17 Ιουλίου 2020

Τα Ωραία της Ημέρας 17.7.2020

Μαύρη διαδηλώτρια στη θέση που ήταν άγαλμα δουλεμπόρου στο Μπρίστολ.
Ανώνυμος κροίσος αγόρασε νησί στα νοτιοδυτικά της Ιρλανδίας μέσω... WhatsApp! 
«Αγκωνιές», ευχές και δώρα στην Μέρκελ για τα γενέθλιά της στη Σύνοδο Κορυφής.

Μαύρη διαδηλώτρια στη θέση του δουλεμπόρου

Στις 7 Ιουνίου, όταν οι διαδηλωτές στο Μπρίστολ (στη Νοτιοδυτική Αγγλία) πέταξαν στη θάλασσα το άγαλμα του δουλεμπόρου Εντουαρντ Κόλστον, η μαύρη Βρετανίδα Τζεν Ρέιντ ανέβηκε στο άδειο βάθρο και ύψωσε τη γροθιά της. Η συμβολική αυτή χειρονομία, που απαθανατίστηκε φωτογραφικά, μετατράπηκε σε άγαλμα, το οποίο τοποθετήθηκε από χθες στο ίδιο βάθρο, χωρίς την άδεια των Αρχών της πόλης. 

«Οταν ανέβηκα εκεί πάνω σήκωσα τη γροθιά μου σε έναν χαιρετισμό για τη δύναμη των μαύρων» είπε η Ρέιντ. 

Ο σύζυγος της Ρέιντ, που τη βοήθησε να ανεβεί στο βάθρο υπό τις επευφημίες του πλήθους, ανέβασε τη φωτογραφία της στο Διαδίκτυο και την επόμενη ημέρα δέχθηκε τηλεφώνημα από τον διάσημο γλύπτη Μαρκ Κουίν. «Είδα τις φωτογραφίες και είπα ότι αυτό είναι από μόνο του ένα έργο τέχνης και πρέπει να μείνει στο βάθρο» λέει ο Κουίν. Ενα μπρούντζινο άγαλμα, όμως, θα χρειαζόταν μήνες δουλειάς. Αντ’ αυτού, ο Κουίν κάλεσε τη Ρέιντ στο στούντιό του και τη φωτογράφισε από όλες τις γωνίες, φτιάχνοντας ένα τρισδιάστατο μοντέλο το οποίο εν συνεχεία «εκτύπωσε» με ψηφίδες μαύρης ρητίνης από τρισδιάστατο εκτυπωτή.

«Δεν ζητήθηκε ούτε δόθηκε άδεια για την τοποθέτηση του αγάλματος», διευκρίνισε ο δήμαρχος του Μπρίστολ, Μάρβιν Ρις. «Το μέλλον του βάθρου και το τι θα τοποθετηθεί σε αυτό πρέπει να αποφασιστεί από τον λαό του Μπρίστολ» πρόσθεσε.

Ανώνυμος κροίσος αγόρασε νησί μέσω... WhatsApp 

Στα νοτιοδυτικά της Ιρλανδίας υπάρχει ένα νησάκι, το Χορς Αϊλαντ, έκτασης 628 στρεμμάτων, με τρεις παραλίες και επτά κατοικίες, το οποίο πουλήθηκε στην τιμή των 6,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Το παράδοξο έγκειται στο ότι ο άνθρωπος που το απέκτησε δεν το είχε καν επισκεφθεί, πριν κάνει τη συναλλαγή, ενώ όλη η διαπραγμάτευση διενεργήθηκε μέσω της πλατφόρμας WhatsApp. 

Ο ανώνυμος βαθύπλουτος που το αγόρασε είχε απλώς δει ένα βίντεο για τον τόπο, ο οποίος του προσφέρει τη δυνατότητα να απομονωθεί σε συνθήκες πανδημίας. «Πρόκειται για ένα περιουσιακό στοιχείο μοναδικό, για ένα τρόπαιο, διότι έπρεπε να διεκπεραιώσουμε όλη τη διαδικασία ψηφιακά, οπότε είμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα» επισημαίνει στο CNN, ο Τόμας Μπάλασεφ, ο κτηματομεσίτης που ασχολήθηκε με το Χορς Αϊλαντ (Νησί των Αλόγων).

Στο νησί υπάρχουν μία μεγάλη κύρια κατοικία με έξι κρεβατοκάμαρες και άλλες αγροικίες για φιλοξενούμενους, με απεριόριστη θέα στον Ατλαντικό, ενώ όλες περιτριγυρίζονται από πράσινα λιβάδια. Υπάρχουν επίσης μια ιδιωτική αποβάθρα για φεριμπότ και βάρκες, ένα ελικοδρόμιο, γυμναστήριο, γήπεδο τένις κ.ά. Επιπλέον, είναι ένα νησί αύταρκες ως προς την προμήθεια νερού, τα συστήματα ηλεκτροδότησης και αποχέτευσης, ενώ διαθέτει και ιδιωτικό οδικό δίκτυο.

Η ιστορία του νησιού μας πάει πίσω στον 19ο αιώνα, όταν στο Χορς Αϊλαντ είχε έδρα μια μικρή χαλκοβιομηχανία, της οποίας τα ορυχεία βρίσκονταν διάσπαρτα. Το 1841 είχε 137 ανθρώπους, τον υψηλότερο αριθμό από ποτέ, ενώ στη δεκαετία του 1960 ουδείς είχε απομείνει. 

Σύνοδος Κορυφής: Ευχές και δώρα για γενέθλια 

Με μάσκες, πειράγματα και «αγκωνιές» αντί για χειραψίες, αλλά και δώρα στην Γερμανίδα καγκελάριο για τα 66α γενέθλιά της ξεκίνησε η κατά τα άλλα κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Αγκελα Μέρκελ έκλεισε σήμερα τα 66 χρόνια της και πριν την έναρξη της Συνόδου οι Ευρωπαίοι ηγέτες έσπευσαν να της ευχηθούν προσωπικά και κάποιοι να της κάνουν και ένα δώρο: βελγικές σοκολάτες από τον Σαρλ Μισέλ, ένα μπουκαλάκι με αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου από τη Βουλγαρία που της προσέφερε ο πρόεδρος της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ και μια μετάφραση στα γερμανικά του διηγήματος «Περί Τυφλότητος» του βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας Πορτογάλου συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκο, το οποίο της χάρισε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

Η Άγγελα Μέρκελ προσέφερε από την πλευρά της στον Πορτογάλο ομολόγο της - ο οποίος επίσης είχε γενέθλια - αντίγραφο ενός χάρτη του 17ου αιώνα της Γκόα, πρώην αποικίας της Πορτογαλίας, απ’ όπου κατάγονται οι πρόγονοί του και τον κατάλογο μιας έκθεσης για τους Πορτογάλους πλοηγούς, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν του χάρισε έναν πίνακα.

ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έδωσε στη Άνγκελα Μέρκελ αρκετά μπουκάλια λευκό κρασί Βουργουνδίας, ενώ δώρο έλαβε η καγκελάριος και από τον Κροάτη πρωθυπουργό. Όσο για την Αυστριακό ηγέτη Σεμπάστιαν Κουρτς, πρόσφερε ένα "Sachertorte", το διάσημο σοκολατένιο γλυκό της Βιέννης.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ έβγαλε ένα μπουκάλι αφρώδους οίνου από την κάβα του Λουξεμβούργου για την Μέρκελ και τον Κόστα, χωρίς να ξεχάσει την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν, η οποία μόλις παντρεύτηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου