2 Ιουνίου 2015

Έτοιμη η τελική πρόταση των Θεσμών για συμφωνία με την Ελλάδα

Έκλεισε η συμφωνία μεταξύ των Θεσμών, σχετικά με το κείμενο της τελικής πρότασης που θα κάνουν προς την Ελλάδα. Η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί στην Αθήνα την Τετάρτη. Στη συνέχεια οι εταίροι περιμένουν μία γρήγορη απάντηση από την ελληνική κυβέρνηση, δεδομένου ότι το έγγραφο-πρόταση της Αθήνας, που στάλθηκε χθες το βράδυ, θεωρείται από τους δανειστές ως "μάλλον ασαφές και όχι τόσο επεξεργασμένο όσο αυτό των Θεσμών". 

Τι αναφέρει ο διεθνής Τύπος:

Η Wall Street Journal* σε δημοσίευμά της την Τρίτη αναφέρει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν καταλήξει σε συναίνεση σχετικά με τούς όρους της προτεινόμενης συμφωνίας προς την ελληνική κυβέρνηση. Οι αξιωματούχοι που εκπροσωπούν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ ολοκλήρωσαν την Τρίτη το πρωί το προσχέδιο της συμφωνίας, που θα αποδεσμεύσει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, μετά τη πενταμερή συνάντηση στο Βερολίνο αργά την Δευτέρα για να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ των πιστωτών της Ελλάδας. Η σύνοδος του Βερολίνου, την οποία φιλοξένησε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, φάνηκε να μειώνει τις διαφορές μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ σχετικά με το πώς θα προχωρήσουν σε σχέση με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη WSJ*, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αντιμετωπίσει πολιτικά «εκρηκτικές» απαιτήσεις για σκληρές μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, αγορά εργασίας και άλλα θέματα καθώς και την απαίτηση των δανειστών για επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα που θα εξασφαλίσουν πρωτογενές πλεόνασμα. Η πρόταση των πιστωτών για μια συμφωνία αναμένεται σύντομα να δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση, καταλήγει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον ρεπόρτερ των Financial Times* Πίτερ Σπίγκελ, ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ «έχουν περιορίσει τις διαφορές τους» και το τελικό κείμενο με τις απαιτήσεις τους από την Αθήνα θα μπορούσε να είναι έτοιμο και ως το τέλος της ημέρας. Εκφράζεται η ελπίδα ότι μια «πολιτική συμφωνία επί της αρχής» θα μπορούσε να συναφθεί ως την Παρασκευή 5 Ιουνίου, ενώ η ολοκληρωμένη συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τη γερμανική Die Welt** στη χθεσινοβραδινή τους συνάντηση στο Βερολίνο οι Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ συμφώνησαν σε μια συμβιβαστική πρόταση για το ελληνικό ζήτημα. «Το περασμένο βράδυ επετεύχθη συμφωνία επί ενός κοινού προσχεδίου», αναφέρουν διαπραγματευτικοί κύκλοι που επικαλείται η εφημερίδα. Το ζητούμενο στις χθεσινοβραδινές διαπραγματεύσεις ήταν να παραμείνει το ΔΝΤ στο παιχνίδι και να μην ακυρώσει τη συμμετοχή του. Και «αυτό επετεύχθη», όπως λένε οι ίδιες πηγές. Το Ταμείο επιμένει σε ένα φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Χωρίς αυτό, φέρεται να προειδοποίησε εκ νέου η Κριστίν Λαγκάρντ χθες, θα έπρεπε «να υπάρξει μια σαφής συμφωνία για κούρεμα του χρέους», όπως αναφέρει η εφημερίδα. Η ΕΕ φέρεται να συμφώνησε, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη συμφωνία μεταξύ των θεσμών.

Πηγές:
* www.tovima.gr
** Deutsche Welle






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου