4 Δεκεμβρίου 2018

Goldman Sachs: Οι προβλέψεις του 2019 για τις αγορές και οι τέσσερις κίνδυνοι

Μετοχές έναντι ομολόγων και στροφή στα εμπορεύματα, ειδικά στο πετρέλαιο και τον χρυσό, συστήνει η Goldman Sachs στους επενδυτές για τη νέα χρονιά. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, δεν θα πρέπει να αγνοηθούν κίνδυνοι όπως αυτοί της νομισματικής πολιτικής, των εκλογών σε πολλές χώρες της Ευρώπης και των ανησυχιών για σημαντική επιβράδυνση στην οικονομία των ΗΠΑ. Από το capital.gr:

H Goldman Sachs τηρεί overweight στάση στις μετοχές για το επόμενο τρίμηνο και δωδεκάμηνο, μετά την πρόσφατη διόρθωση, αναμένοντας σχετικά χαμηλές αποδόσεις, αλλά υψηλότερες από το 2018. Με ακόμη χαμηλό τον κίνδυνο ύφεσης για το 2019/2020 η G.S. βλέπει επίσης σχετικά χαμηλό κίνδυνο έλευσης της bear market, αν και αναμένει ότι η μεταβλητότητα στις αγορές θα παραμείνει υψηλή. Γεωγραφικά, προτιμά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία για το επόμενο τρίμηνο, και την Ασία εκτός Ιαπωνίας για το επόμενο 12μηνο, τηρώντας παράλληλα long θέσεις στον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών έναντι του δείκτη MSCI EAFE των ανεπτυγμένων αγορών, προτιμά τις τοποθετήσεις σε μετοχές εταιρειών με ισχυρούς ισολογισμούς καθώς και τους κλάδους της ενέργειας, της τεχνολογίας ενώ short θέσεις συστήνει στον κλάδο καταναλωτικών αγαθών.

Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα, η αμερικάνικη τράπεζα συστήνει underweight θέσεις σε ορίζοντα τριμήνου αλλά και 12μήνου καθώς αναμένει έντονες πιέσεις στις αποδόσεις των διεθνών ομολόγων λόγω της νομισματικής πολιτικής διεθνώς. Για το επόμενο τρίμηνο τηρεί underweight θέσεις στους αμερικάνικους τίτλους έναντι overweight στους γερμανικούς και ουδέτερες θέσεις στα ιαπωνικά 10ετή ομόλογα. Ωστόσο προς τα τέλη του 2019 όπου η Fed αναμένεται να πλησιάζει στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων, η Goldman Sacsh συστήνει λιγότερο bearish στάση στα 10ετή ομόλογα των ΗΠΑ, ενώ στο επόμενο διάστημα η αύξηση του πολιτικού κινδύνου στην Ευρώπη αναμένεται να ασκήσει έντονες πιέσεις στα ομόλογα της περιοχής στο β' εξάμηνο.

Η Goldman Sachs παραμένει overweight στα εμπορεύματα μετά την απότομη πτώση της τιμής του πετρελαίου. Καθώς δεν προβλέπεται ύφεση μέσα στο επόμενο 12μηνο, εκτιμά ότι η τιμή του πετρελαίου θα σημειώσει ισχυρή άνοδο στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, φτάνοντας τα 75 δολ. το βαρέλι στο τρίμηνο. Σε ορίζοντα εξαμήνου βλέπει το πετρέλαιο στα 70 δολ. το βαρέλι και σε ορίζοντα 12μήνου στα 65 δολ. το βαρέλι. Επιπλέον, αναμένει ράλι της τάξης του 17% στον δείκτη S&P GSCI των βιομηχανικών μετάλλων το 2019, και τηρεί επίσης θετική στάση στον χρυσό ο οποίος αναμένεται να ενισχυθεί λόγω του ασθενέστερου δολαρίου και της αύξησης της ζήτησης για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.

Οι 4 κίνδυνοι του 2019

Κίνδυνος ενός σοκ από τα επιτόκια. Ο κίνδυνος ενός σοκ στις αγορές από την πολιτική επιτοκίων ενδέχεται, σύμφωνα με την G.S, να παραμείνει αυξημένος τον επόμενο χρόνο, λόγω της συνεχιζόμενης εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και του υψηλού κινδύνου πληθωρισμού των ΗΠΑ. Η τράπεζα βλέπει ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ από μια κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Κίνδυνοι σε αναδυόμενες αγορές – Κίνα. Τα περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών παρουσίασαν μικρή άνοδο το 2018 λόγω της εξασθένησης της παγκόσμιας ανάπτυξης και των υψηλότερων επιτοκίων των ΗΠΑ. Η αβεβαιότητα σχετικά με την ανάπτυξη της περιοχής παραμένει υψηλή, ειδικά καθώς η ανάπτυξη των ΗΠΑ επιβραδύνεται, τα στοιχεία για την ανάπτυξη της Κίνας παραμένουν μικτά και οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μπορεί να επιστρέψουν στο προσκήνιο.

Ευρωπαϊκός πολιτικός κίνδυνος. Ο ευρωπαϊκός πολιτικός κίνδυνος είναι πιθανό να παραμείνει υψηλός, με τις ευρωπαϊκές εκλογές να διεξάγονται τον Μάιο, τις εθνικές εκλογές που προγραμματίζονται σε επτά κράτη μέλη το 2019 και τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με την Ιταλία και τo Brexit. Ο πιο άμεσος κίνδυνος παραμένει ο ιταλικός προϋπολογισμός. Ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες αγορές παραμένει, όπως τονίζει.

Ανησυχίες ύφεσης στις ΗΠΑ. Υπάρχει κίνδυνος η ανάπτυξη των ΗΠΑ να επιβραδυνθεί πάρα πολύ γρήγορα και πάρα πολύ το 2019, ειδικά το β' εξάμηνο του 2019 όπου και η G.S προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη.

Πηγή: capital.gr (απόσπασμα δημοσιεύματος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου