28 Μαρτίου 2021

Δυο πειράματα «κανονικότητας» σε Βαρκελώνη και Τύμπινγκεν εν μέσω πανδημίας

Βαρκελώνη: Η πρώτη συναυλία 5.000 ατόμων στην Ευρώπη με τεστ αντιγόνου (φωτογραφία αριστερά).
Τύμπινγκεν: Το γερμανικό «πείραμα» που παραβλέπει για ένα 24ωρο τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα με μοναδική προϋπόθεση την προσκόμιση αρνητικού τεστ PCR.

Βαρκελώνη: Η πρώτη συναυλία 5.000 ατόμων με τεστ αντιγόνου

Πέντε χιλιάδες λάτρεις της μουσικής παρακολούθησαν μια ροκ συναυλία στη Βαρκελώνη χθες, 27 Μαρτίου, αφού έκαναν τεστ για Covid-19, για να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητά του στην πρόληψη της πανδημίας σε μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η παράσταση του ισπανικού ροκ συγκροτήματος Love of Lesbian είχε την ειδική άδεια των ισπανικών υγειονομικών αρχών. Ενώ η υπόλοιπη χώρα περιορίζεται σε συγκεντρώσεις τεσσάρων ατόμων σε κλειστούς χώρους, οι συμμετέχοντες στη συναυλία μπορούσαν να αναμειγνύονται ελεύθερα, αν και οι μάσκες προσώπου ήταν υποχρεωτικές.

Όσοι ενδιαφέρονταν για εισιτήριο είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις χώρους στη Βαρκελώνη όπου έπρεπε να υποβληθούν σε γρήγορο τεστ αντιγόνου το Σάββατο το πρωί. Όσοι είχαν αρνητικά αποτελέσματα λάμβαναν έναν κωδικό στο κινητό τους τηλέφωνο που επικύρωνετο εισιτήριό τους για την παράσταση στο Palau Sant Jordi της πόλης, που άρχισε στις 7 μ.μ.

Οι διοργανωτές λένε ότι είναι το πρώτο γεγονός αυτού του μεγέθους που πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα εισιτήρια για την παράσταση εξαντλήθηκαν. Τα εισιτήρια, που κυμαίνονταν από 23-28 ευρώ, περιελάμβαναν το κόστος του τεστ και την υψηλής προστασίας μάσκα που ήταν υποχρεωτική.

Πηγές: naftemporiki.gr , USnews

Τύμπινγκεν: Το γερμανικό «πείραμα» που παραβλέπει τη Μέρκελ

Ευκαιρία να απολαύσεις μερικές από τις προ-Covid συνήθειες προσφέρει μια μικρή πόλη στη Γερμανία, η οποία «παραβλέπει» για ένα 24ωρο τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης Μέρκελ. Ο λόγος για το Τύμπινγκεν -μια μικρή πόλη 90.000 κατοίκων στα νοτιοδυτικά της χώρας- η οποία παραμερίζει το lockdown και προσφέρει ένα day-pass εισιτήριο για κάτι, το οποίο προσομοιάζει την προ-κορωνοϊού ζωή. Μοναδική προϋπόθεση αποτελεί η προσκόμιση αρνητικού τεστ PCR.

Η πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου, αποτελεί μια εφαρμογή -φυσικά σε μικρότερη κλίμακα- του «πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού», το οποίο προωθεί η Κομισιόν και στο οποίο έχει εναποθέσει τις ελπίδες του ο ελληνικός τουρισμός.

Σ’ αντίθεση, εξάλλου, με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν μια ενιαία στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας, το ομοσπονδιακό σύστημα της Γερμανίας επιτρέπει στις τοπικές αρχές να διαφοροποιούνται και να υλοποιούν διακριτές πολιτικές. Αξιοποιώντας αυτή την ευκαιρία, το Τύμπινγκεν επιτρέπει σε κατοίκους και επισκέπτες, αφού πρώτα υποβληθούν σε έλεγχο Covid και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, να επισκέπτονται τα «ανοιχτά» εμπορικά καταστήματα, να παρακολουθούν μια παράσταση στο εν λειτουργία θέατρο και να απολαμβάνουν τον καφέ τους σε κάποιο μπιστρό.

Φυσικά, η ανταπόκριση είναι ήδη τεράστια. Μόνο για χθες, Σάββατο, είχαν «κοπεί» περισσότερα από 3.000 day-pass εισιτήρια, καθιστώντας την μικρή πόλη, η οποία είναι γνωστή για το ακαδημαϊκό υπόβαθρό της, ως έναν ανερχόμενο τουριστικό πόλο. Όπως είναι εύλογα, η οικονομική δραστηριότητα εξελίσσεται με ορισμένα περιοριστικά μέτρα, όπως η τήρηση των αποστάσεων ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα της εστίασης κ.α.

Λόγω του μικρου χρονικού διαστήματος «ζωής» αυτού του πειράματος -ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου- μέχρι στιγμής δεν έχουν εξαχθεί ασφαλή συμπεράσματα ως προς τις επιπτώσεις στην καμπύλη των κρουσμάτων.

Πηγές: moneyreview.gr , Bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου