8 Οκτωβρίου 2013

«Καμπανάκι» του ΔΝΤ για το οικονομικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ

Μπροστά στον κίνδυνο μιας «μεγάλης οικονομικής αναταραχής» βρίσκονται οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εφόσον δεν μπορέσουν να αυξήσουν το όριο δανεισμού τους. 
Οπως προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, μια ενδεχόμενη αδυναμία των ΗΠΑ να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε ύφεση ή σε κάτι «ακόμη χειρότερο»...

Ο Μπλανσάρ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στο "Έθνος", δήλωσε ότι η αδυναμία της Ουάσινγκτον να αυξήσει το νόμιμο όριο του χρέους θα οδηγούσε σε δραματικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες και "πιθανότατα (...) σε μεγάλη οικονομική αναταραχή".

Στην αναθεωρημένη έκθεσή του για τις οικονομικές τάσεις, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ προβλέπει επίσης ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία του Κογκρέσου να αυξήσει το όριο του χρέους θα οδηγούσε τις ΗΠΑ σε επιλεκτική χρεοκοπία, με σοβαρές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει θέσει την 17η Οκτωβρίου ως την καταληκτική ημερομηνία για την αύξηση του ορίου δανειοδότησης της χώρας. Εάν δεν επιτευχθεί κάποια συμφωνία μέχρι τότε μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, η χώρα κινδυνεύει να μείνει χωρίς μετρητά για την κάλυψη των υποχρεώσεών της: τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, την άμυνα και την πληρωμή των τόκων των 16,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του ομοσπονδιακού χρέους.

Ταυτόχρονα, όλες οι μη απολύτως αναγκαίες ομοσπονδιακές υπηρεσίες έχουν κλείσει από την 1η Οκτωβρίου και οι υπάλληλοι τέθηκαν σε αναγκαστική αργία καθώς Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων αδυνατούν να συμφωνήσουν ακόμη και για την ψήφιση ενός προσωρινού προϋπολογισμού.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι μολονότι η οικονομική ζημία από ένα "βραχυπρόθεσμο κλείσιμο" θα είναι πιθανότατα περιορισμένη, "ένα μακροχρόνιο κλείσιμο θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επιζήμιο".

Εν τω μεταξύ στην Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε την πρόθεσή του να διαπραγματευτεί με τους ρεπουμπλικανούς στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ωστόσο έθεσε ως προαπαιτούμενο την επαναλειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών που έχουν κλείσει και την άρση της απειλής της στάσης πληρωμών.

Πηγή: από άρθρο στο "Έθνος" στις 08.10.2013

Σχόλιο: Αναρωτιέμαι ότι, όταν η επιλεκτική χρεοκοπία στην Ελλάδα (με το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου) είχε σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και  στην Ευρώπη  γενικότερα (και όχι μόνον), πως είναι δυνατόν μια επιλεκτική χρεοκοπία στις ΗΠΑ να έχει απλώς και μόνο "σοβαρές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία"; όπως προβλέπει το ΔΝΤ, ή για ευνόητους λόγους αποφύγει το ΔΝΤ να προβεί σε μια δραματικά χειρότερη πρόβλεψη;  yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου