22 Ιουνίου 2015

Βαρουφάκης στη FAS: Η επιλογή είναι της Μέρκελ

«Πολύ φοβάμαι ότι τη Δευτέρα η επιλογή είναι της Άνγκελα Μέρκελ», αναφέρει σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. 

Αναφέρει, σύμφωνα με την avgi.gr, πως η «επίσημη Ευρώπη» ωθεί την Ελλάδα να «υπογράψει τη συμφωνία» και, όπως λέει, να «κάνει το σωστό και να αποδεχτεί την τελική προσφορά των θεσμών για να αποφύγει τη χρεωκοπία». 

«Αυτό είναι που έγινε και το 2010! Μου ζητάνε να πράξω όπως οι προκάτοχοί μου είχαν πράξει τότε – να πάρω τα χρήματα, να επεκτείνω την κρίση στο μέλλον, και να προσποιηθώ ότι έχει… ξεπεραστεί. Όχι, ευχαριστούμε! Δεν εκλεγήκαμε για να κάνουμε τα ίδια», τονίζει ο Γ. Βαρουφάκης. 

Αναφέρεται ακόμη στην εμπεριστατωμένη, όπως διευκρινίζει, πρόταση που την περασμένη Πέμπτη, στη συνάντηση του Eurogroup, παρουσίασε η ελληνική πλευρά και που θα έδινε τέλος στην κρίση, δίνοντας στη χώρα μας τη δυνατότητα να αποπληρώσει το χρέος της. 

«Περιλάμβανε βαθιές μεταρρυθμίσεις, έναν μηχανισμό αυτόματου φρεναρίσματος του ελλείμματος που εξασφαλίζει ότι δεν θα ξαναϋπάρξουν πρωτογενή ελλείμματα, και μια ιδέα για ανταλλαγή μέρους του ελληνικού χρέους μεταξύ των θεσμών που δεν απαιτεί ούτε ένα ευρώ νέας χρηματοδότησης για το κράτος μας. Πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία θα έσπαγε τον φαύλο κύκλο που ξεκίνησε το 2010. Δυστυχώς το Eurogroup αρνήθηκε να συζητήσει την πρότασή μας. Ωστόσο, τη Δευτέρα η Γερμανίδα Καγκελάριος θα έρθει αντιμέτωπη με το εξής δίλημμα:

  • Έντιμη συμφωνία με μια κυβέρνηση που ήταν ενάντια στις «διασώσεις» και τα μη βιώσιμα Μνημονιακά δάνεια, και που προτείνει λύση η οποία θα θέσει τέλος στην Ελληνική κρίση μια για πάντα;
  • Ή να υποκύψει στις σειρήνες στο εσωτερικό της κυβέρνησής της που την ενθαρρύνουν να ανατρέψει την μόνη Ελληνική κυβέρνηση που έχει αρχές και την δυνατότητα να πείσει τον Ελληνικό λαό πως πρέπει να αγκαλιάσει μια γνήσια μεταρρυθμιστική ατζέντα;
Η επιλογή, πολύ φοβάμαι, είναι δική της», καταλήγει. 

Πηγή: www.avgi.gr 22.06.2015
Άρθρο Βαρουφάκη στη Frankfurter Allgemeine: Η επιλογή είναι της Μέρκελ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου