15 Ιουνίου 2015

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 15.6.2015

(upd) O οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's ανέφερε σήμερα ότι η μη καταβολή των 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ που οφείλει η Ελλάδα στην ΕKT τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δεν θα θεωρηθεί από τον ίδιο χρεοκοπία. Γενικά η S&P, όπως και η Moody's, δεν θεωρεί ότι ένα κράτος κηρύσσει πτώχευση εάν δεν προχωρήσει στην αποπληρωμή μιας δόσης σε πιστωτές του λεγόμενου επίσημου τομέα, όπως είναι το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα ή μια κεντρική τράπεζα. Εάν η Ελλάδα δεν καταβάλει το οφειλόμενο ποσό στην ΕΚΤ, «η S&P δεν θα υποβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας σε 'SD'» (selective default, επιλεκτική χρεοκοπία). 
kathimerini.gr 

Αλ. Τσίπρας στην Εφημερίδα των Συντακτών: «Μόνο πολιτική σκοπιμότητα μπορεί κανείς να διακρίνει στην επιμονή των θεσμών για νέες περικοπές στις συντάξεις μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας από τα μνημόνια. Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με σχέδιο και με τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις. Θα περιμένουμε υπομονετικά, έως ότου οι θεσμοί προσχωρήσουν στον ρεαλισμό...».
efsyn.gr 

Επαρκείς προτάσεις περιμένουν απο την Αθήνα οι δανειστές, δήλωσε στην "Καθημερινή" εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παρά την χθεσινή αποχώρηση της ελληνικής ομάδας, οι θεσμοί δεν θεωρούν ότι οι διαπραγματεύσεις τελείωσαν και περιμένουν απο την κυβέρνηση την επόμενη κίνηση. 
kathimerini.gr 

Τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ζητά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και το Ποτάμι με σχετική ανακοίνωσή του. 
kathimerini.gr 

Μία συμφωνία είναι δυνατή και μάλιστα μπορεί «να επιτευχθεί μέσα σε μία νύχτα», αν η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είναι παρούσα, εκτιμά ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Bild. 
ethnos.gr 

Νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά. Εξελέγη μετά από την εκλογική διαδικασία που διεξήχθη την Κυριακή ανά την Ελλλάδα. Συγκεντρώνοντας πάνω από το 50% σε σύνολο περίπου 50.000 ψήφων, η κ. Γεννηματά έχει το προβάδισμα από τους “αντιπάλους” της κ. Ανδρεα Λοβέρδο και κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, οι οποίοι έχουν πολύ μικρή διαφορά μεταξύ τους, με τον κ. Λοβέρδο να προηγείται ελαφρώς. 
kathimerini.gr 

Βαθιά επιδείνωση, που αγγίζει τα όρια της αρνησιδικίας, παρουσιάζουν οι δείκτες ταχύτητας απονομής της ελληνικής δικαιοσύνης παρά τις πομπώδεις διακηρύξεις για "fast track δικαιοσύνη" την τελευταία διετία. Η χώρα μας κατατάσσεται πλέον στην 155η (από 89η το 2012) θέση των χωρών που καθυστερούν να δικάσουν τις υποθέσεις και να λύσουν τις διαφορές των πολιτών, με μέσο χρόνο απόδοσης Δικαιοσύνης που φθάνει κατά υπόθεση τις 1.580 ημέρες (!), δηλαδή περί τα 4,5 χρόνια (από 819 ημέρες ή 2,2 χρόνια που ήταν το 2012). 
capital.gr

Κίνα: Μόνο 12 άνθρωποι επέζησαν από την ανατροπή του πλοίου Eastern Star που ανατράπηκε στη διάρκεια μίας σφοδρής καταιγίδας την 1η Ιουνίου στον ποταμό Γιανγκτσέ. 442 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. 
ethnos.gr 

Χρηματιστήριο Αθήνας: Με σοβαρές απώλειες που ξεπερνούσαν το 6% (σε επίπεδο γενικού δείκτη) ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, λόγω της αποτυχίας που σημείωσαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών το Σαββατοκύριακο που προηγήθηκε. Στις 12.30 είχε οι απώλειες είχαν ελαφρώς περιοριστεί στο -4.50%. Τελικά έκλεισε με πτώση 4,68%, στις 738,25 μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου