2 Νοεμβρίου 2014

Η χλιδή στην πολιτική

 Με αφορμή το πρόσφατο «Λευκό Παλάτι» του Ερντογάν, ορισμένες περιπτώσεις για την χλιδή στην κορυφή της πολιτικής, εκεί που προκαλεί το κοινό αίσθημα. Μια επιλογή από σχετικό αφιέρωμα της Deutsche Welle 

Το «Λευκό Παλάτι» του Ερντογάν (φωτογραφία επάνω αριστερά)
Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετακόμισε προ ημερών στη νέα προεδρική του κατοικία στην Άγκυρα. Το επονομαζόμενο «Λευκό Παλάτι» διαθέτει 1000 δωμάτια. Έχει ειδικά διαμορφωμένους χώρους που προσφέρουν ασφάλεια έναντι υποκλοπών και άλλους που προστατεύουν ακόμη και σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης. Οι επικριτές κάνουν λόγο για προκλητική πολυτέλεια σε ένα κτήριο μάλιστα που είναι αυθαίρετο. 

Μεγαλοπρέπεια από «πετροδολάρια»
Τα κυβερνητικά κτήρια στην Αστάνα του Καζακστάν αλλάζουν χρώματα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το προεδρικό μέγαρο αποτελεί πιστό αντίγραφο του Λευκού Οίκου. Ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ είναι πρόεδρος της χώρας με τον τεράστιο ορυκτό πλούτο από το 1990. Εκτιμάται ότι η οικογένειά του κατέχει συνολική περιουσία επτά δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Μεγαλομανία στο Τουρκμενιστάν
Ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Μπερντιμουχαμέντοφ απολαμβάνει εκτός από τη δικτατορικής φύσης παντοδυναμία του και ένα υπερπολυτελέστατο προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Ασγκαμπάτ. Ο πρώην οδοντίατρος του ιδρυτή του Τουρκμενιστάν, Νιγιαζόφ, τον διαδέχθηκε μετά το θάνατό του το 2006, ορίζοντας πλέον τις τύχες της χώρας κάτω από τον χρυσό του θόλο. 

Η υπερβολή στο μεγαλείο της
Το τεραστίων διαστάσεων κτήριο στο Βουκουρέστι είναι το δεύτερο σε μέγεθος παγκοσμίως μετά το αμερικανικό Πεντάγωνο: Φτάνει τα 84 μέτρα ύψος, έχει εμβαδόν 265.000 τ.μ. και διαθέτει περισσότερα από 3000 δωμάτια. Η ιδέα της κατασκευής του γεννήθηκε στο μυαλό του πρώην δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου μετά από μία επίσκεψή του στη Βόρεια Κορέα το 1984 και κόστισε δισεκατομμύρια δολάρια. 

Το παλάτι του Σεΐχη
Σε αυτό το ανάκτορο της Ντόχα διαμένει ο Σεΐχης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί. Ο ίδιος «άνοιξε» το Κατάρ στη Δύση και ίδρυσε το 1996 τον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Τζαζίρα. Το εμιράτο του Κατάρ είναι σε μεγάλο βαθμό απομονωμένο διεθνώς λόγω της στήριξης που προσέφερε στους Αδελφούς Μουσουλμάνους της Αιγύπτου. 

Η αφρικανική εκδοχή της πολυτέλειας
Σε αυτό το εντυπωσιακό ανάκτορο κατοικεί ο πρόεδρος της Γκάνας. Η χώρα μπορεί να αποτελεί το αφρικανικό πρότυπο σταθερότητας και οικονομικής προόδου λόγω των εξαγωγών κακάο και χρυσού, ωστόσο σχεδόν οι μισοί των 23 εκατομμυρίων κατοίκων της ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Πηγή: Deutsche Welle (www.dw.de)

Σχετική ανάρτηση: Το «Λευκό Παλάτι» του Ερντογάν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου