27 Ιουλίου 2020

Ποιoς είναι το αφεντικό; Μια πρωτοβουλία στον αγροδιατροφικό τομέα

Μια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη συναλλαγή μεταξύ́ παραγωγών, προμηθευτών και καταναλωτών, διαμορφώνοντας παράλληλα τη σωστή αμοιβή για τον παραγωγό καθώς και την τελική τιμή λιανικής του παραγόμενου προϊόντος έχει κάνει τον τελευταίο καιρό την εμφάνισή της στην Ελλάδα. 

Η πρωτοβουλία «Ποιος είναι το Αφεντικό; - Η Μάρκα του Καταναλωτή» όπως ονομάζεται, έκανε τα πρώτα βήματα της στη Γαλλία με την επωνυμία “ C’est qui le patron?!” αποτελώντας τα τελευταία 30 χρόνια το πιο επιτυχημένο μοντέλο στον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς στηρίζει την επιβίωση για περισσότερες από 4.000 οικογένειες παραγωγών χάρη στην υποστήριξή της από 16,2 εκατομμύρια Γάλλους πολίτες. 

Η πρωτοβουλία αναπτύσσεται και σε άλλες χώρες όπως την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μαρόκο και τις Η.Π.Α.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ η μείωση των παραγωγών αγελαδινού γάλακτος αγγίζει το 53,1% κατά την περίοδο 2005-2016, ενώ το μισό από το αγελαδινό γάλα που καταναλώνουμε στην Ελλάδα, εισάγεται από άλλες χώρες. 

Αυτοί ήταν και οι κύριοι λόγοι για τους οποίους ο Λάμπης Κώτσου και η Αγγελική Ζάγκα αποφάσισαν να «φέρουν» και στη χώρα μας την εν λόγω πρωτοβουλία. Όπως δήλωσε ο κ. Κώστου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «σαν καταναλωτές οφείλουμε να γνωρίζουμε τον τρόπο και τον τόπο που παράγονται τα προϊόντα μας» και πρόσθεσε ότι «όταν μάθαμε για την πρωτοβουλία αυτή στη Γαλλία, την επιτυχία που είχε και κυρίως το πώς κατάφερε να αλλάξει τη ζωή χιλιάδων οικογενειών, τότε αρχίσαμε να το ψάχνουμε περισσότερο».

Στην ηλεκτρονική σελίδα www.imarkatoukatanaloti.gr υπάρχει μια σειρά ερωτήσεων, όπου οι καταναλωτές μπορούν να απαντήσουν. Με την κάθε απάντηση να έχει κοστολογηθεί, οι επιλογές που θα κάνουν οι καταναλωτές θα έχουν και τον ανάλογο αντίκτυπο στην τελική τιμή του προϊόντος αλλά και στην αμοιβή του παραγωγού. «Αφού οι προδιαγραφές ψηφιστούν το προϊόν διατίθεται προς πώληση στα σουπερμάρκετ» σημείωσε ο κ. Κώτσου.

«Κερδισμένοι» από όλο αυτό το εγχείρημα θα βγουν οι καταναλωτές και οι παραγωγοί. Οι πρώτοι γιατί τους δίνεται η δυνατότητα να «δημιουργήσουν» προϊόντα των οποίων οι προδιαγραφές έχουν αποφασιστεί από τους ίδιους, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους παραγωγούς να αμειφθούν σωστά, να τηρηθούν οι σωστές πρακτικές ευζωίας για τα ζώα καθώς και οι προδιαγραφές που έχουν θετική επιρροή στο περιβάλλον.

Ο πρώτος παραγωγός που συμμετείχε στην πρωτοβουλία είναι ο Ανδρέας Καραφύλλης, παραγωγός αγελαδινού γάλακτος και ιδιοκτήτης κτηνοτροφικής μονάδας στα Δέντρα Τυρνάβου. «Είναι μια πρωτοβουλία που έχει ως βασικό σκοπό τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα
» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο από την πρωτοβουλία «Ποιος είναι το αφεντικό;» όλοι βγαίνουν κερδισμένοι. 

«Ελπίζουμε σε 5 χρόνια να έχουμε ξεπεράσει τα 40 προϊόντα και να στηρίζουμε περισσότερες από 2000 οικογένειες παραγωγών άμεσα ή έμμεσα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κώτσου.

Το τρέχον χρονικό διάστημα βρίσκεται στο τελικό στάδιο το ερωτηματολόγιο για τις προδιαγραφές του ελαιόλαδου. Όπως σημείωσε ο ιδρυτής της πρωτοβουλίας στη χώρα μας «η αμοιβή που θα προκύψει φαίνεται να είναι πάρα πολύ ικανοποιητική και μάλιστα θα την προσφέρουμε σταθερά για τρία χρόνια στους ελαιοπαραγωγούς που θα συμμετέχουν», ενώ το τελικό προϊόν θα βρίσκεται στα ράφια από τον Σεπτέμβριο.

Μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να δημοσιευθούν τα ερωτηματολόγια για τη φέτα και το στραγγιστό γιαούρτι με τη συμμετοχή παραγωγών της Μακεδονίας ενώ θα ακολουθήσουν το μέλι, τα ζυμαρικά, η σάλτσα ντομάτας, το βούτυρο, το κοτόπουλο, τα αυγά, οι πατάτες, οι φρέσκοι χυμοί κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου