26 Φεβρουαρίου 2015

Τώρα που το δίλημμα μνημόνιο - αντιμνημόνιο δεν υπάρχει πια!

ΑΦΗΡΗΜΕΝΕΣ ...ΑΠΟΨΕΙΣ

Μετά την αποδοχή της παράτασης του μνημονίου και από τη νέα ελληνική κυβέρνηση και τον επώδυνο συμβιβασμό της με τους πιστωτές, το δίλημμα μνημόνιο - αντιμνημόνιο παύει να υπάρχει σε όλες τις φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις της βουλής, που πλέον συμφωνούν ότι βασικός στόχος είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και η ανάπτυξη της χώρας. Πάνω σε αυτή τη βάση έχουν δείξει ότι μπορούν να συνεργάζονται με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, όχι όμως και μεταξύ τους.

Και το ερώτημα: Μήπως ήρθε επιτέλους η ώρα, όλα αυτά τα φιλοευρωπαϊκα κόμματα, παραμερίζοντας τις δευτερεύουσες ανάμεσά τους διαφορές, να συνεργαστούν; Μήπως είναι πια καιρός να πορευθούν μαζί στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού προγράμμος διάσωσης της χώρας; Να σχηματίσουν (με εξαίρεση το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή, που έχουν διαφορετική φιλοσοφία) μια κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» με πρώτο στόχο την απαλλαγή από τα μνημόνια και την έξοδο της χώρας στις αγορές;

Συνέβει κατά κάποιο τρόπο και αλλού. Στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία, όταν αντιμετώπιζαν παρόμοια (αν και όχι τόσο μεγάλης έκτασης) προβλήματα. Μπορούμε και εμείς. Τώρα. Ίσως έτσι αποφύγουμε το τρίτο «πρόγραμμα» (το τρίτο μνημόνιο) που σε λίγο θα αρχίσει να συζητά η νέα κυβέρνηση.

Εξάλλου μπροστά μας υπάρχει μια καλή ευκαιρία, η «Ποσοτική Χαλάρωση» του Μάριο Ντράγκι (1,1 τρισ. ευρώ από την ΕΚΤ στην αγορά της ευρωζώνης σε λιγότερο από 1,5 χρόνο), κάτι που χρόνια ζητούσαμε και πρέπει τώρα να εκμεταλλευτούμε. Όμως κινδυνεύουμε να χάσουμε το μέρος που αναλογεί στη χώρα μας, γιατί «δεν πληρούμε τα κριτήρια»!

Ο χρόνος πιέζει. Τώρα που το δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο δεν υπάρχει πια, τώρα που ο βασικός στόχος είναι κοινός, τώρα που ο δρόμος για την ανάκαμψη της ευρωζώνης ανοίγει, ας κάνουν μια ύστατη προσπάθεια όλες οι φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, ας δείξουν την υπευθυνότητα που απαιτούν οι κρίσιμες στιγμές και ας συνεργαστούν μεταξύ τους.

Διαφορετικά όταν στην Ευρώπη θα «βρέχει» χρήμα, εμείς θα κρατάμε ομπρέλα! 

Takis Ant για το afirimeno.com

Σχετική ανάρτηση:
Ούτε αριστερή, ούτε παρένθεση

1 σχόλιο:

  1. Μην περιμένεις, τους ενδιαφέρει το κομματικό συμφέρον, όχι το συμφέρον της Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή