25 Ιουνίου 2015

Τα βασικά σημεία του νέου σχεδίου των δανειστών

Ένα έγγραφο που περιγράφει την άποψη των τριών Θεσμών επί ενός σχέδιο σκοπιμότητας στο Eurogroup, που θα μπορούσε να αποτελέσει (κατά την άποψή τους) μια πρόταση συμφωνίας.

Οι δανειστές, στη νέα τους πρόταση, κάνουν β
ήματα πίσω στο μέτωπο του ΕΚΑΣ αλλά ζητούν ΦΠΑ 23% στην εστίαση. Επίσης ζητούν σύνταξη στα 67 από το 2022, με τα όρια ηλικίας να αρχίσουν να αυξάνονται από 1ης Ιουλίου εφέτος. Παράλληλα αποδέχονται τις ελληνικές προτάσεις για φόρο στα VLTs, τα έσοδα από άδειες κινητής τηλεφωνίας (3G και 4G) και το φόρο στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Τα βασικά σημεία του σχεδίου των δανειστών (από tovima.gr):

Πρωτογενές πλεόνασμα: Ο στόχος είναι 1% του ΑΕΠ για το 2015, 2% του ΑΕΠ για το 2016, 3% του ΑΕΠ για το 2017 και 3,5% για το 2018.
Αλλαγές στο ΦΠΑ από 1ης Ιουλίου με στόχο αύξηση εσόδων 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ ετησίως) - Θα έχει τρείς συντελεστές βασικός 23% στην εστίαση, ξενοδοχεία, 13% στα βασικά είδη διατροφής, ενέργεια και νερό και 6% για τα φάρμακα βιβλία και θέατρα.
Πιό αυστηρές οι εξαιρέσεις για τους αγρότες.
Αύξηση φόρου 26% στο 28% στις επιχειρήσεις και προκαταβολής φόρου στο 100% μέχρι το τέλος του 2016.
Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Κατάργηση των επιδοτήσεων στο ντήζελ για τους αγρότες.
Μείωση κατά 50% στις δαπάνες για το επίδομα θέρμανσης.
Σταθερά έσοδα 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ το 2015 και 2016, μετά και την πιθανή αναθεώρηση των αντικειμενικών.
Για τις πρόωρες συντάξεις σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 ή στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης ως το 2022.
Σταδιακή απόσυρση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους από τέλος του 2019 (αντί του 2017 που ήταν η αρχική πρόταση). Οι περικοπές θα αρχίσουν από 20% των δικαιούχων με τα μεγαλύτερα ποσά σύνταξης.
Πάγωμα των ορίων δαπανών για τις εγγυημένες επικουρικές συντάξεις στα φετεινά επίπεδα, αντί της ρήτρας μηδενικού ελλείματος.
Αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων από 4 στο 6% για την ιατροφαραμακευτική περίθαλψη και επέκταση της εισφοράς και στις επικουρικές.
Απόσυρση όλων των εξαιρέσεων με κρατική χρηματοδότηση και εναρμονισμός των κανόνων με τις εισφορές στα επίπεδα του ΙΚΑ από 1ης Ιουλίου 2015.

Μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό: 

Ζητείται απίσης νέα φάση αλλαγών στο Ασφαλιστικό με νομοθέτηση ως 31 Οκτωβρίου του 2015 για τη στενότερη σύνδεση εισφορών και συντάξεων στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης. 

Μετά από αναλογιστική μελέτη θα νομοθετηθούν:
-Συγκεκριμένες παραμετρικές βελτιώσεις για τη στενότερη σύνδεση εισφορών και συντάξεων.
-Αναθεώρηση και εξορθολογισμός των διαφορετικών συστημάτων για τις βασικές εισφορές και τις παροχές.
-Εναρμόνιση και των εισφορών του ΟΓΑ, εφόσον δεν συγχωνευθεί με άλλα Ταμεία.
-Συγχώνευση Ταμείων ως την 31η Δεκεμβρίου 2016.

-Η κυβέρνηση καλέιται να λάβει όλα τα ισοδύναμα μέτρα για να αντισταθμίσει την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές του 2012.

Στα σημεία της πρότασης των Θεσμών ξεχωρίζουν επίσης τα εξής: 

-Οχι μόνιμες αυξήσεις ΦΠΑ. Οι δανειστές δέχονται να επανεξεταστούν οι αυξήσεις στο ΦΠΑ στο τέλος του 2016 εφόσον έχουν συγκεντρωθεί επιπλέον έσοδα από μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ. Επομένως υπάρχει ένα «παράθυρο» για μειωσεις από το 2017 αν πάνε καλά τα έσοδα το 2016. 

- Απαιτείται 100% προκαταβολή του φόρου στις επιχειρήσεις ακόμη και για τις ατομικές ως το τέλος του 2016.

- Ζητείται κατάργηση των φορολογικών ελαφρύνσεων για τους αγρότες και κατάργηση των επιδοτήσεων για το αγροτικό πετρέλαιο.

- Προτείνεται χαμηλότερος συντελεστής φορολόγησης των νομικών προσώπων, 28% αντί για 29% που προτείνει η ελληνική πλευρά.

- Ζητείται να μην μπει έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ.

- Προτείνεται να αυξηθεί η φορολογική επιβάρυνση των ναυτιλιακών εταιρειών.

- Για τον Σεπτέμβριο απαιτείται η κατάθεση φορολογικού νομοσχεδίου με την ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλλεγγύης στον φόρο εισοδήματος. 

Πηγή: www.tovima.gr 25.06.2015
Η τελική πρόταση των δανειστών στο Eurogroup - Τι αλλάζει για ΦΠΑ και συντάξεις

1 σχόλιο:

  1. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο η τελική πρόταση των θεσμών στον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία θα ειναι 13% και όχι 23%, όπως προέβλεπε προηγούμενη πρόταση που είχαν καταθέσει οι δανειστές. Πηγή: kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή