6 Νοεμβρίου 2014

Το «I believe in you» επεκτείνεται στην Αυστρία (Μέρος 1)


Σχεδόν 700.000 φράγκα μάζεψαν μέχρι στιγμής οι αθλητές Mike Kurt και Fabian Kauter με την ιδέα τους, να συλλέξουν χρήματα μέσω του ίντερνετ για άλλους αθλητές. Τώρα υπάρχει στη Βιέννη μία θυγατρική του Crowdfunding (1) τους.

Όπως η Ελβετία, έτσι και η Αυστρία έχει μία ισχυρή "Κουλτούρα του να δίνεις", λέει ο Peter Mennel. Και για αυτό συνέλαβε ο γενικός γραμματέας της Αυστριακής Ολυμπιακής Επιτροπής την ιδέα, να συνεργαστεί με το καινοτόμο ελβετικό μοντέλο χρηματοδότησης "I believe in you" (IBIY).

Η πλατφόρμα, την οποία εκκίνησαν στο ίντερνετ μαζί ο κωπηλάτης Mike Kurt και ο ξιφομάχος Fabian Kauter, συνέλεξε εντός 15 μηνών σχεδόν 700.000 φράγκα. Με αυτά τα χρήματα χρηματοδοτήθηκαν 144 εκ των 227 προσφερόμενων αθλητικών εγχειρημάτων.

Με το ibelieveinyou.at επεκτείνεται η ιστορία αυτής της επιτυχίας, της λεγόμενης "χρηματοδότησης τύπου σμήνους" πλέον και στην Αυστρία. "Με αυτό μπορούμε να παρέχουμε στους αυστριακούς αθλητές πρόσβαση σε μέχρι στιγμής μη προσβάσιμα ιδιωτικά μέσα, να προσφέρουμε στους αθλητές βοήθεια για να βοηθήσουν τους εαυτούς τους, όπως την προαγωγή της αλληλεγγύη του πληθυσμού

Όλα ή τίποτα

Βασικά έχει ως εξής: Ερασιτέχνες και επαγγελματίες αθλητές, άτομα ή ομάδες, ενώσεις ή διεξαγωγείς, λανσάρουν, στην πλατφόρμα με ένα βίντεο και μία περιγραφή του εγχειρήματος, μία καμπάνια συλλογής (χρήματος) και θέτουν το στόχο, εντός μίας συγκεκριμένης διορίας να φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό.

Αν φτάσουν το συνδεδεμένο στόχο, ρέει το χρήμα - και οι χορηγοί λαμβάνουν αναλόγως του ύψους του ποσού μια (συμβολική) ανταμοιβή. Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος, δεν έχει φράγκα - ή ευρώ. Όλα ή τίποτα είναι λοιπόν η λύση.

Όπου "όλα" μπορεί να είναι πολλά πράγματα, όπως δείχνουν τα ακόλουθα τρία παραδείγματα: 38.125 φράγκα για τον EHC Arosa (2). Οι 227 χορηγοί έγιναν "Σπόνσορες Sunna" και έκαναν δυνατή την περαιτέρω επιβίωση του παραδοσιακού συλλόγου χόκεϊ, μετά από μία απογοητευτική αθλητικά και οικονομικά σεζόν.

Αυτό είναι ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα και για το IBIY - όσον αφορά στο χρηματικό ποσό και τον αριθμό υποστηρικτών αυτό είναι το μέχρι στιγμής μεγαλύτερο εκ των επιτυχημένων εγχειρημάτων. 4.280 φράγκα για την ελβατική ομάδα σχοινάκι. 57 άνθρωποι υποστηρίζουν την πρώτη συμμετοχή μιας ελβετικής ομάδας στα παγκόσμια πρωταθλήματα στο σχοινάκι. Έτσι μαζέυτηκε ένα μέσο χρηματικό ποσό για το εγχείρημα.


(1) Η άμεση χρηματοδότηση εγχειρημάτων από πολλούς ιδιώτες, συνήθως μέσω ίντερνετ http://en.wikipedia.org/wiki/Crowdfunding

(2) ελβετική ομάδα χόκει πάγου http://www.ehcarosa.ch/sites/index.html



Πηγή: Neue Zürcher Zeitung

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου