7 Απριλίου 2015

Στα Μετέωρα

Δέος, δέος ανάμεικτο με θαυμασμό είναι το πρώτο που θα νοιώσει κανείς αντικρίζοντας από κοντά το μοναδικό αυτό γεωλογικό φαινόμενο, τα Μετέωρα. Απότομα, ξεκομμένα μεταξύ τους, τεράστια βράχια, και πάνω τους, στην κορυφή, σκαρφαλωμένα Μοναστήρια.

Βρεθήκαμε εκεί για κάποιες μέρες, ανεβήκαμε τα λαξευμένα στο βράχο ατέλειωτα σκαλοπάτια, φτάσαμε σε κάποια Μοναστήρια (
Ρουσσάνου, Μεγάλο Μετέωρο και Αγίας Τριάδας), πήραμε πολλές φωτογραφίες, μα το ερώτημα «μα πως δημιουργήθηκαν όλα αυτά;» μας ακολουθούσε συνεχώς. Τελικά κάποιες απαντήσεις βρήκαμε:


Οι απότομοι βράχοι, που το ύψος τους φτάνει μερικές φορές τα 400 μέτρα, απλώνονται σε μια έκταση 30 περίπου τετρ. χιλιομέτρων, ανάμεσα στα Αντιχάσια και τον Κόζιακα. Η προέλευσή τους δεν έχει απόλυτα διευκρινιστεί. Άλλοι τους αποδίδουν σε διαβρωσιγενείς σχηματισμούς και άλλοι τους θεωρούν δελτοειδή κώνο ποταμού. 

 Τα Μετέωρα από το Καστράκι


Διαβάζω στο kalambaka.gov.gr οτι: 
«Οι διαβρωσιγενείς σχηματισμοί είναι σκληρά κροκαλοπαγή πετρώματα, τα οποία απομονώνονται μετά τη διάβρωση των γειτονικών τους ψαμμιτικών και αργιλοαμμοδών πετρωμάτων. Κατά την άποψη λοιπόν αυτή, τα Μετέωρα ανήκουν στην κατηγορία των διαβρωσιγενών βουνών. 
Σύμφωνα με τη δεύτερη θεωρία πρόκειται για δελτοειδή κώνο ποταμού, ο οποίος κατά τον πλειογενή αιώνα όταν η πεδιάδα της Θεσσαλίας ήταν ακόμη λίμνη, μετέφερε άμμο, λάσπη, κροκάλες, χαλίκια και άλλες φερτές ύλες στην έξοδό του, στην περιοχή των Μετεώρων. Τα υλικά αυτά αργότερα συγκολλήθηκαν και σχημάτισαν κώνο, ο οποίος στη συνέχεια, όταν αποσύρθηκαν τα νερά, κατατμήθηκε σε λόφους και βράχους διαφόρων σχημάτων. 
Και στις δύο όμως περιπτώσεις οι βράχοι των Μετεώρων την τελική τους μορφή, με τα τόσα περίεργα σχήματά τους, την πήραν από την επίδραση της διάβρωσης που προκαλεί ο αέρας».

Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά 

Ωστόσο ανεξάρτητα από τη γεωλογική εξήγηση της προέλευσής τους, εκείνο που προκάλεσε και πάντα θα προκαλεί τον θαυμασμό, είναι η ανεπανάληπτη και μοναδική ομορφιά του πέτρινου δάσους με τα μοναστήρια στην κορυφή του. 

 Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά 

Μονή Ρουσσάνου

Κάποτε υπήρχαν στα Μετέωρα 24 μονές. Σήμερα διατηρούνται μόνο 6 μοναστήρια: της Μεταμορφώσεως (Μεγάλο Μετέωρο), του Βαρλαάμ, του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, της Αγίας Τριάδος, του Αγίου Στεφάνου και του Ρουσσάνου, ενώ από τις άλλες μονές και τα ασκηταριά σώζονται μόνο ερείπια που είναι ορατά επάνω στους απόκρημνους βράχους. Πως και πότε όμως δημιουργήθηκαν; 

 Μονή Ρουσσάνου 

Μονή Βαρλαάμ (στο βάθος δεξιά Ρουσσάνου)  

 Μονή Βαρλαάμ

Και πάλι για το ιστορικό τους παίρνω λίγα λόγια από το kalambaka.gov.gr:
«Η ίδρυση των πρώτων μονών και η οργάνωση της μοναχικής πολιτείας έγινε τον 14ο αι., όμως πολύ πιο πριν στους βράχους των Μετεώρων ζούσαν αναχωρητές...
Στα μέσα του 14ου αι. «πρώτος» της σκήτης και καθηγούμενος της μονής Δούπιανης (η πρώτη με κάποια υποτυπώδη οργάνωση μοναχικής πολιτείας) ήταν ο Νείλος, μια από τις ηγετικές μορφές του μετεωρίτικου μοναχισμού. Με ενέργειές του πήρε η σκήτη διάφορα προνόμια και έκτισε 4 ναούς 
στα γύρω σπήλαια
Την ίδια εποχή η σκήτη αποσπάστηκε από την επισκοπή Σταγών και εμφανίστηκε στα Μετέωρα ο Αθανάσιος, ο οποίος ίδρυσε το Μέγα Μετέωρο και οργάνωσε κοινοβιακά την μοναχική πολιτεία των Μετεώρων, η οποία γνώρισε τότε μεγάλη ακμή.

 Μονή Βαρλαάμ

 Μονή Βαρλαάμ

Κατά τον 15ο αι. η μοναστική ζωή στα Μετέωρα παρουσιάζει κάμψη, αλλά τον επόμενο αιώνα ανακαινίζονται τα περισσότερα μοναστήρια και κτίζονται νέα. 
Κατά την τουρκοκρατία οι μονές των Μετεώρων, όχι μόνο δεν γίνονται μετόχια αλλά αντίθετα γνωρίζουν μία δεύτερη μεγάλη ακμή. 
Οπωσδήποτε όμως οι φθορές που υφίστανται ως την τελευταία κατοχή (1941-1944) είναι πολλές. 
Έτσι από το πλήθος των ασκηταριών και τις 24 μονές που υπήρχαν κάποτε στα Μετέωρα, σήμερα διατηρούνται μόνο 6 μοναστήρια...». 

 Μονή Μεταμορφώσεως (Μεγάλο Μετέωρο)

  Μονή Μεταμορφώσεως (Μεγάλο Μετέωρο)

 Μονή Αγίας Τριάδος 

Μετέωρα! Μια μοναδική εμπειρία που ο καθένας τουλάχιστον μια φορά πρέπει να ζήσει! 

 Μονή Αγίας Τριάδος

 Μονή Αγίας Τριάδος

 Μονή Αγίας Τριάδος (Με αυτό τραβούσαν το δίχτυ παλιά)

  Τα Μετέωρα από το Καστράκι

 Το Καστράκι και τα Μετέωρα

Τα Μετέωρα από το Καστράκι

Εμείς μείναμε στο Καστράκι, στη συνέχεια της Καλαμπάκας με την οποία ουσιαστικά έχει πλέον ενωθεί. Οι τεράστιοι κατακόρυφοι βράχοι ορθώνονται πολύ κοντά του

Για το afirimeno.com: Κείμενα Takis Ant 
με πληροφορίες από kalambaka.gov.gr και
Ν. Νικονάνος, Μετέωρα, Τα Μοναστήρια και η Ιστορία τους, Εκδοτική Αθηνών ΑΕ

Φωτογραφίες: Petros Ant και 
Takis Ant  

Σημείωση: Για το Μεγάλο Μετέωρο (Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος) θα ακολουθήσει ειδική ανάρτηση.

1 σχόλιο:

  1. Είναι μοναδικό μέρος τα Μετέωρα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο ολόκληρο! Ωραίες φωτογραφίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή