11 Νοεμβρίου 2014

Τα τείχη που χωρίζουν τον κόσμο

Με αφορμή την 25η επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, στις 9 Νοεμβρίου, οι φωτογράφοι του Reuters απαθανάτισαν τα σύγχρονα τείχη ανά τον κόσμο, που εξακολουθούν να διαχωρίζουν κοινότητες και χώρες. Από το φράγμα στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού, τα συρματοπλέγματα στους ισπανικούς θύλακες της Μελίγια και της Θέουτα στο Μαρόκο, την αποστρατικοποιημένη ζώνη ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, το τείχος που χωρίζει το Ισραήλ από τη Δυτική Όχθη, τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα στην γραμμή μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας, την «πράσινη γραμμή» που εξακολουθεί να διαχωρίζει την Κύπρο, μέχρι τις «γραμμές ειρήνης» που διαχωρίζουν τις καθολικές από τις προτεσταντικές κοινότητες στη βόρεια Ιρλανδία, οι εικόνες αυτές παρουσιάζουν τα πιο διαφιλονικούμενα, επικίνδυνα και αμφιλεγόμενα τείχη που χωρίζουν τον κόσμο μας σήμερα.

Από τη Ναυτεμπορική:

Ο συνοριακός φράκτης στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, έξω από το Μπράουνσβιλ, στο Τέξας. Ο φράχτης μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού κατασκευάστηκε με σκοπό να αποτρέψει την παράνομη μετανάστευση και τη διακίνηση ναρκωτικών από το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική προς τις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα μεταλλικό τείχος που καλύπτει το ένα τρίτο της συνοριακής γραμμής των δύο χωρών και ξεκίνησε να κατασκευάζεται από το 1991. Οι εργασίες σταμάτησαν το 2010 λόγω του αυξανόμενου κόστους. Τα 1.000 χιλιόμετρα που κατασκευάστηκαν μέχρι τότε κόστισαν περισσότερο από 3 δισ. δολάρια. Εχει ύψος 4-5 μέτρα και είναι εξοπλισμένο με κάμερες, ραντάρ και αισθητήρες υπέρυθρης ακτινοβολίας. 

Συνοριακός φράχτη που χωρίζει το Μαρόκο και τον ισπανικό θύλακα της Μελίγια, στη βόρεια ακτή της Αφρικής. Τα συρματοπλέγματα στους ισπανικούς θύλακες της Μελίγια και της Θέουτα στο Μαρόκο χτιστηκαν στο τέλος του 20ού αιώνα, με στόχο να περιοριστεί η παράνομη μετανάστευση από την Αφρική προς την Ισπανία. Από Μελίγια επίσης και η πρώτη επάνω αριστερά φωτογραφία. 

Μία γυναίκα ποζάρει για μία αναμνηστική φωτογραφία μπροστά από το συρματόπλεγμα, διακοσμημένο με κορδέλες που φέρουν μηνύματα και ευχές για την ενοποίηση της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, κοντά στην αποστρατικοποιημένη ζώνη στο Πατζού. Η αποστρατικοποιημένη ζώνη καθορίστηκε το 1953, όταν υπογράφηκε ανακωχή μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας. Έχει μήκος 248 χιλιόμετρα και αποτελείται από ηλεκτροφόρους φράκτες. Φυλάσσεται από 700.000 στρατιώτες από τη Βόρεια Κορέα και περισσότερους από 400.000 από τη Νότια Κορέα. 

Ο Θόλος του Βράχου στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ διακρίνεται στο βάθος, πίσω από τμήμα του τείχους που χωρίζει το Ισραήλ από τη Δυτική Όχθη, στην πόλη Άμπου Ντις. Το τείχος που χωρίζει το Ισραήλ από τη Δυτική Όχθη αποτελείται από φράχτες, αγκαθωτό συρματόπλεγμα και πλάκες τσιμέντου. Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε την ανέγερσή του τείχους το 2002 και σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη έχει ολοκληρωθεί σχεδόν το 60% του αρχικού σχεδιασμού. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το έκρινε παράνομο το 2004, όμως το Ισραήλ το διατηρεί και το ενισχύει με το επιχείρημα ότι αποτελεί προστασία από τις επιθέσεις των Παλαιστινίων. 

Στρατιώτης των Συνοριακών Δυνάμεων Ασφαλείας της Ινδίας (BSF), κάνει περιπολία στα περιφραγμένα σύνορα με το Πακιστάν, στο Suchetgarh, νοτιοδυτικάτου Τζαμού. Τα ηλεκτροφόρα, συρματοπλέγματα, στην γραμμή μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας, καλύπτουν μήκος 1.450 χλμ. και οι αρχές της Ινδίας έχουν εκφράσει την πρόθεση να τα επεκτείνουν περαιτέρω. Η κατασκευή τους ξεκίνησε στο τέλος της δεκαετίας του 1980 με αιτιολογία την αποτροπή της εισόδου της τρομοκρατίας στο ινδικό έδαφος. 

Τείχος που οριοθετεί την ουδέτερη ζώνη των Ηνωμένων Εθνών, από την ελληνοκυπριακή περιοχή στην κεντρική Λευκωσία. Η «Πράσινη Γραμμή» είναι το όριο μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς στην Κύπρο. Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1964 και επεκτάθηκε μετά την τουρκική εισβολή το 1974. Η «Πράσινη Γραμμή» ελέγχεται από τον ΟΗΕ και έχει επτά σημεία διέλευσης. 

Τμήμα του τείχους «γραμμές της ειρήνης», περνά μέσα από το πάρκο Αλεξάνδρα, στο βόρειο Μπέλφαστ. Οι «γραμμές ειρήνης» στη Βόρειο Ιρλανδία χτίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970 για να περιορίσουν τη θρησκευτική βία μεταξύ καθολικών και προτεσταντών και εκτείνονται έως και πέντε χιλιόμετρα. Το πρώτο ανεγέρθηκε το 1969, ύστερα από αναταραχές που σημειώθηκαν στο δυτικό κομμάτι της πρωτεύουσας της Β. Ιρλανδίας και το τελευταίο μόλις πριν από ενάμιση χρόνο σε ένα δημοτικό σχολείο.

Πηγή: .naftemporiki.gr 
08.11.2014 
http://www.naftemporiki.gr/slideshows/877763/ta-teixi-pou-xorizoun-ton-kosmo/all 


Σχετικές αναρτήσεις:
Τη μέρα που έπεσε το Τείχος του Βερολίνου
Κομμάτια του Τείχους του Βερολίνου σε όλο τον κόσμο
"Όχι άλλα τείχη γύρω από την Ευρώπη"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου