22 Νοεμβρίου 2015

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών: Καθυστερήσεις οδήγησαν σε πολύ χαμηλές τιμές διάθεσης.

Θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί το Βατερλώ των τιμών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των 4 συστημικών τραπεζών; Είναι το ερώτημα που τίθεται τις τελευταίες ημέρες.

Δεν έχει παρά να συγκρίνει κανείς τις τιμές διάθεσης των νέων μετοχών προς τους ξένους επενδυτές, με τις τρέχουσες τιμές τους στην χρηματιστηριακή αγορά, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι τράπεζες "άλλαξαν χέρια" (το ελληνικό Δημόσιο, μέσω του ΤΧΣ, έπαψε πλέον να είναι ο βασικός μέτοχος) πολύ φτηνά. Βλέπε προηγούμενη ανάρτησή μας: Ιδιωτικοποιήθηκε το τραπεζικό σύστημα 

Ασήμαντες εξάλλου μπορούν να χαρακτηριστούν οι τιμές που προσέφεραν οι επενδυτές, αν τυχόν τολμήσει κανείς να κάνει σύγκριση με τις τιμές των προηγούμενων ανακεφαλαιοποιήσεων: 
Η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση (καλοκαίρι του 2013) της Εθνικής έγινε στην τιμή 4,29 ευρώ, η δεύτερη (άνοιξη του 2014) στα 2,2 ευρώ και τώρα η τρίτη μόλις στα 0,02 ευρώ. 
Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώνεται τώρα στα 0,003 ευρώ και είναι κατά 99,8% χαμηλότερη σε σχέση με την τιμή της αύξησης κεφαλαίου την άνοιξη του 2014 που ήταν 1,7 ευρώ.
Αντίστοιχα η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της Eurobank καθορίστηκε σε 0,01 ευρώ, κατά 96,7% χαμηλότερα από την τιμή με την οποία ιδιωτικοποιήθηκε (0,31 ευρώ) η τράπεζα την άνοιξη του 2014. 
Ελαφρώς καλύτερη ήταν η εικόνα για την Alpha Bank. Η τιμή μετοχής καθορίστηκε στα 0,04 ευρώ, κατά 93,8% χαμηλότερα σε σχέση με την τιμή των 0,65 ευρώ που πραγματοποιήθηκε η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας την άνοιξη του 2014. 

Όσον αφορά στο βασικό ερώτημα, "αν θα μπορούσαν να επιτευχθούν σαφώς υψηλότερες τιμές υπό την παρούσα συγκυρία;", σίγουρα διατυπώνονται αρκετές απόψεις. Θεωρούμε ως αρκετά ρεαλιστική εκείνη που διαβάζουμε σήμερα στην kathimerini.gr, που δίνει την εξής απάντηση: 

"Σαφέστατα ναι. Αρκεί η κυβέρνηση να είχε δείξει τη στοιχειώδη υπευθυνότητα. Να έχει ψηφίσει τον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση έγκαιρα, να είχε πράξη τα δέοντα για να υπάρχουν στο ΤΧΣ τα 10 δισ. (ακόμα και τώρα τα λεφτά αναμένονται) και να έχει ολοκληρώσει ταχύτερα την αξιολόγηση επιτρέποντας στις τράπεζες να προσεγγίσουν από άλλη θέση και με άλλους όρους τους επενδυτές. Αντ’ αυτού, ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση ψηφίστηκε την 1 Νοεμβρίου, 15 ημέρες μετά την εκπνοή της προθεσμίας, με πολλές ασάφειες και προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε μόλις την περασμένη Πέμπτη 19 Νοεμβρίου"... 

Συνεπώς υπάρχουν ευθύνες. 

Takis Ant για το afirimeno.com

Σχετικές αναρτήσεις:
Ιδιωτικοποιήθηκε το τραπεζικό σύστημα
Μειώνεται δραστικά η συμμετοχή του Δημοσίου στις Τράπεζες μετά τις ΑΜΚ
Ολοκληρώνεται η πιο αιματηρή Ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών που έγινε ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου