22 Ιουνίου 2015

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 22.6.2015

(upd2) "Νέα ελληνική πρόταση ελήφθη από κ. Γιουνκέρ, κα. Λαγκάρντ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Καλή βάση για πρόοδο κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής", έγραψε τον λογαριασμό του στο Twitter τη νύκτα ο Μάρτιν Ζέλμαϊερ, διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. 
avgi.gr 

Συνολικά μέτρα 8 δισ. ευρώ (2,692 για το 2015 και 5,207 για το 2016) περιλαμβάνει η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που έγινε γνωστή στις Βρυξέλλες το βράδυ της Δευτέρας. 
Σχετική ανάρτηση:
Στα 8 δισ. ευρώ τα μέτρα που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση προς τους δανειστές 

Εξαμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, πριν από την Σύνοδο Κορυφής, με Τσίπρα, Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ και Τούσκ. Ο τελευταίος είχε και κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ακολούθησαν η σύνοδος του Eurogroup και στη συνέχεια, η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής.
avgi.gr 

Προς ένα νέο Eurogroup, εντός της εβδομάδας, όταν και αν ανάψουν το «πράσινο» φως οι θεσμοί, βαδίζουμε σύμφωνα με πληροφορίες Ευρωπαίων αξιωματούχων. Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής διεξάγεται κανονικά χωρίς όμως ελπίδες συμφωνίας. Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι οι τελικές ελληνικές προτάσεις στάλθηκαν σήμερα το πρωί με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής χρόνος ώστε να συζητηθούν επαρκώς. Σε κάθε περίπτωση αποτελούν μια «καλή πρώτη βάση συμφωνίας» και τα τεχνικά κλιμάκια ξεκινούν από σήμερα τις εργασίες. 
naftemporiki.gr 

Reuters: Όπως μεταδίδει το πρακτορείο η ελληνική πρόταση ανεβάζει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 67 από τα 63 που είναι σήμερα κατά μ.ο. για τους άνδρες και τα 59 για τις γυναίκες. Επίσης η πρόταση τοποθετεί το 23% ως τον κύριο συντελεστή ΦΠΑ, κρατώντας ένα χαμηλότερο 13% για την ενέργεια, βασικά τρόφιμα και έναν ειδικό συντελεστή 6% μόνο για φάρμακα και βιβλία. 
kathimerini.gr 

Νέα αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη που είχε πριν από λίγο. 
naftemporiki.gr 

H ΕΚΤ θα διασφαλίσει τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος όσο η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα.Tη διαβεβαίωση αυτή έδωσε σήμερα το απόγευμα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. 
naftemporiki.gr 

Αποκαλυπτικός ήταν ο διάλογος που είχαν στο πλαίσιο της συνάντησής τους ο Αλέξης Τσίπρας και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, η κ. Λαγκάρντ ρώτησε τον πρωθυπουργό, «μας θέλετε κι εμάς on board, επιθυμείτε συνέχιση της συνεργασίας;» για να λάβει από τον Αλέξη Τσίπρα την απάντηση «σας θέλουμε και πρέπει να είστε και να σας πω ότι εκτιμώ την ειλικρινή σας στάση παρά το γεγονός ότι είναι σκληρή. Είστε οι μόνοι που έχετε κάνει κριτική π.χ. στο θέμα του πολλαπλασιαστή. Ομως θέλουμε όλες τις απόψεις σας και όχι α λα καρτ. Να πείτε και για το χρέος, όχι μόνο για τα σκληρά μέτρα». 
kathimerini.gr

«Πολύ φοβάμαι ότι τη Δευτέρα η επιλογή είναι της Άνγκελα Μέρκελ», αναφέρει σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.
Σχετική ανάρτηση: Βαρουφάκης στη FAS: Η επιλογή είναι της Μέρκελ 


Η Αγκελα Μέρκελ προβλέπει ότι θα χρειαστούν μερικές μέρες μέχρι την συμφωνία. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γερμανία, η καγκελάριος προειδοποίησε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπορούν να πάρουν αποφάσεις για την Ελλάδα, εκτός κι αν έχουν το πράσινο φως των δανειστών.
kathimerini.gr 

«Η συμφωνία εξακολουθεί να είναι εφικτή», δήλωσε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ψηφιακή Οικονομία Γκίντερ Έτινγκερ και τόνισε ότι «θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα και στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη». Σημείωσε ωστόσο ότι «οι Έλληνες πρέπει τη Δευτέρα να είναι έτοιμοι να μας δείξουν αξιόπιστα τα απαραίτητα επόμενα βήματα προς μια Ελλάδα που θέλει μεταρρυθμίσεις».
skai.gr 


Συγκέντρωση κατά της λιτότητας οργανώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην Πλατεία Συντάγματος, με πρωτοβουλία της ΑΔΕΔΥ και συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και πολλών συνδικάτων. Στην πορεία εκτιμάται ότι δεν συμμετέχουν περισσότερα από 6.000 άτομα. 
skai.gr 

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή, από κοινωνικές δυνάμεις που αντιτίθενται στη ρήξη με τους εταίρους, στην συγκέντρωση με κεντρικό σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη», η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ στην πλατεία Συντάγματος.
kathimerini.gr 

«Οταν η πατρίδα είναι σε κίνδυνο κανείς δεν επιτρέπεται να εφησυχάζει», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος έδωσε το «παρών» σήμερα στη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος«Η μεγάλη αυτή συγκέντρωση δεν είναι κομματική, δεν είναι διχαστική, είναι ενωτική και στέλνει προς διάφορες κατευθύνσεις ένα πολύ δυνατό μήνυμα: Η Ελλάδα είναι Ευρώπη και θα μείνει Ευρώπη, αυτό είναι το θέλημα του ελληνικού λαού», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ. 
kathimerini.gr 

Χρηματιστήριο Αθήνας: Μετά τη δήλωση από αρμόδιο της ΕΕ ότι η "νέα ελληνική πρόταση είναι καλή βάση για πρόοδο κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής" με μεγάλη άνοδο που προσεγγίζει το 7% άνοιξε σήμερα Δευτέρα το Χρηματιστήριο της Αθήνας, προεξοφλώντας προφανώς την επίτευξη Συμφωνίας. Στις 13:30 η άνοδος του Γενικού Δείκτη ήταν 8,67%. Τελικά έκλεισε με άνοδο 9,00%. 
Σχετική ανάρτηση: Εκτόξευση κατά 9% του Χρηματιστηρίου Αθήνας σήμερα 22.06.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου