14 Ιουνίου 2015

Η εκδοχή ενός φιλέλληνα για την Ελλάδα

Ο επικεφαλής του ξενοδοχείου Hilton στην Αθήνα, ο Ολλανδός Bart van de Winkel, ξέρει την Ελλάδα σαν την παλάμη του χεριού του.
«Οταν αναφέρεται κανείς στην Ελλάδα, αποκλείεται να μιλήσει μονάχα για το υπέροχο φυσικό τοπίο και να μην αναφερθεί σε ορισμένα από τα χαρακτηριστικά των κατοίκων που οπωσδήποτε τους κάνουν ξεχωριστούς: υπάρχει μια αίσθηση ανεξαρτησίας σε κάθε Ελληνα, η χαρά της ζωής, η ζεστασιά στις ανθρώπινες σχέσεις. Ολα αυτά μαζί αποτελούν ένα ισχυρότατο δέλεαρ για να έρθει κάποιος στην πατρίδα σας», λέει, μιλώντας στην "Καθημερινή", με ένα χαμόγελο ο Van de Winkel.
Μήπως οι παραπάνω αναφορές για να εξισορροπήσουν το χάος που επικρατεί στην Αθήνα; Ο Ολλανδός απαντάει με χιούμορ: «Στις χώρες της Δύσης, όταν ανάβει το πορτοκαλί φως στον σηματοδότη είναι για να φρενάρουν οι οδηγοί. Εδώ συμβαίνει το ανάποδο: επιταχύνουν. Ναι, όπως σας είπα, διακρίνει κανείς μια δυσανεξία στους κανόνες. Είναι μια μεγάλη συζήτηση πώς αυτή η ανεξαρτησία μπορεί να χαλιναγωγηθεί και να αποτελέσει εφαλτήριο επιτυχίας για ένα λαό που έχει μάθει να σκέφτεται εκτός της πεπατημένης».
Σχετικά με την κρίση αναφέρει: «Υπήρχε σαφέστατα ένα πρόβλημα κακής διαχείρισης στην οικονομία και όχι μόνον, που ξεκίνησε πριν από δεκαετίες. Επρεπε να γίνουν αλλαγές, δεν χωράει καμιά αμφιβολία. Ομως το πλαίσιο που δόθηκε για την προσαρμογή στα νέα, απαιτητικά δεδομένα ήταν σε εξαιρετικά στενά χρονικά όρια. Πιστεύω ότι σήμερα είναι σαφές πως, αντί να γιατρέψουν την οικονομία, πήγαν να τη στραγγαλίσουν. Νομίζω ότι αυτοί που σχεδίασαν την πορεία δεν έλαβαν υπ’ όψιν τους την ελληνική νοοτροπία και το γεγονός ότι χρειάζεται αρκετός καιρός για να γίνει μια ρήξη με το παρελθόν. Από την άλλη, θεωρώ ότι όχι μόνον η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και οι προηγούμενες που γνώριζαν την οξύτητα του προβλήματος δεν έδρασαν άμεσα για να εφαρμόσουν κάποιες από τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργούσαν καλύτερο οικονομικό κλίμα στο εσωτερικό και εμπιστοσύνη στο εξωτερικό ότι όλα θα προχωρήσουν βάσει ενός εξυγιαντικού σχεδίου. Για να καταπολεμηθεί η ανεργία. πρέπει να γίνουν επενδύσεις στο εξωτερικό. Δεν μπορεί ακόμα να συζητάμε αν πρέπει να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις ή να υπάρξει ένα πιο σταθερό πλαίσιο, νομικό και φορολογικό, για τους ξένους που θεωρούν ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα», λέει ο Ολλανδός 
Bart van de Winkel.

Πηγή: www.kathimerini.gr 13.06.2015
Ολόκληρη η συνέντευξη στο: Η σύγχρονη εκδοχή ενός φιλέλληνα






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου