7 Μαρτίου 2021

Υποχώρησαν τα νερά της θάλασσας από Θερμαϊκό μέχρι και παραλίες της Αττικής

Στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, της Αττικής, αλλά και σε πολλά 
νησιά των Κυκλάδων, η στάθμη του νερού της θάλλασσας σε αρκετές περιοχές έχει υποχωρήσει σημαντικά.

Στο Θερμαϊκό Κόλπο πρωτόγνωρες εικόνες «συνοδεύουν» το φαινόμενο της αμπώτης που έχει γίνει αισθητό τις τελευταίες ημέρες σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα. Ανάμεσα σε αυτές και παραλίες στο Σαρωνικό και το Νότιο Ευβοϊκό στην Αττική, στην Καβάλα, την Κρήτη, καθώς και σε νησιά των Κυκλάδων όπου η θάλασσα "κατέβηκε" αποκαλύπτοντας τον ... πυθμένα της.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η άμπωτη, το αντίθετο της πλημμυρίδας, χαρακτηρίζεται από την κάθοδο των νερών της θάλασσας. Άμπωτη και πλημμυρίδα μαζί αποτελούν το φαινόμενο της παλίρροιας.

Ειδικότερα, στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, πιο εμφανές και ταυτόχρονα εντυπωσιακό είναι το φαινόμενο στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, συμφωνα με το Thes.gr. Εκεί η θάλασσα έχει τραβηχτεί προς το εσωτερικό για πολλές δεκάδες μέτρα με αποτέλεσμα βάρκες που πριν από μερικές ημέρες ήταν στο νερό τώρα να είναι κολλημένες στην στεριά. Οι πολίτες μπορούν ακόμη και να περπατήσουν εκεί όπου κανονικά υπήρχε θάλασσα.

Στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου οι βάρκες βγήκαν ... στην στεριά. Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες είναι από το thes.gr:



Ανάλογο φαινόμενο στο Σαρωνικό και το Νότιο Ευβοϊκό στην Αττική. Στο Καβούρι (φωτογραφία κάτω) η θάλασσα υποχώρησε, επιτρέποντας στους κατοίκους να περπατήσουν από την παραλία μέχρι το νησάκι που βρίσκεται λίγα μέτρα από την ακτή. 

Καβούρι, φωτογραφία: Intime News / Λιάκος Γιάννης

Επίσης, εδώ και πάνω από μια βδομάδα η θάλασσα έχει "τραβηχτεί" αρκετά μέτρα προς τα μέσα στη Ραφήνα και την Αρτέμιδα. 

Και δυο φωτογραφίες (δικές μας) από την Αρτέμιδα Αττικής, στο ίδιο σημείο στο Σιλιβάνι: 

Όπως η θάλασσα είναι συνήθως

Χθεσινή εικόνα στο ίδιο με το παραπάνω σημείο

Επειδή πολλοί συνδύασαν το φαινόμενο με σεισμό, που ήδη έχει γίνει ή πιθανόν να γίνει, οι ειδικοί, σύμφωνα με το meteology.gr, υποστηρίζουν πως το φαινόμενο έχει κυρίως να κάνει με τη διακύμανση της βαρομετρικής πίεσης. Αναφέρουν πως οι παρατεταμένες και εξαιρετικά υψηλές πιέσεις πάνω από τη χώρα μας, οι οποίες έφτασαν και τα 1035hpa, ήταν η αιτία που η θάλασσα "τραβήχτηκε" τόσο μέσα. Σε αυτό βοήθησαν και οι ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο.

Τι λέει ο Ευθύμης Λέκκας: Το πού οφείλεται η υποχώρηση της στάθμης της θάλασσας εξήγησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας. «Όταν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, συνήθως οφείλονται σε μετεωρολογικές συνθήκες, όπως νότιους ανέμους, ή μπορεί να οφείλεται στη σύνοδο κάποιων πλανητών που ασκούν έλξη σε θαλάσσιες μάζες» δήλωσε. Και σημείωσε ότι στην περίπτωση που το φαινόμενο της υποχώρησης της στάθμης της θάλασσας είναι μόνο σε μια περιοχή, τότε «μπορεί να αποτελέσει προσεισμικό φαινόμενο». Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση η υποχώρηση της στάθμης της θάλασσας παρατηρείται σε πολλές περιοχές της χώρας μας, έτσι τέτοιο θέμα δεν υφίσταται.

Πηγές: Με στοιχεία από protothema.gr , thes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου