18 Ιουνίου 2015

Η συμβιβαστική πρόταση Μπατίστα στο ΔΝΤ

Μία πρόταση που προβλέπει μία μεταβατική λύση, με μικρά πρωτογενή πλεονάσματα και επιλεγμένες μεταρρυθμίσεις, φέρνει στο τραπέζι ο Βραζιλιάνος Πάουλο Νογκουέιρα Μπατίστα, εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ. Σε αντάλλαγμα, οι πιστωτές θα προσφέρουν παράταση της διαπραγμάτευσης, κεφάλαια για την κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, αλλά και υπόσχεση για μελλοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ο κ. Μπατίστα, αναζητώντας λύση, πρότεινε μία μεταβατική συμφωνία που θα μπορούσε ίσως να υλοποιηθεί ακόμη και τώρα. 

Σύμφωνα με αυτή, η Ελλάδα θα δεσμευόταν:
1. Να επιτύχει μικρά και αργά αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα λίγα χρόνια
2. Να εξηγήσει με λογική λεπτομέρεια τι μέτρα θα λάβει για να επιτύχει αυτά τα πλεονάσματα
3. Να παρουσιάσει τα σχέδιά της για ένα μερικό δημοσιονομικό και διαρθρωτικό πακέτο που θα μπορούσε να περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση του δημόσιου τομέα, τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, την ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, μερικές ιδιωτικοποιήσεις και ίσως κάποιες λιγότερο αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και το ασφαλιστικό σύστημα.

Σε αντάλλαγμα, οι θεσμοί θα παρέτειναν την περίοδο των διαπραγματεύσεων για 4-6 μήνες, παράλληλα με την αποδέσμευση ενός ποσού που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ χωρίς επιπλέον απώλειες στα αποθεματικά της ή άλλα έκτακτα μέτρα. Η πρώτη, μερική αποδέσμευση θα γινόταν πριν από τις 30 Ιουνίου. Επιπλέον, θα συμφωνούσαν να αναδιαρθρώσουν το ελληνικό χρέος με τους επίσημους Ευρωπαίους πιστωτές στο μέλλον, εφόσον η Ελλάδα τηρήσει αυτά που θα έχει συμφωνήσει και διαπραγματευθεί περαιτέρω μέτρα τους επόμενους μήνες. 

Πηγή: www.kathimerini.gr 18.06.2015
Ολόκληρο το δημοσίευμα της Καθημερινής στο:
Μόνο στην "Κ": Η συμβιβαστική πρόταση Μπατίστα στο ΔΝΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου