6 Οκτωβρίου 2013

Κύπρος: Σχέδιο Β στην ΑΟΖ δεν επιτρέπεται

Τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ, σχηματίστηκαν και είναι εκεί περιμένοντας, για σχεδόν ένα δισεκατομμύριο χρόνια. Όμως οι γεωπολιτικές εξελίξεις επιτάσσουν ταχύτητα. Έτσι κυβέρνηση και εμπλεκόμενες εταιρείες, θα ήταν καλό να δώσουν εκείνα τα τεχνικά δεδομένα που θα διασκεδάσουν τις ανησυχίες που τελευταία έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Σχέδιο Β στην ΑΟΖ δεν επιτρέπεται.
 
Ένα άρθρο από το "Φιλελευθερο". Το αναδημοσιεύουμε στη συνέχεια: 

Σχέδιο Β στην ΑΟΖ δεν επιτρέπεται

Μπαίνουμε σε μια ακόμα πιο θερμή περίοδο σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες στην Κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη. Είναι η δεύτερη επιβεβαιωτική εντός του 2014, στο τεμάχιο «12» και οι επόμενες που θα ακολουθήσουν στο ίδιο τεμάχιο για μικρότερα κοιτάσματα. Είναι οι τέσσερις γεωτρήσεις στα τεμάχια 2, 3 και 9 επίσης το 2014 και ακόμα τέσσερις το 2015. Τότε θα έχουμε και τις πρώτες γεωτρήσεις για πετρέλαιο στα τεμάχια 10 και 11. Σε μερικές εβδομάδες, ολοκληρώνονται οι πλήρεις τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες στην περιοχή των προγραμματιζόμενων γεωτρήσεων, που θα δώσουν μια πολύ πιο συγκεκριμένη εικόνα ως προς τον αριθμό, τις εκτάσεις, τους όγκους και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά των κοιτασμάτων.
Τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ, σχηματίστηκαν και είναι εκεί περιμένοντας, για σχεδόν ένα δισεκατομμύριο χρόνια. Όμως έναντι τόσων χρόνων αναμονής, λόγω της οικονομικής κρίσης, των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή και του Κυπριακού, για μας έχουν πλέον σημασία ακόμα και οι μήνες.
Αν σε κάτι διαπιστώνεται πλήρης ομοφωνία σε πολιτικό, κομματικό και κοινωνικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια στη Κύπρο -ίσως το μοναδικό θέμα με τέτοια ομογνωμία- είναι το θέμα της έγκαιρης ανάπτυξης τερματικού υγροποίησης. Με τεράστια σημασία και γεωπολιτική, αφού θα μετατρέψει την Κύπρο σε πραγματικό ενεργειακό κόμβο, αλλά και οικονομική, αφού θα πολλαπλασιάσει την αξία και τα οικονομικά οφέλη από το φυσικό αέριο που θα εξορύσσεται από τα έγκατα του βυθού. Κάτι που έχει ζωτική σημασία για την έξοδο από την κρίση την επόμενη δεκαετία, αλλά και για την κληρονομιά στις επόμενες γενιές. Η στοχοπροσήλωση σε αυτή την κατεύθυνση δεν έχει εναλλακτικό σενάριο. Το είπαν και οι εμπειρογνώμονες στον υπουργό Ενέργειας, που ήθελε να έχει όλα τα δεδομένα και μελέτες για εναλλακτικά σενάρια ενώπιον του πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Σχέδιο Β δεν επιτρέπεται. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επιτάσσουν επίσης ταχύτητα, ώστε η Κύπρος να δίνει λύσεις και να επηρεάζει τις αποφάσεις των γειτόνων.
Επίσης, ας μην εθελοτυφλούμε. Υπάρχει και ψιθυρολογία και δυσπιστία, ότι οι μειωμένες ποσότητες της νέα πρόβλεψης, μπορεί να είναι «φτιαχτές» με στόχο να ανοίξουν δρόμο σε αγωγό μέσω Τουρκίας ή να παρατείνουν τις οριστικές αποφάσεις ενόψει διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Ακόμα κι αν πρόκειται για ακραίες θεωρίες συνωμοσίας, κυβέρνηση και εμπλεκόμενες εταιρείες θα ήταν καλό να δώσουν ανοικτά, εκείνα τα τεχνικά δεδομένα που θα διασκεδάσουν τέτοιες ανησυχίες.
Άρθρο του «Φ»


- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-arthro-f/83/165040/schedio-v-stin-aoz-den-epitrepetai#sthash.CDjUNYn1.dpuf






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου