4 Οκτωβρίου 2023

Πλημμύρες στην Αθήνα; Κάντε μια «πόλη-σφουγγάρι», όπως η Κοπεγχάγη

Σοκαρισμένοι από μια πλημμύρα του 2011 που σάρωσε τα πάντα στην πρωτεύουσα τους (φωτο αριστερά), οι Δανοί κατασκεύασαν μια πόλη-σφουγγάρι: Μέσω της δημιουργίας ενός εκτεταμένου δικτύου υπέργειων και υπόγειων καναλιών, χώρων πρασίνου, ειδικά προσαρμοσμένων δρόμων και λεκανών απορροής, τη διασχίζει ένας αόρατος ποταμός που σχεδιάστηκε για να την προστατεύει σε περίπτωση καταρρακτωδών βροχοπτώσεων. Από το Protagon.gr

Κάποια αποσπάσματα:

Εφέτος τον Σεπτέμβριο στον Βόλο έβρεξε εκατό φορές περισσότερο από το κανονικό ή όσο βρέχει στην Αθήνα μέσα σε δυόμιση χρόνια. Τον Ιούλιο του 2011, περί τα τρεις χιλιάδες χιλιόμετρα βορειότερα, στην Κοπεγχάγη μέσα σε λίγες ώρες έβρεξε όσο μέσα σε δύο μήνες. Ωστόσο το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό ενώ τις ημέρες και τις εβδομάδες που ακολούθησαν οι πολίτες της πρωτεύουσας της Δανίας βίωσαν ένα συλλογικό τραύμα, παρόμοιο – τηρουμένων των αναλογιών – με το τραύμα που βιώνουν σήμερα οι πολίτες του Βόλου, και της υπόλοιπης Μαγνησίας, και ολόκληρης της Θεσσαλίας και των άλλων περιοχών που επλήγησαν από το σαρωτικό πέρασμα των καταιγίδων Daniel και Elias. (...)

Ωστόσο τα χάος που επικράτησε τότε, ταρακούνησε τις αρχές, οι οποίες, παρότι επρόκειτο για ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο και οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη δεν ήταν τόσο εμφανείς και καταστροφικές όσο είναι σήμερα, δεν έμειναν με τα χέρια σταυρωμένα. Γνωρίζοντας πως η πρωτεύουσα της Δανίας συγκαταλέγεται μεταξύ των τόπων που απειλούνται από καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, αποφάσισαν να την μετατρέψουν τρόπον τινά σε «πόλη-σφουγγάρι». Πώς; Μέσω της δημιουργίας ενός εκτεταμένου δικτύου υπέργειων και υπόγειων καναλιών, χώρων πρασίνου, ειδικά προσαρμοσμένων δρόμων και λεκανών απορροής με το Spiegel να κάνει λόγο για «έναν αόρατο ποταμό που διασχίζει την Κοπεγχάγη και σχεδιάστηκε για να προστατεύει την πόλη σε περίπτωση καταρρακτωδών βροχοπτώσεων».


Πάρκα που λειτουργούν ως εφεδρικές λεκάνες απορροής (πριν επάνω, μετά κάτω)


Το συνολικό κόστος του Σχεδίου Διαχείρισης Νεροποντών (Skybrudsplan) εκτιμάται στα 1,8 δισ. ευρώ, ποσό σχετικά μικρό, λαμβάνοντας πως στόχος είναι η προστασία της πρωτεύουσας της Δανίας από επεισόδια έντονων βροχοπτώσεων και τις πλημμύρες που ακολουθούν για τα επόμενα 100 χρόνια. Το πρώτο Skybrudsplan εγκρίθηκε από τις δημοτικές αρχές λιγότερο από έναν χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2011. Εκτοτε διευρύνεται σε ετήσια βάση ενώ η κατασκευή των έργων πρόκειται να συνεχιστεί τουλάχιστον έως το 2035. (...)

Οσον αφορά την προστασία της Κοπεγχάγης από τις πλημμύρες, ο Γιαν Ράσμουσεν, ένας μηχανικός ηλικίας 61 ετών που εργάζεται για τον δήμο της Κοπεγχάγης από το 1990 και είναι ένας από τους συντάκτες του σχεδίου, εξήγησε πως όταν βρέχει καταρρακτωδώς, ακόμη και τα καλύτερα συστήματα αποχέτευσης φρακάρουν. Σταθμοί επεξεργασίας λυμάτων και οχετοί πλημμυρίζουν, όπως και υπόγεια. Σε μια πυκνοκατοικημένη πόλη, υπάρχουν πολύ λίγοι φυσικοί διάδρομοι για τη διαφυγή του νερού, οπότε ακολουθεί την πορεία της ελάχιστης αντίστασης, περνώντας αναγκαστικά μέσα στην πόλη μέσω ενός λασπώδους, βρώμικου ρεύματος, το οποίο «πρέπει να επιβραδύνεται και να κατευθύνεται, ούτως ώστε να μην προκαλεί ζημιές», είπε ο δανός μηχανικός. 

Μετά την καταιγίδα του 2011 ... τελικά η πόλη βρέθηκε αντιμέτωπη με τρεις επιλογές. 
Η πρώτη ήταν να μην γίνει απολύτως τίποτα, με το κόστος της αδράνειας να ξεπερνάει, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ κατά τα επόμενα εκατό χρόνια. 
Η δεύτερη επιλογή ήταν η κλασική συνταγή της διεύρυνσης του αποχετευτικού δικτύου.
Η τρίτη επιλογή ήταν πιο νέα και μάλλον ασυνήθιστη, αλλά φαινόταν να είναι με διαφορά η πιο αποτελεσματική: προέβλεπε τη δημιουργία ενός μηχανισμού προστασίας που θα αποτελείτο από ένα υπόγειο δίκτυο εγκαταστάσεων αποστράγγισης και συλλογής νερού, από πάρκα που λειτουργούν ως εφεδρικές λεκάνες απορροής και από δρόμους που μπορούν να μετατραπούν σε ποτάμια σε περίπτωση ανάγκης. 


Δρόμοι που μπορούν να μετατραπούν σε ποτάμια σε περίπτωση ανάγκης (πριν επάνω, μετά κάτω)


«Το κατασκευάζουμε γιατί είναι πιο λογικό. Το “Skybrudsplan” μπορεί να προσφέρει περισσότερα και κοστίζει λιγότερο», θεωρεί ο ο Ράσμουσεν. Τελικός στόχος είναι να καταστεί η Κοπεγχάγη μια πόλη που θα μπορεί να απορροφά τα όμβρια ύδατα και να το απελευθερώνει αργά παρά την αστική πυκνότητα.

Σήμερα η πρωτεύουσα της Δανίας δεν είναι η μοναδική «πόλη-σφουγγάρι» στον κόσμο, καθώς πολλές από τις ταχέως αναπτυσσόμενες μητροπόλεις της Κίνας έχουν υιοθετήσει πολλά από τα στοιχεία της σύλληψης των Δανών. Ωστόσο πουθενά αλλού στον κόσμο δεν έχει αναπτυχθεί τόσο εκτεταμένα όσο στην Κοπεγχάγη, δεδομένου ότι μέρους του σχεδίου αποτελούν 350 μεμονωμένα έργα. «Πραγματικά δεν είχαμε κανένα πρότυπο που θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε στον κόσμο. Είμαστε πρωτοπόροι», είπε ο δανός μηχανικός. (...)

καθώς και στο:
ENGHAVEPARKEN - CLIMATE PARK - TREDJE NATUR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου