22 Ιουλίου 2020

Αφηρημένη ζωγραφική του Πρέσβη της Τυνησίας στην Πινακοθήκη Λέφα

Ατομική έκθεση του σύγχρονου Τυνήσιου ζωγράφου και Πρέσβη της Τυνησίας στη χώρα μας Λασάντ Μ’χιρσί (Lassaad M’hirsi) παρουσιάζεται, έως τις 30 Ιουλίου, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα [Κοκκώνη 15, Ψυχικό].

«Ο Λασσάντ Μ'χιρσί συλλαμβάνει/αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα με τον δικό του τρόπο. Ανακαλύπτει τα καλλιτεχνικά κινήματα - Dripping, Εξπρεσιονισμό, σουρεαλισμό – αλλάζοντας εντελώς προσανατολισμό, ξεχνώντας την παραστατική ζωγραφική με λάδι του ξεκινήματος του το 1998» αναφέρει σε σχετική ανακίνωσή της η Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα και προσθέτει: «Έτσι οικειοποιείται την αφηρημένη ζωγραφική με πολύ συναίσθημα, αυθορμητισμό και συμβολισμό. Διαφοροποιεί τις επιλογές του παίζοντας με τα χρώματα, τις δονήσεις, τους παλμούς και τις υφές. Με τις αυθόρμητες κινήσεις του, προκαλεί τον καμβά και ρίχνεται στη συναισθηματική δημιουργία, υπακούοντας στον δικό του νόμο και την αντίληψή του». 

Όπως αναφέρει ο ίδιος στη naftemporiki.gr: «…διεκδικώ απόλυτη ελευθερία, χωρίς κανέναν περιορισμό, σε αντίθεση με τους περιορισμούς που μου θέτει το καθεστώς μου ως Πρέσβη της Τυνησίας στην Αθήνα. Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μπεν Αλί, ήταν αδιανόητο να ζωγραφίζω ενώ υπηρετούσα ως διπλωμάτης…».

Μετά το 2011 και την πτώση του καθεστώτος, η δημοκρατία πήρε τα δικαιώματά της και η τέχνη «εγκαταστάθηκε» ξανά στη χώρα, επιτρέποντας στον Λασάντ Μ’χιρσί να εκθέσει δημόσια, για πρώτη φορά, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό. 


Τελικά εκθέτει στην Ελλάδα, ένα αφιέρωμα στην Ελληνική γη, που βρίσκεται τόσο κοντά στη δική του –την Τυνησία.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Πέμπτη - Παρασκευή 9-5 / Τρίτη 10-6 / Τετάρτη 1-8

Πηγές: artandlife.gr , naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου