9 Οκτωβρίου 2013

Ε.Ε.: Εγκρίθηκε η εξαγορά της Olympic Air από την Aegean

Το «πράσινο φως» για την εξαγορά της Olympic Air από την Aegean Airlines έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς έκρινε ότι η συγκέντρωση δεν στρεβλώνει τον ανταγωνισμό.

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει ότι μετά από διεξοδική έρευνα προέκυψε ότι, αν η Olympic Air δεν εξαγοραζόταν από την Aegean, θα αναγκαζόταν στο άμεσο μέλλον να παύσει να λειτουργεί λόγω οικονομικών δυσχερειών. Μόλις η Olympic σταματούσε την επιχειρηματική της δραστηριότητα, η Aegean θα καθίστατο η μοναδική εταιρεία πτήσεων εσωτερικού και θα αποκτούσε τα μερίδια αγοράς της Olympic.

«Ως εκ τούτου, ανεξαρτήτως της συγκέντρωσης, η Olympic σύντομα θα έπαυε να υπάρχει ως ανταγωνίστρια της Aegean. Κατά συνέπεια, η συγκέντρωση δεν στρεβλώνει τον ανταγωνισμό, ο οποίος ούτως ή άλλως δεν θα υπήρχε», αναφέρει η Κομισιόν.

«Είναι σαφές ότι, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ελληνικής κρίσης και δεδομένης της ιδιαίτερα δύσκολης οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει, η Olympic θα ήταν αναγκασμένη, σε κάθε περίπτωση, να εγκαταλείψει την αγορά σύντομα. Ως εκ τούτου, εγκρίναμε τη συγκέντρωση δεδομένου ότι δεν έχει καμία πρόσθετη αρνητική επίπτωση στον ανταγωνισμό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδιος για την πολιτική ανταγωνισμού, Xoακίν Αλμούνια.

Η Επιτροπή εξέτασε τις επιπτώσεις της προτεινόμενης εξαγοράς στον ανταγωνισμό των επηρεαζόμενων αγορών όσον αφορά τις επιβατικές πτήσεις εσωτερικού. Η Aegean είναι ο πλησιέστερος ανταγωνιστής της Olympic στις αγορές αυτές στην Ελλάδα και η Επιτροπή είχε εκφράσει αρχικά ανησυχίες και ξεκίνησε διεξοδική έρευνα τον Απρίλιο του 2013.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, εξαιτίας της ελληνικής κρίσης, η ζήτηση επιβατικών πτήσεων εσωτερικού με αναχώρηση από την Αθήνα μειώθηκε κατά 26%, από 6,1 εκατομμύρια επιβάτες το 2009 σε 4,5 εκατομμύρια επιβάτες το 2012. Η μείωση αυτή συνεχίστηκε και το πρώτο εξάμηνο του 2013.

______________
Αναδημοσίευση από: http://www.naftemporiki.gr/finance/story/713200






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου