3 Νοεμβρίου 2014

Οι Ελληνες έγιναν πλουσιότεροι!!!

Σαν κακόγουστο ανέκδοτο ακούγεται το συμπέρασμα της πρόσφατης ετήσιας έρευνας της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse ότι ο "καθαρός πλούτος" των ελληνικών νοικοκυριών αυξήθηκε πέρυσι κατά 15%, σημειώνοντας την τέταρτη μεγαλύτερη άνοδο παγκοσμίως!
Και αυτό σε μία χρονιά κατά την οποία τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν μείωση του ακαθάριστου διαθέσιμου εισοδήματος κατά 10,2%, πτώση του ΑΕΠ κατά 3,9% και συρρίκνωση της τιμής των ακινήτων κατά 10,3%.

Σημειώνεται ότι στην έννοια του καθαρού πλούτου, στη λεγόμενη καθαρή θέση των ελληνικών νοικοκυριών, περιλαμβάνεται η αξία όλων των της περιουσιακών στοιχείων αφού αφαιρεθούν τα χρέη.

Και η τεκμηρίωση του συμπεράσματος (από σχετικό δημοσίευμα στην Καθημερινή):

1. Ο καθαρός πλούτος των νοικοκυριών αυξήθηκε διότι, μεταξύ άλλων, περιορίστηκε σημαντικά ο δανεισμός. Μπορεί η αξία της περιουσίας, κυρίως της ακίνητης, μειώθηκε από το 2008 μέχρι σήμερα κατά περίπου 35% και μόνο το 2013 κατά 10,3%. Ομως, αντίστοιχα μεγάλη ήταν η μείωση του δανεισμού των νοικοκυριών προς τις τράπεζες. Τα χρέη από στεγαστικά δάνεια μειώθηκαν την τελευταία εξαετία κατά 11%, ενώ ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός κατά 20 δισ. ή 17%. Η μείωση του δανεισμού αύξησε τον καθαρό πλούτο.

2. Η έκθεση αναφέρεται στο 2013 αλλά στην πραγματικότητα συγκρίνει αξίες μεταξύ δεύτερου τριμήνου 2013 και δεύτερου τριμήνου 2014. Η έρευνα διαπιστώνει μια βελτίωση σε σχέση με το αντίστοιχο 12μηνο του 2012. Δεν προκύπτει πως οι Ελληνες έγιναν πλουσιότεροι σε σχέση με την περίοδο προ της κρίσης, αντίθετα προκύπτει μείωση του καθαρού πλούτου κατά 230,6 δισ. δολάρια (!) σε σχέση με τα επίπεδα του 2007.

3. Μεταξύ β΄ τριμήνου 2013 και β΄ τριμήνου 2014 σημειώθηκαν τα εξής: μεγάλη άνοδος των χρηματιστηρίων και σημαντική ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Επειδή η μελέτη της Credit Suisse υπολογίζει τον πλούτο σε δολάρια ΗΠΑ (για λόγους συγκρισιμότητας), η ανατίμηση του ευρώ κατά περίπου 6% αύξησε τον πλούτο των Ελλήνων κατά το αντίστοιχο ποσοστό.

4. Την περίοδο αυτή (β΄ τρίμηνο 2013 - β΄ τρίμηνο 2014) σημειώθηκαν κέρδη από μετοχές και ομόλογα. Αντίθετα καθίζηση παρατηρήθηκε στις τιμές των των ακινήτων που χρεοκόπησε χιλιάδες νοικοκυριά. Μπορεί γενικά στην Ελλάδα, η ακίνητη περιουσία αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι του συνολικού πλούτου ενός νοικοκυριού. Αυτό, όμως, δεν αφορά όλους τους Ελληνες, αλλά τους περισσότερους.
Στα ανώτατα οικονομικά στρώματα και ειδικότερα στο πλουσιότερο 10% του πληθυσμού, η ακίνητη περιουσία αποτελεί το μικρότερο κομμάτι του συνολικού πλούτου. Ετσι, η μεγάλη πτώση των ακινήτων και η αύξηση της φορολογίας κατά την περίοδο της κρίσης χτύπησαν περισσότερο τη μεσαία και χαμηλή τάξη.
Αντίθετα, το πλουσιότερο 10% αντλεί τη δύναμή του κυρίως από τις επιχειρήσεις (μετοχές) που είδαν την αξία τους να αυξάνεται. Έτσι, το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού έγινε ακόμη πιο πλούσιο και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η αξία της περιουσίας του δεν επηρεάζεται σημαντικά από τις τιμές των ακινήτων, αλλά από την αξία (αποτίμηση) των επενδύσεών του σε χρηματοοικονομικά προϊόντα (μετοχές, ομόλογα κλπ).
Ομως, η περιουσία του πλουσιότερου 10% είναι τόσο μεγάλη, που επηρεάζει σημαντικά προς τα πάνω τον μέσο όρο που χρησιμοποιεί η στατιστική όταν περιγράφει το σύνολο ενός πληθυσμού.

Υπενθυμίζεται πως ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέγραψε άνοδο το 2013 κατά 28%. 

Όμως το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου αυτής έχει ήδη εξανεμιστεί κατά την φετινή χρονιά, τη στιγμή που ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών καταγράφει απώλειες που ξεπερνούν το 21% κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2014. Μόνο τον Οκτώβριο μήνα του 2014 η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών έφτασε το 13,7%. Συνεπώς τα όποια συμπεράσματα της έρευνας της Credit Suisse δεν ισχύουν πλέον.

Πηγή: Στοιχεία από kathimerini.gr 02.11.2014
Ολόκληρο το ρεπορτάζ του Λεωνίδα Στεργίου (στο οποίο βασίστηκε η ανάρτηση) στο:
http://www.kathimerini.gr/790371/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/8ayma-oi-ellhnes-eginan-ploysioteroi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου