15 Ιουνίου 2015

800 χρόνια από τη «Μάγκνα Κάρτα»

Στις 15 Ιουνίου 1215 στις όχθες του Τάμεση, δυτικά του Λονδίνου, ο βασιλιάς Ιωάννης ο Ακτήμων υπέκυψε στις πιέσεις των εξεγερμένων βαρόνων και αποδέχτηκε τη Μάγκνα Κάρτα (Μεγάλου Χάρτη των Ελευθεριών) που για πρώτη φορά έθετε τον μονάρχη υπό την εξουσία του νόμου. 

Στους αιώνες που ακολούθησαν αυτός ο καταστατικός χάρτης απέκτησε τεράστια σημασία παγκοσμίως καθώς αποτέλεσε τη βάση για τη σύνταξη της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Συντάγματος των ΗΠΑ το 1787 καθώς και της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα το 1948. Τρία από τα 63 άρθρα της παραμένουν σε ισχύ μέχρι και σήμερα στο βρετανικό δίκαιο.

Η Μάγκνα Κάρτα συντάχθηκε σε μια περίοδο πολιτικής αναταραχής στη Βρετανία και διενέξεων μεταξύ του βασιλιά Ιωάννη, των ευγενών και της Eκκλησίας. Επί της ουσίας, ήταν μια ειρηνευτική συμφωνία που είχε ως στόχο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της εποχής εκείνης και λίγο αργότερα ακυρώθηκε από τον πάπα. 

Όμως οι επόμενοι μονάρχες εξέδωσαν εκσυγχρονισμένες εκδοχές της που περιλάμβαναν και δύο από τα αρχικά άρθρα τα οποία θεωρούνται ζωτικής σπουδαιότητας για την ίδρυση του κράτους δικαίου. Τα άρθρα αυτά όριζαν ότι «κανένας ελεύθερος άνθρωπος δεν θα συλληφθεί ή θα φυλακιστεί, δεν θα του αφαιρεθούν τα δικαιώματα ή η περιουσία του, ούτε θα τεθεί εκτός νόμου, θα εξοριστεί ή θα στερεηθεί με οποιοδήποτε τρόπο τη θέση του, ούτε θα ενεργήσουμε βιαίως εναντίον του, ούτε θα στείλουμε άλλους να το κάνουν, παρά μόνο με βάση τη νόμιμη κρίση των ισοτίμων του ή με βάση το νόμο της χώρας» και ότι «σε κανέναν δεν θα πουλήσουμε, ούτε θα αρνηθούμε ούτε θα καθυστερήσουμε τα δικαιώματά του ή την απονομή δικαιοσύνης».

Παρουσία της βασίλισσας Ελισάβετ, η Βρετανία γιόρτασε σήμερα τα 800 χρόνια από την υπογραφή της Μάγκνα Κάρτα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, τόνισε στην ομιλία του ότι το έγγραφο αυτό άλλαξε τον κόσμο καθώς «σπόρος που φυτεύτηκε εδώ φύτρωσε σε όλον τον κόσμο». 

Σήμερα σώζονται τέσσερα αυθεντικά αντίτυπα του εγγράφου, γραμμένα σε πάπυρο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου