7 Νοεμβρίου 2014

Guardian: Ο Τσίπρας μπορεί να κάνει πραγματικότητα το όνειρο του '68

Εξαιρετικά κολακευτικά είναι τα σχόλια του βρετανικού Guardian για το ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο του Αλέξη Τσίπρα, σε άρθρο του για τα τρία αριστερά κόμματα σε Ελλάδα (ΣΥΡΙΖΑ), Ισπανία (Podemos) και Σλοβενία (Ενωμένη Αριστερά), τα οποία προηγούνται στις δημοσκοπήσεις και πιθανόν να γίνουν κυβέρνηση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ένας φανταστικός διάλογος μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Γιόσκα Φίσερ που παραπέμπει την τελευταία ταινία του Κώστα Γαβρά. 

Το δημοσίευμα, που φέρει τον τίτλο: «Τα νέα αριστερά κόμματα της Ευρώπης μπορεί να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο του 1968», ξεκινά με μια σκηνή από την ταινία του Κώστα Γαβρά, «Το Κεφάλαιο»: 

Σε ένα οικογενειακό γεύμα, ο διευθύνων σύμβουλος μίας μεγάλης γαλλικής τράπεζας έχει ένα καυγά με τον θείο του, έναν αριστερό του 1968, ο οποίος κατηγορεί τον ανιψιό του για την υπερχρέωση Ευρωπαίων πολιτών και την καταστροφή κρατών.
Ο νεαρός τραπεζίτης απαντά «Μα πρέπει να είσαι χαρούμενος».
Ο θείος μπερδεμένος ρωτάει «Γιατί;»,
«Διότι εκπληρώνω τα παιδικά σου όνειρα».
«Τα παιδικά μου όνειρα;» ξαναρωτάει ο θείος.
«Εσείς οι αριστεροί θέλετε διεθνισμό, τον αποκτήσατε. Τα λεφτά δε γνωρίζουν σύνορα», του απαντά ο νεαρός τραπεζίτης.

Ο συντάκτης του άρθρου, αφού περιγράφει τις τελευταίες δημοσκοπήσεις σε Ελλάδα, Ισπανία και Σλοβενία, όπου τα αριστερά κόμματα είναι εξαιρετικά δημοφιλή, συνεχίζει «Αν οι προβλέψεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η πρώτη, αληθινά αριστερή, κυβέρνηση στην Ευρώπη, του χρόνου, το τεστ της επιτυχίας του μπορεί να είναι μια επανάληψη της σκηνής του φιλμ του Γαβρά, όπου ο Γιόσκα Φίσερ θα συζητά με τον Αλέξη Τσίπρα».

Και παραθέτει το φανταστικό διάλογο: Όταν ο αριστερός της γενιάς του '68 κατηγορήσει τον Έλληνα ηγέτη ότι «εκτρέπει και άλλες χώρες σε επικίνδυνες αριστερές ατραπούς» θα μπορούσαμε να φανταστούμε τον Τσίπρα να απαντά: «Μα θα έπρεπε να είσαι χαρούμενος». Και όταν ο Φίσερ, μπερδεμένος, θα τον ρωτούσε «γιατί», ο Τσίπρας θα μπορούσε απλά να απαντήσει: «Γιατί εκπληρώνω τα παιδικά σου όνειρα»...

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Guardian στην εκτόξευση του αριστερό Podemos που προηγείται, πλέον, στην Ισπανία. "Το νεότερο από τα νέα αριστερά κόμματα στην Ευρώπη δεν υπήρχε καν πριν από εννέα μήνες, αν όμως διενεργούνταν σήμερα γενικές εκλογές, θα λάμβανε το 27% των ψήφων" υπογραμμίζει.

Αναφορά γίνεται και στην Ενωμένη Αριστερά της Σλοβενίας (Združena levica) που είναι το τρίτο δημοφιλέστερο κόμμα.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Guardian, παρότι η άνοδος των τριών αριστερών κομμάτων, που ξεπήδησαν από κινήματα διαμαρτυρίας, δημιουργεί ελπίδες υπάρχουν σοβαρές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν, όπως το ζήτημα της οργάνωσης.
"Η πρόκληση που τώρα αντιμετωπίζουν είναι να γεφυρώσουν το κενό μεταξύ του οριζόντιου («άμεση δημοκρατία») και του κάθετου (κομματική πολιτική)" γράφει ο Guardian.

Σημειώνει δε, ότι τα νέα κόμματα της Αριστεράς έρχονται αντιμέτωπα με την ακόλουθη αντίφαση: Αν και γνωρίζουν πολύ καλά ότι το κοινωνικό κράτος ήταν το αποτέλεσμα του ιστορικού συμβιβασμού μεταξύ της εργατικής τάξης και του κεφαλαίου, είναι αναγκασμένα να αγωνιστούν για το κοινωνικό κράτος, διότι είναι η τελευταία «ασπίδα» για το σύστημα Υγείας, την Παιδεία, τις συντάξεις και την κοινωνική ασφάλιση.

Πηγές: Στοιχεία από www.avgi.gr και www.protothema.gr
Περισσότερα στα:
http://www.avgi.gr/article/4742656/guardian-otan-o-tsipras-apantaei-ston-fiser
http://www.protothema.gr/politics/article/424559/guardian-o-tsipras-borei-na-kanei-pragmatikotita-to-oneiro-tou-68/






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου