτασης όσον αφορά τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά για το θέμα των αδειών των ιδιωτικών καναλιών.

«Στήστε λοιπόν εσείς δίκες σκοπιμότητας για τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Με βασικό κατηγορητήριο ότι τόλμησαν να υποχρεώσουν τη διαπλοκή να συμμορφωθεί με το Σύνταγμα και τους νόμους. Επιλέξτε το δρόμο της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής και του διχασμού. Μόνο να ξέρετε, αυτός ο δρόμος είναι και ολισθηρός και επικίνδυνος για αυτόν που τον επιλέγει» είπε ο Αλεξης Τσίπρας.

Μιλώντας σε υψηλούς τόνους, γεγονός που προκάλεσε ήδη την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε «περήφανος» που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, τονίζοντας παράλληλα ότι αισθάνεται «δυνατός πολιτικά» γιατί δεν χρωστάει σε κανέναν.

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, στο πλαίσιο της συζήτησης τόνισε: «Κινείστε εναντίον μου για μια διαδικασία κατά την οποία το Δημόσιο δεν δαπάνησε αλλά εισέπραξε». Για την υπόθεση Καλογρίτσα, είπε ότι υπάρχει μια αστική διαφορά μεταξύ δύο επιχειρηματιών, ότι η ΝΔ υιοθετεί ένα μέρος των επιχειρημάτων του ενός μέρους, αγνοεί τις θέσεις της άλλης πλευράς και αγνοεί τις σχετικές αποφάσεις των δικαστηρίων.

Το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «είναι η παράταξη των δοσίλογων και των μαυραγοριτών». Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. Θανάση Πλεύρη, ο οποίος ανέφερε ότι ο αρχηγός και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένα να ξεκαθαρίσουν αν ταυτίζονται με τις ύβρεις του κ. Πολάκη, ο οποίος, όπως είπε, «στο παραμύθι του Αίσωπου το λιοντάρι είδε τον εαυτό του ως χοίρο μέσα στις λάσπες και όχι ως λέοντα». «Γουρούνια είναι αυτοί που συμμετείχαν στα νιάτα τους σε πορείες της Χρυσής Αυγής και τώρα το παίζουν δημοκράτες», αντέδρασε ο κ. Πολάκης. 

ΝΔ για Τσίπρα: Κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια

Ευθεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για τα όσα είπε κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία μέσω ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου της.

Στην εν λόγω ανακοίνωση, το κυβερνών κόμμα επισημαίνει πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλυψε πλήρως τον κ. Παππά και ότι με περίσσιο θράσος μίλησε για πολιτικές διώξεις. «Προφανώς κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Νομίζει ότι απευθύνεται σε λωτοφάγους που δεν θυμούνται το "μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους", όταν η σκευωρία που έστησε κατέρρευσε πανηγυρικά».

Από τη Νέα Δημοκρατία καταλογίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ πόλωση και διχασμό παραπέμποντας στο «εμφυλιοπολεμικό παραλήρημα του Παύλου Πολάκη», όπως λένε χαρακτηριστικά και για το οποίο επισημαίνουν πως «ο κ. Τσίπρας δεν βρήκε τίποτε να πει».

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου