14 Ιουνίου 2015

Τριάντα χρόνια συνθήκη Σένγκεν

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την υπογραφή της συνθήκης του Σένγκεν. Μια συνθήκη που είχε ως στόχο την προοδευτική κατάργηση των ελέγχων στα σύνορα, αλλά σήμερα προκαλεί πλέον πολλά ερωτήματα και αντιδράσεις κυρίως από τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Ταξίδια χωρίς ελέγχους από τη Λισαβόνα στην Αθήνα και από το Παλέρμο στη Στοκχόλμη:

ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα με τη συνθήκη του Σένγκεν. Η συνθήκη υπεγράφη πριν από 30 χρόνια από μόλις πέντε κράτη-μέλη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στην ειδυλλιακή πόλη Σένγκεν του Λουξεμβούργου. Η συνθήκη χαιρετίστηκε ως ένα βήμα για την ελεύθερη και απρόσκοπτη μετακίνηση όλων των ευρωπαίων πολιτών. Ωστόσο, από αυτό δεν επωφελήθηκαν μόνο όσοι το δικαιούνταν, αλλά και όσοι δεν το δικαιούνταν, όπως για παράδειγμα πολίτες τρίτων χωρών.

Η κριτική που ασκείται στην συνθήκη του Σένγκεν είναι ότι οι περιορισμένοι έλεγχοι επιτρέπουν την μη νόμιμη είσοδο σε μετανάστες, ενώ παράλληλα διευκολύνεται το οργανωμένο έγκλημα. 


Οι πιέσεις που ασκούνται σχετικά με τον περιορισμό ή την κατάργηση της συνθήκης του Σένγκεν αυξάνονται, ιδιαίτερα από τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης. Ο πρόεδρος της ιταλικής Λέγκας του Βορρά ζήτησε ήδη την κατάργηση της συνθήκης. Παρόμοια ήταν τα αιτήματα της Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Μετώπου. «Πρέπει να ελέγξουμε τα σύνορά μας. Πρέπει να σταματήσουμε τους μετανάστες και να θέσουμε εκτός ισχύος την συνθήκη Σένγκεν, ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε ποιος εγκαταλείπει τη χώρα και ποιος εισέρχεται στη χώρα» έλεγε χαρακτηριστικά. 

Πηγή: Deutsche Welle
Περισσότερα στο http://dw.de/p/1FgQ0 


Φωτογραφία: Ραϊνφέλντεν (Rheinfelden), μια πόλη σε δυο Χώρες, στην Ελβετία και στη Γερμανία που τη χωρίζει στα δυο ο Ρήνος και την ενώνει η γέφυρα, σύνορα δεν υπάρχουν. Μια κοινή πινακίδα προς το τέλος της γέφυρας, ενημερώνει τον περαστικό ότι αφήνει τη μια χώρα (την Ελβετία) και βρίσκεται στην άλλη (στη Γερμανία). Σχετική ανάρτηση: Ταξίδια: Ραϊνφέλντεν (Rheinfelden) Ελβετία






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου