9 Νοεμβρίου 2014

Γκορμπατσόφ: Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου

O Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, o τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, επέκρινε χθες τις χώρες της Δύσης για την πολιτική που ασκούν: «Η αιματοχυσία σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή εγείρει τεράστια ανησυχία. Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου. Μερικοί, μάλιστα, λένε ότι έχει ήδη ξεκινήσει» είπε. 

«Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών αποτελούν συνέπειες μυωπικών πολιτικών (...) οι οποίες αψηφούν τα συμφέροντα των εταίρων», σημείωσε. «Η εμπιστοσύνη έχει υπονομευτεί», πρόσθεσε.

Ο 83χρονος Γκορμπατσόφ, ο εμπνευστής μιας σειράς μεταρρυθμίσεων στη Σοβιετική Ένωση που έγιναν γνωστές ως Περεστρόικα και Γκλάσνοστ (Ανασυγκρότηση και Διαφάνεια), έκανε τις δηλώσεις αυτές στο Βερολίνο, όπου εορτάζεται η 25η επέτειος από την πτώση του Τείχους.

Εξάλλου, σε μια συνέντευξή του στην ελβετική ραδιοτηλεόραση (RTS) που πρόκειται να μεταδοθεί σήμερα, ο Γκορμπατσόφ, ο οποίος έχει τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης, κατήγγειλε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη «προσπάθειες για να συρθούμε σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Βλέπουμε νέα Τείχη. Στην Ουκρανία υπάρχει ένα τεράστιο χαράκωμα που κάποιοι θέλουν να σκάψουν. Ο κίνδυνος είναι ακόμη εδώ».

«Εκείνοι πιστεύουν ότι κέρδισαν τον Ψυχρό Πόλεμο. Δεν υπήρξε νικητής, όλος ο κόσμος κέρδισε». «Αλλά σήμερα, θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα κούρσα εξοπλισμών» είπε. Ερωτηθείς εάν μιλώντας για «εκείνους» αναφέρεται στο NATO, ο Γκορμπατσόφ απάντησε ότι «το NATO είναι ένα εργαλείο, που χρησιμοποιείται».

Πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο ο Γκορμπατσόφ ανέφερε ότι θα υπερασπιστεί τις θέσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ενώπιον της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ.
«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο Πούτιν προασπίζεται σήμερα καλύτερα από τον οποιονδήποτε τα συμφέροντα της Ρωσίας» σημείωσε αλλά αποδέχτηκε πως 
υπάρχουν στην πολιτική του διαστάσεις που επιδέχονται κριτική. 

Πηγές: Στοιχεία από ethnos.gr και news.in.gr
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64090474 
http://news.in.gr/world/article/?aid=1231362189

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου