5 Νοεμβρίου 2014

Μεγάλη πτώση στις τιμές του πετρελαίου

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών, στα 82,08 δολ./βαρέλι, με ημερήσιες απώλειες πάνω από 2% υποχώρησε χθες η τιμή του πετρελαίου Brent, με καταλύτη την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις τιμές για τα προϊόντα που εξάγει στις ΗΠΑ. Η κίνηση αυτή συμπαρέσυρε και το αμερικανικό αργό, που υποχώρησε στα 75,84 δολ./βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2011. 

Οι απώλειες του μαύρου χρυσού από τα υψηλά του Ιουνίου, όταν το μπρεντ βρισκόταν στα 115 δολ./βαρέλι, αγγίζουν πλέον το 30%, γεγονός που αυξάνει την αγοραστική δύναμη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, περιορίζοντας το κόστος μεταφορών, θέρμανσης, βιομηχανίας κ.λπ.

Πολλοί παράγοντες της αγοράς διακρίνουν πολιτικά κίνητρα πίσω από τους χειρισμούς των Σαουδαράβων, όπως την πρόθεσή τους να «τιμωρήσουν» χώρες όπως το Ιράν και τη Ρωσία (που χρειάζονται υψηλότερες τιμές πετρελαίου από ό,τι το Ριάντ) για τη στάση τους στο θέμα της Συρίας. Άλλοι θεωρούν ότι απώτερος στόχος είναι να ασκηθεί πίεση στους Αμερικανούς παραγωγούς μαύρου χρυσού, καθώς η εξόρυξη πετρελαίου από σχιστολιθικά πετρώματα (shale) είναι πιο ακριβή σε σχέση με την εκμετάλλευση των «παραδοσιακών» κοιτασμάτων στη Μέση Ανατολή και ίσως να μην είναι βιώσιμη, εάν οι τιμές παραμείνουν κάτω από τα επίπεδα των 70-80 δολ./βαρέλι επί μακρόν.

Σε κάθε περίπτωση, οι χθεσινές εξελίξεις επιτάχυναν την πτωτική τάση του πετρελαίου, αυξάνοντας παράλληλα το σασπένς ενόψει της Συνόδου των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ στις 27 Νοεμβρίου, που προδιαγράφεται ως μια από τις κρισιμότερες των τελευταίων ετών. 

Πηγή: imerisia.gr 05.11.2014
Περισσότερα στο: 
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113381162

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου