3 Δεκεμβρίου 2018

Αισιόδοξος ο Πρεμ Γουάτσα για οικονομία και Eurobank

Την αισιοδοξία του για σημαντική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τον ενθουσιασμό του για τη συγχώνευση της Eurobank με την Grivalia εκφράζει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο Καναδός επιχειρηματίας Πρεμ Γουάτσα, επικεφαλής της εταιρείας Fairfax Financial Holdings*. Ακόμη συνιστά στις ελληνικές κυβερνήσεις να ακολουθήσουν πολιτικές φιλικές προς τις επιχειρήσεις αν θέλουν να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις στη χώρα.

Πιο αναλυτικά, στη συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά, μεταξύ άλλων, ο 
Πρεμ Γουάτσα αναφέρει:

 Είμαστε μακροπρόθεσμοι επενδυτές και είμαστε ενθουσιασμένοι για το τι θα σημάνει η συγχώνευση αυτή για τη Eurobank, τους Ελληνες πελάτες της και την ίδια την Ελλάδα ως χώρα. Δεν επρόκειτο για αμυντική κίνηση, αλλά για μία ευκαιρία μεταμόρφωσης της Eurobank και της Grivalia.

– Για να ολοκληρωθεί το σχέδιο δεν υπάρχει ανάγκη για επιπρόσθετα κεφάλαια. Μέσω της συγχώνευσης, η Grivalia θα συνεισφέρει περίπου 900 εκατ. ευρώ επιπρόσθετα κεφάλαια στη Eurobank.

– Η Eurobank θα γίνει η καλύτερη τράπεζα της Ελλάδας, με την ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση, καθώς θα διαγραφούν 7 δισεκατομμύρια ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων από τον ισολογισμό της. Με αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πάψει να υφίσταται για την τράπεζα και αυτό θα της επιτρέψει να αναπτύξει σημαντικά τη δραστηριότητά της στην ελληνική οικονομία, παράγοντας απόδοση άνω του 10% επί του μετοχικού της κεφαλαίου. 

 Δεδομένης της ύφεσης την οποία πέρασε η Ελλάδα δεν θεωρώ ότι είναι υπεραισιόδοξο να αναμένει κανείς τη σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας τα επόμενα πολλά χρόνια, για να αντισταθμίσει την τεράστια πτώση που υπέστη.

– Η δική μου εμπειρία παγκοσμίως δείχνει ότι οι οικονομίες πάνε καλά όταν ακολουθούνται πολιτικές φιλικές προς τις επιχειρήσεις. Θα το συνιστούσα αυτό ιδιαίτερα σε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Πηγή: kathimerini.gr

* Σύμφωνα με την ανακοίνωση της συγχώνευσης: "Η Fairfax Financial Holdings Limited (FFH), η οποία κατέχει σήμερα το 18,23% και το 51,43% του μετοχικού κεφαλαίου των Eurobank και Grivalia αντιστοίχως, θα καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος της συγχωνευμένης εταιρείας με ποσοστό συμμετοχής 32,93% στο μετοχικό της κεφάλαιο".

Σχετικές αναρτήσεις:
Συγχώνευση Eurobank με Grivalia (26.11.2018)
Ανοδικό ξέσπασμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 29.11.2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου