13 Μαρτίου 2017

Είναι πλάνη να ελπίζουν σε πολιτική λύση

«Αν η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει σε μια πολιτική λύση εις βάρος των τεχνικών κλιμακίων και ιδίως του ΔΝΤ πλανάται πλάνη μεγάλη» τονίζει πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με "το Βήμα". Αυτό προσθέτει θα το πληρώσει πολύ ακριβά - όπως το πλήρωσε και τον Ιούλιο του 2015, όταν στην πορεία της «πολιτικής διαπραγμάτευσης» έχασε πολύ περισσότερα από όσα θα μπορούσε να είχε πάρει προηγουμένως. 

Η πολιτική λύση, συμπληρώνει, δεν θα προχωρήσει ακόμα και αν η Αθήνα τα «έβρισκε» με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. «Εάν το ΔΝΤ προβάλει βέτο σε μια ευρωπαϊκή συμφωνία θα το αποδεχθούμε» λέει. «Για μας προέχει η συμμετοχή του στο πρόγραμμα». Εξάλλου, τις συνέπειες τυχόν αποχής θα τις πλήρωνε πάλι η Ελλάδα αφού μαζί με τη συνεπαγόμενη διακοπή του προγράμματος θα διακοπτόταν και η εκταμίευση των προγραμματισμένων για τους επόμενους μήνες δόσεων.

Η ίδια πηγή προειδοποιεί την Αθήνα να μην παίζει «το χαρτί της διχόνοιας» μεταξύ Σόιμπλε και Μέρκελ. «Δεν είναι κρυφό ότι οι δύο πολιτικοί είχαν κατά διαστήματα διαφορές στο θέμα της Ελλάδας» σημειώνει. Παράδειγμα, ο υπουργός Οικονομικών - σε αντίθεση με την καγκελάριο - ήταν αρχικά εναντίον της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Το ίδιο ισχύει και για το Grexit που αποτελεί εμμονή του κ. Σόιμπλε. Ολα αυτά δεν τους εμποδίζουν όμως να διατηρούν αρραγές μέτωπο έναντι των ελλήνων πολιτικών. Το ίδιο θα γίνει και τώρα: «Οποιος προσπαθήσει να διεμβολίσει αυτό το μέτωπο θα σπάσει τα μούτρα του» τονίζει.

Στο ίδιο άρθρο σ
το Βήμα ο Νίκος Χειλάς αναφέρει, μεταξύ άλλων, και τα ακόλουθα:

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί, όπως πάντα, με άγρυπνο μάτι τη διαπραγμάτευση. Και οι διαπιστώσεις του από αυτή είναι εντελώς διαφορετικές από εκείνες της Αθήνας. «Απορώ που εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε στο "Spiegel" ότι βρισκόμαστε "παρά τρίχα" προ της συμφωνίας» λέει πηγή του 
γερμανικού υπουργείου. Αυτά, προσθέτει, είναι «αστεία πράγματα». Πολύ πιο ακριβής είναι η δήλωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ότι «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας» - κάτι με το οποίο συμφωνούν και οι επικεφαλής των άλλων θεσμών.

Ο δρόμος αυτός, σύμφωνα με την πηγή, είναι αδύνατο να διανυθεί σε ορατό χρονικό διάστημα εάν η ελληνική πλευρά δεν αποδεχθεί τις προτάσεις του ΔΝΤ. Μόνο αυτές θα εξασφάλιζαν την προσχώρηση του τελευταίου στο πρόγραμμα - κάτι που ανήκει στα εκ των ων ουκ άνευ του Βερολίνου και των Βρυξελλών. Η περίπου μία εβδομάδα που απομένει μέχρι το Eurogroup της 20ής Μαρτίου δεν φθάνει πάντως για αυτό. «Αυτό είναι τεχνικά αδύνατο» τονίζει, η απόφαση για την αξιολόγηση θα μετατεθεί, «αν όλα πάνε καλά», στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Πηγή: tovima.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου