25 Φεβρουαρίου 2015

Ούτε αριστερή, ούτε παρένθεση

ΑΦΗΡΗΜΕΝΕΣ ...ΑΠΟΨΕΙΣ

Πέρασε κιόλας ένας μήνας από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, από τότε που ο "κυρίαρχος λαός" έδωσε την εντολή του: Να σχηματιστεί κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ για να "έρθει επιτέλους η ελπίδα"! 

Για να ακυρώσει η νέα κυβέρνηση το"μνημόνιο" και τους εφαρμοστικούς αυτού νόμους, αλλά εκείνη ζήτησε παράταση του ισχύοντος μνημονίου και προετοιμάζει το καινούργιο!
Για να διώξει την "τρόικα", αλλά εκείνη την κράτησε αλλάζοντάς της όνομα!
Για να κουρέψει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, αλλά εκείνη το αποδέχτηκε στο σύνολό του!
Για να εφαρμόσει άμεσα το περίφημο "πρόγραμμα Θεσαλονίκης", αλλά εκείνη (με ελάχιστες εξαιρέσεις) φαίνεται να το στέλνει στις "ελληνικές καλένδες"!
Για να βάλει τέλος στη λιτότητα, αλλά εκείνη, εν όψει του "νέου προγράμματος" (του νέου μνημονίου που θα αναγκαστεί να υπογράψει με τη λήξη της παράτασης), ετοιμάζει καινούργια περιοριστικά και αντιλαϊκά μέτρα!
Και ο κατάλογος τέλος δεν έχει...

Σε λίγους μήνες, η νέα κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, θα οδηγηθεί σε αδιέξοδα, έλεγαν προεκλογικά στη ΝΔ. Είτε εξαιτίας της σύγκρουσης με τους εταίρους αν επιμείνει στην εφαρμογή των προεκλογικών της υποσχέσεων, είτε λόγω των ασφυκτικών πιέσεων που θα ασκεί επάνω της τόσο η αριστερή της πτέρυγα όσο και η λαϊκή δυσαρέσκεια στην περίπτωση που αθετήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Έτσι σύντομα θα καταρρεύσει. Και τότε ο Σαμαράς (ή ο διάδοχός του) θα έχει τη δυνατότητα της «μεγάλης επιστροφής». Το συμπέρασμά τους ήταν λοιπόν ότι μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αποτελούσε τίποτα παραπάνω από μια "αριστερή παρένθεση".

Όμως, προς το παρόν, φαίνεται πως έκαναν λάθος. Η μεγάλη σύγκρουση με τους εταίρους αποφεύχθηκε. Όσο για τις εσωτερικές αντιθέσεις, αντιδράσεις και πιέσεις, που ήδη άρχισαν να εκδηλώνονται (Γλέζος, Αριστερή Πλατφόρμα κλπ), το κενό που ενδεχομένως προκύψει από κάποιες αποχωρήσεις εύκολα μπορεί να καλυφθεί από τα μικρότερα κόμματα της λεγόμενης "κεντροαριστεράς", τη στιγμή που η πολιτική τους δεν διαφέρει από εκείνη που άρχισε να εφαρμόζει η νέα κυβέρνηση. Εδώ υπάρχει πλέον εμπειρία συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους "δεξιούς" των ΑΝΕΛ, δεν θα μπορέσει να υπάρξει με το "Ποτάμι" ή το "ΠαΣοΚ" ή και τα δυο μαζί;

Ούτε αριστερή λοιπόν κυβέρνηση προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές, αλλά ούτε και παρένθεση, κατά πάσα πιθανότητα, αναμένεται να αποτελέσει. Απλά, μια από τα ίδια με άλλα πρόσωπα!

Όσο για την ελπίδα; Ε αυτή, έχει μάθει να περιμένει...

Takis Ant για το afirimeno.com

4 σχόλια:

  1. Ξέχασες κάτι: Και θα περάσουν πιο εύκολα τη μνημονιακή πολιτική γιατί έλέγχουν το λαϊκό κίνημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο, είναι σημαντικό να μπορείς να ελέγξεις τις αντιδράσεις του λαού. Όμως και η λαϊκή στήριξη που σήμερα η κυβέρνηση έχει, εύκολα μπορεί να χαθεί...

      Διαγραφή
  2. «Καταφέραμε με την Ενδιάμεση Συμφωνία να αποφύγουμε ένα σχέδιο που στόχευε σε ασφυξία χρηματοδοτική, δημοσιονομική και πιστοληπτική της κυβέρνησης, ώστε να επιβεβαιωθεί το σενάριο της αριστερής παρένθεσης», δήλωσε o κ. Τσίπρας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την πολύωρη χθεσινή συνεδρίασή της. Πηγή: kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. «Κυκλοφορεί ένα ωραίο tweet: 8 στους 10 στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι άλλοι δύο είναι αριστεροί» δήλωσε στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΖΑ η βουλευτής κα Μαρία Κανελλοπούλου. Πηγή: news.in.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή