10 Νοεμβρίου 2014

Κίνημα διαμαρτυρίας Podemos: "Μπορούμε" να αλλάξουμε την Ισπανία

Ισπανία - Μετά την πρώτη θέση στην κυριακάτικη* έρευνα, το αριστερό κόμμα θέλει να φτάσει στην απόλυτη πλειοψηφία 

Οι δημοσκόποι βλέπουν την Ισπανία να βρίσκεται προ μίας ριζικής αλλαγής. Το εκκολαπτόμενο κόμμα Podemos - "Μπορούμε" - βρίσκεται σε μία νέα δημοσκόπηση της ημερήσιας εφημερίδας El País για πρώτη φορά στην πρώτη θέση.

Το κίνημα διαμαρτυρίας υπό τον 36χρονο καθηγητή πολιτικής Pablo Iglesias (φωτογραφία) κατατάσσεται με 27,7% μπροστά από το σοσιαλιστικό PSOE (26,2%) και το κυβερνών Partido Popular (20,7%). Οι συντηρητικοί χάνουν πάνω από το ήμισυ των ψήφων χάρις στην δική της πολιτική λιτότητάς. Οι σοσιαλιστές, που ξεκίνησαν με τις περικοπές το 2011, συνεχίζουν να βυθίζονται.

Το Podemos πέτυχε στις πρώτες του ευρωεκλογές το Μάιο 8% των ψήφων και έτσι 5 ευρωβουλευτές. Έκτοτε καθορίζουν το δημόσιο διάλογο στην Ισπανία. "Αν δεν κάνεις πολιτική, θα κανούν αυτοί την πολιτική για σένα", είναι η κυρίαρχη σκέψη των Podemos.

Δεν πρόκειται για τη μεγάλη επανάσταση, αλλά για "την κοινή λογική". Πρέπει να μη πληρωθούν τα χρέη από τη διάσωση των τραπεζών και τη στήριξη μεγάλων εταιρειών, να νομοθετηθεί ένας βασικός μισθός για όλους και να υπάρξει περισσότερη άμεση δημοκρατία.

Κόντρα στο κατεστημένο

"Η κάστα" - όπως αποκαλεί το Podemos όλους όσους ζουν από την πολιτική ή ευρισκόμενοι κοντά στην εξουσία - πρέπει να αποδυναμωθεί, οι διεφθαρμένοι να κατηγορηθούν και η επιρροή των τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων να σπάσει.

Με 6 εκατομμύρια ανέργους, μισό εκατομμύριο κατασχεμένες κατοικίες και ένα μη διασπούμενο κύμα υποθέσεων διαφθοράς, τέτοιες ιδέες έχουν απήχηση. Εντωμεταξύ 217.000 άνθρωποι έχουν εγγραφεί μέσω ίντερνετ στο Podemos. Περισσότεροι από 900 κύκλοι - ανοικτές συγκεντρώσεις - συνεδριάζουν κάθε βδομάδα σε πλατείες και πάρκα. Αυτό θυμίζει το κίνημα των "αγανακτισμένων" του 2011, από το οποίο τράφηκε εν μέρει το Podemos.

Προετοιμασία για το σούπερ έτος εκλογών

Μετά από μία συγκέντρωση στη Μαδρίτη με 8.000 συμμετέχοντες, ψήφισαν μέσω ίντερνετ περισσότεροι από 112.000 σχετικά με τη δομή, το πρόγραμμα και τις ηθικές βάσεις. Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα αποφασισθούν μέσω ίντερνετ τα θέματα των προσώπων. Κανείς δεν αμφιβάλει πως ο Iglesias και ο στενός του κύκλος, κυρίως πανεπιστημιακοί καθηγητές, θα εκλεγούν στην κορυφή.

Το 2015 θα είναι ένα σούπερ έτος εκλογών στην Ισπανία. Το Μάιο θα εκλεγούν όλα τα δημοτικά συμβούλια, καθώς και 13 τοπικές κυβερνήσεις - το φθινόπωρο έχουν προγραμματιστεί βουλευτικές εκλογές. "Εισήλθαμε για να κυβερνήσουμε", εξηγεί ο Iglesias. Στοχεύει στην απόλυτη πλειοψηφία: "Εξ ανάγκης", καθώς ακόμη και ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα δε θα απέφερε τίποτα, αν οι PP και PSOE συνασπιστούν. 

* ενν. 2/11/2014


Πηγή: Der Standard

1 σχόλιο:

  1. Μαθαίνω πως την ερχόμενη Παρασκευή στη Μαδρίτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα απευθύνει χαιρετισμό στο ιδρυτικό συνέδριο του Podemos. Σύσφιξη σχέσεων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή