28 Ιουνίου 2015

Κι εσείς κ. Τσίπρα, να την μαζέψετε...

ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ

Χθες το βράδυ στη Βουλή, ο Αντώνης Σαμαράς απευθυνόμενος προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου: 
«Δεν είστε δικτάτορας, είστε Πρόεδρος της Βουλής» και γυρνώντας προς τον πρωθυπουργό: «Κι εσείς κ. Τσίπρα, να την μαζέψετε... Δεν είναι Πρόεδρος της Βουλής, είναι πρόεδρος του κόμματός σας» είπε και αποχώρησε μαζί με τους βουλευτές της ΝΔ από την αίθουσα. 

Ο λόγος; Η παραβίαση εκ μέρους της κας Κωνσταντοπούλου του Κανονισμού της Βουλής σύμφωνα με τον οποίο αν ο/η Πρόεδρος της βουλής θέλει να μιλήσει για την ουσία συζητούμενου θέματος «παραχωρεί τη θέση του στον αναπληρωτή του και δεν μπορεί να επανέλθει σε αυτήν πριν λήξει η συζήτηση για το θέμα αυτό» (Αρθρο 66). Βάσει της συγκεκριμένης διάταξης, η κα Κωνσταντοπούλου δεν θα έπρεπε να προεδρεύσει της συνεδρίασης έως και την ολοκλήρωσή της, από τι στιγμή που είχε μιλήσει από του βήματος ως απλή βουλευτής. 

Μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού για «ευθύνη και νηφαλιότητα απ’ όλους μας» η συνεδρίαση διεκόπη για δέκα λεπτά και στην επανέναρξη η κα Κωνσταντοπούλου επιχειρώντας να δικαιολογήσει την πράξη της είπε ότι προέδρευσε θέλοντας έτσι «να τιμήσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» για να εισπράξει από τον κ. Σαμαρά την απάντηση «φανταστείτε τι θα γινόταν αν δεν ήθελε να με τιμήσει»... 

Για την ιστορία, στη συνέχεια προέδρευσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αλ. Μητρόπουλος. 

Και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας: Με 178 ψήφους υπέρ έναντι 120 ψήφων κατά, υπερψηφίστηκε η εισήγηση της κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, την Κυριακή 5 Ιουλίου, με αντικείμενο την πρόταση των δανειστών. Υπέρ της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής. Την πρόταση καταψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. 

Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ είχε ζητήσει να συμπεριληφθεί ως ερώτημα στο δημοψήφισμα και "η πρόταση της κυβέρνησης προς τους Θεσμούς". Μετάξύ άλλων ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε «Κύριε Τσίπρα εσείς παίζετε μικροπολιτικά παιχνίδια... Η πρότασή μας είναι καθαρή. Τη δική σας πρόταση προς την τρόικα, τους τρεις θεσμούς, λέμε να βάλετε σε ψηφοφορία για δημοψήφισμα στον ελληνικό λαό... Να δούμε τι ψάρια θα πιάσει... Γιατί αυτή η πρόταση είναι μνημόνιο και είναι καραμπινάτο μνημόνιο, ένα μνημόνιο πολύ κακό. Αρμαγεδόνας της τρόικας από τη μία, πολύ κακό επίσης και το δικό σας μνημόνιο. 'Αρα απευθυνθείτε και για τα δύο...».

Takis Ant / afirimeno.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου