16 Ιουνίου 2015

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 16.6.2015

(upd) «Είμαστε υποχρεωμένοι να μην υποκύψουμε σε πιέσεις και εκβιασμούς» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, συντηρώντας φαινομενικά το κλίμα ρήξης με τους πιστωτές. «Μπαίνουμε στην τελική ευθεία... Τώρα αρχίζει η πραγματική διαπραγμάτευση», ανέφερε πάντως λίγο αργότερα.
skai.gr 

Βολές κατά της ελληνικής κυβέρνησης
, στην οποία καταλογίζει διαστρέβλωση των προτάσεων των θεσμών, εκτοξεύει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Συγκεκριμένα διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν είναι υπέρ της αύξησης του ΦΠΑ σε φάρμακα και ηλεκτρικό ρεύμα και ότι πιστεύει πως θα ήταν μεγάλο λάθος αν η Ελλάδα υποχρεωνόταν να κάνει αυτές τις αυξήσεις και ο Έλληνας πρωθυπουργός το ξέρει αυτό. Πρόσθεσε ότι πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση να αντικαταστήσει τα μέτρα αύξησης του ΦΠΑ με ισοδύναμα, μεταξύ των οποίων η μείωση των αμυντικών δαπανών.
kathimerini.gr

Τους άξονες της στρατηγικής του φέρεται να αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε σήμερα με τους Στ. Θεοδωράκη, Φώφη Γεννηματά και Ντόρα Μπακογιάννη. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο κ. Τσίπρας απειλεί με μη πληρωμή του ΔΝΤ, σε περίπτωση που δεν υπάρχει επωφελής συμφωνία. 
kathimerini.gr 

Σκληρό «πόκερ» στο χείλος της αβύσσου. Βρυξέλλες, Βερολίνο, Φρανκφούρτη προειδοποιούν ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας» και ο χρόνος τελειώνει. Η κυβέρνηση αφήνει παράθυρο νέων παραχωρήσεων στους θεσμούς υπό την προϋπόθεση της ελάφρυνσης του χρέους. Συνεδριάζει σήμερα, σε βαρύ κλίμα, η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο παρασκήνιο επανέρχονται τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. 
kathimerini.gr 

Πενταμερής συνάντηση κορυφής την Τρίτη για την Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του ΕυρωκοινοβουλίουΜάρτιν Σουλτς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα συναντηθούν το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Κυρίαρχο θέμα της συνάντησης θα είναι η Ελλάδα και ο τρόπος που θα αντιδράσει σε όλες τις ενδεχόμενες εξελίξεις η Ευρωπαϊκή Ένωση. 
tovima.gr 

Βρετανική εφημερίδα Telegraph: Τιτλοφορώντας το άρθρο της «Η Ελλάδα κατηγορεί την Ευρώπη για συνομωσία με σκοπό αλλαγή του καθεστώτος στη χώρα, ενώ οι πιστωτές σχεδιάζουν τελεσίγραφο», η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κατηγορεί τους Ευρωπαίους πιστωτές ότι προσπαθούν να υπονομεύσουν την εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας, προειδοποιώντας σε σοβαρό τόνο ότι η χώρα θα υπερασπιστεί την αξιοπρέπειά της, όποιες και να είναι οι συνέπειες. 
ethnos.gr

Η ελληνική πλευρά δεν σκοπεύει να παρουσιάσει νέα λίστα προτάσεων για μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο, ανέφερε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild ο Γιάνης Βαρουφάκης
kathimerini.gr 

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί από σήμερα Τρίτη ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. «Ναι στην αλληλεγγύη με την Ελλάδα, αλλά η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος» είναι το μήνυμα που φέρνει στην Αθήνα ο Αυστριακός καγκελάριος. 
avgi.gr 

Αισιόδοξος ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία και ότι θα αποφευχθεί η αστάθεια στις αγορές, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ο λόγος της ασιοδοξίας είναι ότι όλοι οι εταίροι που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα της θετικής κατάληξης των συνομιλιών. 
avgi.gr

Την εκτίμηση ότι η χώρα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, «ή δεξιά στο Κούγκι ή αριστερά στην ευρωπαϊκή πορεία», εξέφρασε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό το πρωί της Τρίτης. Ο κ. Θεοδωράκης χαρακτήρισε και τους δύο δρόμους «δύσκολους», ωστόσο επισήμανε ότι ο πρώτος οδηγεί στην καταστροφή. 
kathimerini.gr 

Ο πρώην εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, απαντώντας σε ερώτηση της Σοφίας Σακοράφα σημείωσε πως αν δεν αποπληρωθούν οι δόσεις στο ΔΝΤ εντός 30 ημερών από την καταληκτική ημερομηνία καταβολής τους, «αυτό ερμηνεύεται ως πιστωτικό γεγονός» και θα έχει σοβαρές συνέπειες στη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ. 
ethnos.gr 

Ισχυρό προβάδισμα καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO για την εκπομπή "Ανατροπή" του MEGA. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 35,1% έναντι 23% της Νέας Δημοκρατίας, με τρίτο κόμμα το Ποτάμι με ποσοστό 6%. 
ethnos.gr

Δ. Κουτσούμπας (KKE): "Διαλύονται οι αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαπραγμάτευση εντός των τειχών της ΕΕ και του κεφαλαίου. Ο λαός να βγει τώρα στο προσκήνιο, να ξεπεράσει τους εκβιασμούς και το κλίμα τρομοκρατίας, που αξιοποιείται από τους δανειστές, την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης..."
rizospastis.gr 

Χρηματιστήριο Αθήνας: Πτωτικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο με το γενικό δείκτη να καταγράφει απώλειες 2,40% στις 12.22. Τελικά έκλεισε με απώλειες 4,77%, στις 703,05 μονάδες.
Σχετική ανάρτηση: Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες 15% σε 3 μέρες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου