21 Ιουλίου 2020

Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.: Συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Σε συμφωνία κατέληξαν σήμερα τα ξημερώματα, μετά από μια μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής και εξαντλητικές διαπραγματεύσεις, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκ. ευρώ και τον νέο επταετή προϋπολογισμό 1.074 δισεκ. ευρώ της Ένωσης. 

Συμφώνησαν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποτελείται από επιχορηγήσεις ύψους 390 δισ. ευρώ και δάνεια 360 δισ. ευρώ. Είναι αξιοσημείωτο ότι στη μείωση των επιχορηγήσεων κατά 110 δισ. ευρώ σε σχέση με την αρχική πρόταση της Επιτροπής (και την αντίστοιχη αύξηση των δανείων) πρωτοστάτησαν οι «4 φειδωλοί» (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία) συν την Φινλανδία. Βερολίνο και Παρίσι είχαν εισηγηθεί το ποσό αυτό των επιχορηγήσεων να ανέλθει σε 500 δισεκ. ευρώ, με την επίκληση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που δέχθηκαν τα σκληρότερα πλήγματα στην Γηραιά Ήπειρο από την πανδημία του κορονοϊού.

Το Ταμείο θα είναι τριετές (δεσμεύσεις πόρων μεταξύ 2021-3), με πληρωμές έως και το 2026. Το ποσό που θα χορηγηθεί υπό μορφή ενισχύσεων ή δανείων θα αντληθεί από τις αγορές, κάτι άνευ προηγουμένου, βάσει της γαλλογερμανικής πρότασης που συνάντησε σφοδρή αντίδραση από τις «φειδωλές» χώρες. Η απόφαση επιβεβαιώνει ότι το κοινό χρέος της ΕΕ θα εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ ονόματος των 27.

«Έχουμε συμφωνία. Καλή συμφωνία! Με έναν προϋπολογισμό 1,074 τρισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 κι ένα σχέδιο ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ουδέποτε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε αποφασίσει να επενδύσει με τόσο φιλόδοξο τρόπο στο μέλλον», συνόψισε η βελγίδα πρωθυπουργός Σοφί Βιλμές.

«Η συμφωνία αυτή στέλνει το ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι μια δύναμη που αναλαμβάνει δράση», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου, στην πέμπτη της ημέρα. Για «ιστορική ημέρα για την Ευρώπη» έκανε λόγο μέσω Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. 


Το όφελος για την Ελλάδα

«Πετύχαμε τελικά σήμερα να έχουμε δρομολογήσει μια πολύ φιλόδοξη αντίδραση, μια αντίδραση που απαντά στο συμμετρικό σοκ που προκαλεί σε όλες τις οικονομίες η πανδημία» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου μετά την επίτευξη της συμφωνίας στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το σχέδιο ανάκαμψης. Για πρώτη φορά η πατρίδα μας αποκτά πρόσβαση σε τόσο φιλόδοξα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα συνολικό πακέτο, το οποίο ξεπερνάει τα 70 δισ. ευρώ, ένα μέγεθος πρωτοφανές για τη χώρα μας, τα οποία θα διαχειριστούμε με ευθύνη και σύνεση, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής που αφορούν την Ελλάδα η Deutsche Welle σε σημερινό της δημοσίευμα αναφέρει: 
"Σχέδιο εκσυγχρονισμού για την Ελλάδα. 
Για την Ελλάδα οι σημερινές αποφάσεις είναι ιστορικές και δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για ένα ποιοτικό άλμα της χώρας. Από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πάρει περίπου 19,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,5 δισ. ευρώ σε δάνεια. Το 70% των χρηματοδοτήσεων αυτών θα δεσμευθεί μέσα στους επόμενες μήνες για τη χρηματοδότηση σχεδίου εκσυγχρονισμού της χώρας και προσαρμογής στην πράσινη οικονομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Από τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027 θα πάρει άλλα 35-37 δισ. ευρώ για χρηματοδότηση των πολιτικών συνοχής, τη γεωργίας και άλλες δράσεις.
Οι συνολικές επιχορηγήσεις από την Ευρώπη προς την Ελλάδα για την επόμενη επταετία θα πλησιάσουν τα 60 δισ. ευρώ, δηλαδή με σημερινές τιμές περίπου το 30% του ΑΕΠ".

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου