25 Ιουνίου 2015

Μαρκ Μαζάουερ: Ο Τσίπρας να επιλέξει την πατρίδα από το κόμμα

Την προειδοποίηση ότι η μόνη εναλλακτική σήμερα για την Ελλάδα σχετίζεται με την πιθανότητα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να επιλέξει τις επόμενες ημέρες την πατρίδα από το κόμμα, αλλά και να μεταλλαχθεί από έναν ριζοσπάστη μαθητή σε έναν πολιτικό άνδρα απευθύνει με άρθρο του – παρέμβαση στους Financial Times, ο γνωστός καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Κολούμπια της Νέας Υόρκης και συγγραφέας, Μαρκ Μαζάουερ

Στο άρθρο του ο Μαζάουερ υποστηρίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας απέτυχε, καθώς οι διαπραγματεύσεις δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα που να ανταποκρίνεται στην ριζοσπαστική ρητορική που έφεραν το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ενώ η ήδη δύσκολη θέση της Ελλάδας έγινε δυσμενέστερη, καθώς η χώρα βρέθηκε πιο απομονωμένη από ποτέ.

«Αλλά η αποτυχία δεν οφείλεται μόνο στον Έλληνα πρωθυπουργό. Οι προκάτοχοί του απέτυχαν επίσης, παραλείποντας ο καθένας όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση να πει στους ψηφοφόρους την αλήθεια», υπογραμμίζει σχετικά.

Ο Μαζάουερ σημειώνει πως παρά τις όποιες διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και της Κομισιόν, είναι φανερό ότι η τακτική του Έλληνα πρωθυπουργού ένωσε τους συνομιλητές του «να οδηγήσουν την Ελλάδα στον ίδιο καταστροφικό δρόμο, όπως πριν», αγνοώντας επίμονα την υψηλή ανεργία.

Κατά τον ίδιο οι πιθανότητες βρίσκονται από την πλευρά του Grexit, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα και κοστοβόρο για την υπόλοιπη Ευρώπη. «Ο χρόνος κάποτε ήταν με την ελληνική πλευρά. Αλλά η κυβέρνηση τον σπατάλησε και τώρα αντιμετωπίζει μια επείγουσα κατάσταση», σημειώνει.

Ως λύση και εναλλακτική ο Άγγλος ιστορικός βλέπει την πιθανότητα ο πρωθυπουργός να επιλέξει τις επόμενες ημέρες την πατρίδα από το κόμμα και να μεταλλαχθεί από έναν ριζοσπάστη μαθητή σε έναν πολιτικό άνδρα.

«Αν μπορεί να παρουσιάσει την ήττα ως νίκη, να παρουσιάσει μια συμφωνία με τους δανειστές ως δική του και να διενεργήσει εκλογές με μια κεντροαριστερή πλατφόρμα κάποια στιγμή το φθινόπωρο με την πραγματική προοπτική μιας ελάφρυνσης χρέους, μπορεί να τα καταφέρει», σημειώνει. 

Πηγή: www.tovima.gr 25.06.2015
Μαρκ Μαζάουερ: Ο Τσίπρας να επιλέξει την πατρίδα αντί το κόμμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου