14 Μαρτίου 2017

Πυρά Ερντογάν κατά Ολλανδίας

Ερντογάν: Γνωρίζουμε τους Ολλανδούς από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Προς κλιμάκωση οδεύει το διπλωματικό θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Τουρκίας και Ολλανδίας, μετά τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον ρόλο των Ολλανδών στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας τον Ιούλιο 1995.

Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά ο Τούρκος Πρόεδρος, σύμφωνα με δημοσίευμα της Sabah, δήλωσε: «Η Ολλανδία δεν μας εξέπληξε, ήδη γνωρίζαμε το χαμηλό ήθος και τη συμπεριφορά των Ολλανδών, τα γνωρίζαμε από το ρόλο τους στη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα». Και πρόσθεσε πως «κανείς δεν πρέπει να μας δίνει μαθήματα περί ήθους, ειδικά αυτοί που έχουν αίμα στα χέρια τους».

Η Ολλανδία συνδέεται με τη Σρεμπρένιτσα επειδή Ολλανδοί κυανόκρανοι είχαν επιφορτιστεί με την προστασία των αμάχων που είχαν καταφύγει σε δήθεν ασφαλή ζώνη, όμως απέτυχαν παταγωδώς με συνέπεια οι σερβο-βοσνιακές δυνάμεις να σφάξουν περίπου 8.000 αθώους Βόσνιους μουσουλμάνους – κυρίως άνδρες και ανήλικα αγόρια. Το στίγμα της Σρεμπρένιτσα κυνηγά τη Χάγη έκτοτε, έχοντας προκαλέσει την παραίτηση τουλάχιστον μίας κυβέρνησης.

Ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε ακόμα την Ολλανδία για κρατικά υποστηριζόμενη τρομοκρατία, σημειώνοντας πως η απόφαση της Χάγης να απαγορεύσει σε δύο τούρκους υπουργούς να μιλήσουν δημοσίως έβλαψε την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεν είναι πια μπλοκ νόμων και ελευθεριών», είπε, σύμφωνα με τη «Sabah».

Σε απάντηση στις παραπάνω δηλώσεις, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε τα λεγόμενα του Ερντογάν «αποκρουστική παραποίηση της Ιστορίας». «Συνεχίζει να δηλητηριάζει την κατάσταση», σημείωσε, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP. «Δεν θα πέσουμε σ' αυτό το επίπεδο. Είναι εντελώς απαράδεκτο», πρόσθεσε.

Όλα ξεκίνησαν από την εμμονή της τουρκικής ηγεσίας να εντάξει τους Τούρκους που ζουν στην Ευρώπη στο προεκλογικό παιχνίδι του προέδρου Ερντογάν, εν όψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, για την υιοθέτηση του νέου τουρκικού Συντάγματος. Η απαίτηση της Άγκυρας να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις Τούρκων στην Ολλανδία, με ομιλητές υπουργούς της κυβέρνησης Γιλντιρίμ, λίγες μόλις ημέρες πριν από τις κρίσιμες εθνικές ολανδικές εκλογές, προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης Ρούτε, η οποία απαγόρευσε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επισκεφθεί το Ρότερνταμ και στη συνέχεια επεξέτεινε την απαγόρευση και στην υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, η οποία μετέβη οδικώς από τη Γερμανία στην Ολλανδία, για να τεθεί υπό περιορισμό και στη συνέχεια να απελαθεί από τη χώρα.

Να σημειωθεί ότι 
ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών από την γαλλική πόλη Μετς, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες που είχε εξαπολύσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε την Ολλανδία, ως «πρωτεύουσα του φασισμού». «Αποκαλούν την Ολλανδία πρωτεύουσα της δημοκρατίας, εντός εισαγωγικών θα έλεγα εγώ, γιατί στην πραγματικότητα είναι η πρωτεύουσα του φασισμού», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η διπλωματική διένεξη με την Ολλανδία δεν μπορεί να κλείσει με μια συγγνώμη και πως ενδέχεται να αναληφθούν περαιτέρω ενέργειες, μετά την αναστολή χθες από την Τουρκία των υψηλού επιπέδου διπλωματικών επαφών με την Ολλανδία.

Επίσης, μιλώντας σε εκδήλωση στην Άγκυρα, ο Ερντογάν κατηγόρησε και τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ ότι επιτίθεται στην Τουρκία με τον ίδιο τρόπο που η ολλανδική αστυνομία χρησιμοποίησε σκύλους και εκτοξευτήρες νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές έξω από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ. Ο Ερντογάν υποστήριξε πως η Μέρκελ «δεν είναι διαφορετική από την Ολλανδία» και κάλεσε τους τούρκους μετανάστες να μην ψηφίσουν «την κυβέρνηση και τους ρατσιστές» στις επικείμενες εκλογές.

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr και naftemporiki.gr
Φωτογραφία: Μνημείο μνήμης στην Σρεμπρένιτσα

Δείτε και μια ανάρτησή μας για τη Βοσνία: 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου