2 Μαρτίου 2015

Με ένα κώλο σε δυο πανηγύρια! ο πρωθυπουργός

ΑΦΗΡΗΜΕΝΕΣ ...ΑΠΟΨΕΙΣ

Είναι κωλοτούμπα αυτό που κάνει η νέα ελληνική κυβέρνηση; Όχι ακριβώς. Βλέπουμε έναν πρωθυπουργό να προσπαθεί να φανεί συνεπής σε όσα προεκλογικά είχε υποσχεθεί, ενώ ταυτόχρονα αποδέχεται την απαίτηση των δανειστών για παράταση και εφαρμογή του ισχύοντος "προγράμματος", το οποίο όμως είχε δεσμευτεί, ότι άμεσα θα ακύρωνε σαν κυβέρνηση. Φαίνεται σαν να καταβάλει μια προσπάθεια να χορέψει την ίδια στιγμή "με ένα κώλο σε δυο πανηγύρια" πράγμα αδύνατο, όπως αναφέρει μια γερμανόφωνη παροιμία.

"Nicht mit einem Arsch auf zwei Kirchtagen tanzen" ή κατά άλλη διατύπωση "Man kann mit einem Hintern nicht auf zwei Kirchtagen sein" αναφέρει η σχετική παροιμία.

Λίγες μέρες πριν, στις Βρυξέλλες, μετά από πράγματι σκληρές διαπραγματεύσεις στο eurogroup, η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να συμφωνήσει ότι θα τηρήσει χωρίς παρεκκλίσεις το "πρόγραμμα διάσωσης" για τέσσερις ακόμα μήνες και ότι θα εκπληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεων της χώρας προς τους δανειστές της. Δεσμεύσεις που οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης εξακολουθούν να επαναλαμβάνουν σε όλες τις διαβουλεύσεις τους με τους αντίστοιχους εκπροσώπους των λεγόμενων "θεσμών" (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ).

Ταυτόχρονα βλέπουμε τον νέο πρωθυπουργό στην Αθήνα να εξαγγέλλει το "ξήλωμα του μνημονίου και των εκπροσώπων του από τον κρατικό μηχανισμό", καθώς και τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησής του για την για την αντιμετώπιση της "ανθρωπιστικής κρίσης". Επιπλέον να προβαίνει σε κάποιες κινήσεις μάλλον εντυπωσιασμού, όπως η εξεταστική για τα μνημόνια ή το άνοιγμα ΕΡΤ. Στόχοι; Να ικανοποιηθούν οι ψηφοφόροι, να καμφθούν οι αντιδράσεις της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, να διαφυλαχτεί το κύρος του κόμματος.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει τους εταίρους ότι οι νομοθετικές αυτές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης δεν έχουν ουσιαστικό κόστος, δεν παράγουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ότι γίνονται "με προσεκτικά και μελετημένα βήματα και σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας".

Προφανώς ο ίδιος προσπαθεί να ισορροπήσει, ανάμεσα στις υψηλές προσδοκίες που δημιούργησαν στους πολίτες οι μη ρεαλιστικές προεκλογικές του υποσχέσεις από τη μια και στις ασφυκτικές δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα στο eurogroup κάτω από την πίεση της σκληρής πραγματικότητας από την άλλη. Προς το παρόν, αν κρίνει κανείς από την αποδοχή του στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις καθώς και τις χλιαρές αντιδράσεις της αριστεράς πτέρυγας του κόμματός του, φαίνεται να τα καταφέρνει.

Όμως, η εύθραυστη αυτή ισορροπία δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ. Είναι θέμα χρόνου να διαπιστώσει ότι το να χορεύει κανείς ταυτόχρονα "με ένα κώλο σε δυο πανηγύρια" δεν είναι εφικτό. Είναι εκ των πραγμάτων είναι αναγκασμένος να διαλέξει το ένα. Ελπίζουμε να είναι εκείνο όπου τα όργανα θα παίζουν τους ρυθμούς που η χώρα έχει ανάγκη! 

Σχετικές αναρτήσεις:
Ούτε αριστερή, ούτε παρένθεση
Τώρα που το δίλημμα μνημόνιο - αντιμνημόνιο δεν υπάρχει πια!






yle="text-align: center;">

3 σχόλια:

  1. Καλό αυτό "με ένα κώλο σε δυο πανηγύρια" μοιάζει με το δικό μας "με τα πόδια σε δυο βάρκες". Ε δεν γίνεται ούτε το ένα ούτε το άλλο. Τελικά διαλέγεις. Και η επιλογή θα είναι η πλήρης κωλοτούμπα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά, έχει την ίδια έννοια με τη δικιά μας γνωστή παροιμία που αναφέρεις. Καλό είναι όμως να μαθαίνουμε και κάτι από τη λαϊκή σοφία και των ξένων...

      Διαγραφή
  2. Σε δύο βάρκες. Πέρασαν δυο μήνες ακόμη και συνεχίζεται η ίδια τακτική. Χαρακτηριστικό είναι το Κύριο άρθρο της Καθημερινής στις 3 Μαϊου με τίτλο "Σε δύο βάρκες" το οποίο αναφέρει:
    "Η ώρα των αποφάσεων έχει προ πολλού παρέλθει για τον πρωθυπουργό. Εγκλωβισμένος στις εσωτερικές αντιφάσεις και ισορροπίες του κόμματός του, ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να πάρει μια καθαρή απόφαση, για ρήξη ή συμφωνία. Από τη μια καλλιεργείται συνεχώς ένα αίσθημα έντονης αισιοδοξίας για την επίτευξη συμφωνίας άμεσα, ενώ, από την άλλη, πολλές δηλώσεις στελεχών και οι αφίσες του κόμματος τάσσονται σαφώς υπέρ της ρήξης. Πρόκειται, άραγε, για νέα εκδοχή μιας ανδρεοπαπανδρεϊκής τακτικής, όπου άλλα λέμε έξω, άλλα μέσα, άλλα στους «δικούς» μας και άλλα στη μεσαία τάξη; Ή μήπως ο κλιμακούμενος κυβερνητικός διπολισμός υποδηλώνει αδυναμία χειρισμού μιας εξαιρετικά κρίσιμης και δύσκολης κατάστασης; Ο κ. Τσίπρας ξέρει πολύ καλά ότι αν επιλέξει τη συμφωνία και τον έντιμο συμβιβασμό, θα βρει συμμάχους στην κοινωνία και στη Βουλή. Προς το παρόν, συνεχίζει να πατάει σε δύο βάρκες την ώρα που η θύελλα κινδυνεύει να γίνει τσουνάμι αρνητικών εξελίξεων για τη χώρα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή