23 Ιουλίου 2020

Προς το Ειδικό Δικαστήριο ο Παπαγγελόπουλος για 8 αδικήματα

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα χθες, με ψηφοφορία στην οποία έλαβαν μέρος μόνον οι 180 βουλευτές της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ, 
η συζήτηση του πορίσματος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, με θέμα την παραπομπή του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο. Αποφασίστηκε η παραπομπή του πρώην υπουργού για 8 κατηγορίες, με 177 «ναι» και 3 άκυρα. Δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. 

Ειδικότερα η Ολομέλεια αποφάσισε, με 177 ψήφους, την άσκηση δίωξης κατά του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης για τα εξής 8 αδικήματα, που πρότεινε στο πόρισμα της η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης

1. Ηθική Αυτουργία σε Κακουργηματική Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ).
2. Ηθική Αυτουργία σε Πλημμεληματική Κατάχρηση εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ).
3. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259).
4. Παράβαση Καθήκοντος κατά εξακολούθηση (ΠΚ 259 αυτοτελώς).
5. Απόπειρα Εκβίασης. (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού ΠΚ του άρθρου 385 παρ. 1 και 3 Π.Κ. ως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του Ν. 4619/2019).
6. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού και νέου ΠΚ).
7. Δωροληψία Υπαλλήλου. (αρ. 235 ΠΚ).
8. Εγκληματική οργάνωση (Συμμορία) - αρ. 187 παρ. 5 παλαιού ΠΚ και παρ. 3 νέου ΠΚ).

Η συζήτηση στη Βουλή

Λίγο μετά τις 9 το πρωί ξεκίνησε χθες στη Βουλή η συζήτηση του πορίσματος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, με θέμα συζήτησης την παραπομπή του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο. 

Από τους κυβερνητικούς βουλευτές πρώτος έλαβε τον λόγο ο εισηγητής Θάνος Πλεύρης, ο οποίος, εκφράζοντας την κυβερνητική οπτική, ήταν ξεκάθαρος στην επιχειρηματολογία του υπέρ της παραπομπής του κ. Παπαγγελόπουλου και μίλησε για ένα ενορχηστρωμένο πλαίσιο παραδικαστικού κυκλώματος. Ο βουλευτής της Α΄ Αθήνας και μέλος της Προανακριτικής απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ τους κατηγόρησε πως «λειτουργήσατε ως συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Παπαγγελόπουλου», ενώ αναφέρθηκε και στην άσκηση δίωξης εις βάρος της προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Προανακριτικής και βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Μπούγας αναφέρθηκε στο διακύβευμα της συζήτησης στη Βουλή. Εκανε λόγο για προσφορά στη δημοκρατία, «όταν εξηγούμε στον ελληνικό λαό πώς συνέβησαν στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτές οι δυσώδεις υποθέσεις».

Στην ίδια γραμμή με την κυβέρνηση, υπέρ της παραπομπής δηλαδή του κ. Παπαγγελόπουλου, ήταν και οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου και Ανδρέας Λοβέρδος. Ο κ. Κεγκέρογλου σημείωσε πως «σήμερα δεν δικάζουμε κανέναν, δεν εκδικούμαστε, αλλά ούτε και προστατεύουμε κανέναν», προσθέτοντας πως «ο λόγος θα πρέπει να δοθεί για τη διερεύνηση της υπόθεσης αποκλειστικά μόνο στη Δικαιοσύνη». Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε «ψευτοδίλημμα» αυτό που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ «εάν η περιβόητη υπόθεση Novartis είναι σκάνδαλο ή σκευωρία», λέγοντας πως «υπάρχει και σκάνδαλο για το πώς εκτοξεύτηκαν οι τιμές φαρμάκων», αλλά «είναι και σκευωρία ο τρόπος που ενοχοποιήθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πολιτικοί αντίπαλοί της». 

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε πως «το ΚΚΕ δεν θα νομιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία, γι’ αυτό και δεν θα συμμετέχουμε στην ψηφοφορία». «Για άλλη μία φορά τα κόμματα εξουσίας απέδειξαν την επικινδυνότητά τους για το έθνος. Επιδίδονται σε παιχνίδια διχασμού», δήλωσε η Ελληνική Λύση αποχωρώντας. Την αποχώρηση επέλεξε και το ΜέΡΑ25. Με την ολοκλήρωση της συζήτησης αποχώρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα στην ψηφοφορία, που άρχισε αργά χθες το βράδυ, να μετέχουν μόνον η Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα (άρθρο 86) και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αν η Βουλή προσδώσει στον υπουργό την ιδιότητα του κατηγορουμένου για αξιόποινες πράξεις αναγόμενες στα καθήκοντά του, από τη δίωξη καταλαμβάνονται υποχρεωτικά και οι συμμέτοχοι, οι οποίοι συμπαραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο. Στο πόρισμα της, η ΝΔ αναφέρει ότι «άσκηση δίωξης της Βουλής σε βάρος του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού εκ του νόμου καταλαμβάνει τους συμμετόχους στις ως άνω αξιόποινες πράξεις, οι οποίοι αναφέρονται στο παρόν πόρισμα και περιγράφεται το είδος της συμμετοχής τους σε κάθε αδίκημα, ώστε, σε περίπτωση άσκησης δίωξης να είναι δυνατή η ταυτοποίησή τους και κλήση τους από το Δικαστικό Συμβούλιο». 

Πηγές: kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου