26 Ιουνίου 2015

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 26.6.2015

(upd) Παράταση 5 μηνών και χρηματοδότηση 16,3 δισ ευρώ από την Ευρωζώνη προβλέπει το σχέδιο των δανειστών για την Ελλάδα, εάν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία. Τα 16,3 δισ ευρώ προέρχονται από τα υπόλοιπα του ΤΧΣ ύψους 10,9, την τελευταία δόση του προγράμματος ύψους 1,8 δισ ευρώ και 3,6 δισ ευρώ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων (SMP's).
Επισης, οι δόσεις θα κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους. 
kathimerini.gr 

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο η τελική πρόταση των θεσμών στον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία θα ειναι 13% και όχι 23%, όπως προέβλεπε προηγούμενη πρόταση που είχαν καταθέσει οι δανειστές. 
kathimerini.gr 

«Αναγκαστικό» δάνειο για να πληρωθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ. Με εξαιρετικά επείγουσα υπουργική απόφαση, το υπουργείο Εργασίας προχωρά στον δανεισμό του ΙΚΑ με 150 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΤΑΤ. 
kathimerini.gr 

Με νέα πρόταση, που διαφοροποιείται ελαφρώς από τις προηγούμενες, κατεβαίνει στο αυριανό Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με την πρόταση τα προσδοκώμενα έσοδα από τον Φ.Π.Α που ανέρχονται στο 0.93% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, αντί του 1% του ΑΕΠ που προέβλεπε η προηγούμενη, επαναφέρει τη διατήρηση της έκπτωσης του 30% στον ΦΠΑ στα νησιά και προτείνει αύξηση στο φόρο επιχειρήσεων στο 28% έναντι του 29% που προέβλεπε η προηγούμενη.
skai.gr


Στη χειρότερη κατάσταση από την είσοδο της χώρας στα μνημόνια βρίσκεται η ελληνική οικονομία, κάτι που αποτυπώνεται στα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού. Μπορεί το αποτέλεσμα να είναι πλεονασματικό, αλλά είναι ταυτόχρονα και πλασματικό. Η «μαύρη τρύπα» στα φορολογικά έσοδα ξεπέρασε στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2015 τα 1,7 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα το Δημόσιο δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του -πλην μισθών και συντάξεων- με τις δαπάνες να είναι κατά 2,6 δισ. ευρώ λιγότερες από ό,τι προβλεπόταν. Αν η κυβέρνηση δεν είχε αποφασίσει να παγώσει όλες τις πληρωμές για να διασφαλίσει επαρκή ταμειακή ρευστότητα ώστε να καταβάλει εγκαίρως μισθούς και συντάξεις, τότε το πρωτογενές αποτέλεσμα θα ήταν ελλειμματικό κατά 1 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5 δισ. ευρώ που εμφάνισε στο πεντάμηνο. 
kathimerini.gr 

Ένας δραματικός διάλογος έγινε χθες μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού ο κ. Τουσκ είπε στον Αλ. Τσίπρα ότι «το παιχνίδι έχει τελειώσει» (game is over) με τον Ελληνα πρωθυπουργό να απαντά ότι η Ελλάδα έχει 1,5 εκατ. ανέργους και 3 εκατ. φτωχούς ενώ χιλιάδες οικογένειες ζουν χωρίς εισόδημα μόνο με τη σύνταξη των παππούδων. «Αυτό δεν είναι παιχνίδι» τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας του ότι δεν πρέπει «να υποτιμά μέχρι που μπορεί να φτάσει ένας λαός όταν αισθανθεί ταπεινωμένος». 
tovima.gr 

Η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι μπορούσε για να ικανοποιήσει τις "περίεργες απαιτήσεις" των πιστωτών, και είναι αποφασισμένη να παραμείνει εντός της ευρωζώνης. Αυτό υπογράμμισε σήμερα ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο εθνικό ραδιοφωνικό σταθμό της Ιρλανδίας RTE. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν θα δεχθεί μια λύση που θεωρεί μη βιώσιμη, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών.
avgi.gr 


Η σύναψη συμφωνίας είναι εφικτή, συν τοις άλλοις επειδή η παράταση της εκκρεμότητας αποδείχθηκε οικονομικά ζημιογόνα και για τους δανειστές, όχι μόνο για την ελληνική πλευρά. Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο «Κόκκινο». 
avgi.gr 

Κληθείς να σχολιάσει στο ραδιόφωνο Europe1 χθεσινοβραδυνή δήλωση Επίτροπου ότι «η έξοδος της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη εάν δεν υπάρξει συμφωνία στις 30 Ιουνίου» ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Μισέλ Σαπέν απάντησε ότι «Κάθε μέρα που περνάει πλησιάζουμε και το αναπόφευκτο θα γίνει».
skai.gr 

ΗΠΑ: Στη Γερουσία οι επιπτώσεις μιας ελληνικής χρεοκοπίας. Στην Τραπεζική Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας και Διεθνούς Εμπορίου της Γερουσίας συζητήθηκαν την Πέμπτη οι επιπτώσεις μιας ελληνικής χρεοκοπίας για την αμερικανική και παγκόσμια οικονομία. 
kathimerini.gr 

Χρηματιστήριο Αθήνας: Προσδοκώντας ότι τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές μέσα στο Σαββατοκύριακο που ακολουθεί, κέρδη κατέγραψε σήμερα Παρασκευή το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 707,52 μονάδες αυξημένος κατά 2,03%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου