14 Ιουλίου 2020

Εγκαταλελειμμένο το σπίτι του Κωστή Παλαμά στην Πλάκα

Σε πολύ κακή κατάσταση, τελείως εγκαταλελειμμένο, βρίσκεται το διώροφο νεοκλασικό σπίτι στο οποίο κατοικούσε και στο οποίο πέθανε στις 27 Φεβρουαρίου 1943 ο ποιητής Κωστής Παλαμάς στην Πλάκα. 

Από αυτό το σπίτι, στην οδό Περιάνδρου 5, στις 28 Φεβρουαρίου 1943 ξεκίνησε η παλλαϊκή κηδεία του ποιητή η οποία εξελίχθηκε σε αντικατοχική διαδήλωση. 

Σήμερα, το σπίτι του μεγάλου ποιητή μοιάζει έτοιμο να καταρρεύσει. Σοβάδες πέφτουν από τους τοίχους ενώ γκράφιτι «στολίζουν» το ιστορικό νεοκλασσικό. 



Σε αυτό το σπίτι - που οικοδομήθηκε μέσα στη δεκαετία 1920-1930 - σ' ένα από τα δύο διαμερίσματα του δευτέρου ορόφου κατοικούσε ο Παλαμάς, η σύζυγός του Μαρία Βάλβη και η κόρη τους Ναυσικά, μοιραζόμενος το σπίτι και με άλλους ενοίκους.

Σε αυτή την οικία, ο Παλαμάς έγραψε πολλά από τα ποιήματα και λογοτεχνήματά του.


Λίγα λόγια για τον Κωστή Παλαμά 

Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 13 Ιανουαρίου του 1859. Είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, με μεγάλη συνεισφορά στην εξέλιξη και ανανέωση της νεοελληνικής ποίησης. Δημοσίευσε συνολικά σαράντα ποιητικές συλλογές, καθώς και θεατρικά έργα, κριτικά και ιστορικά δοκίμια, μελέτες και βιβλιοκριτικές.

Ένδειξη της καθιέρωσής του ως ποιητή ήταν και η ανάθεση της σύνθεσης του Ύμνου των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896, (“Αρχαίο πνεύμα αθάνατο ...”, σε μουσική Σπύρου Σαμαρά). Πολλά έργα του Κωστή Παλαμά ("Η ασάλευτη ζωή", "Η τρισεύγενη", "Ο τάφος", "Ο Δωδεκάλογος του γύφτου", "Ο θάνατος παλληκαριού" κ.ά) μεταφράστηκαν στα αγγλικά,  γαλλικά, γερμανικά και διάφορες άλλες γλώσσες.

Ως η κορυφαία έκφραση της “λυρικής σκέψης” του Παλαμά θεωρείται “Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου” (1907). Στο πνευματικό του ταξίδι ο Γύφτος θα γκρεμίσει και θα ξαναχτίσει τον κόσμον όλο. Θα απαρνηθεί τη δουλειά, την αγάπη, τη θρησκεία, τους αρχαίους, τους βυζαντινούς και όλες τις πατρίδες, αλλά και θα τα αναστήσει όλα μέσα από την Τέχνη, μαζί και τη μεγάλη χίμαιρα της εποχής, τη Μεγάλη Ιδέα. Θα υμνήσει τον ελεύθερο λαό του, αλλά θα τραγουδήσει και έναν νιτσεϊκό αδάκρυτο ήρωα. Θα καταλήξει προσκυνώντας τη Φύση και την Επιστήμη. 

Πέθανε στις 27 Φεβρουαρίου του 1943 έπειτα από σοβαρή ασθένεια.

"Ηχήστε οι σάλπιγγες... Σ’ αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα!" απήγγειλε ο Άγγελος Σικελιανός την επομένη μέρα στην κηδεία του. Ήταν το σύνθημα για να μετατραπεί η κηδεία του Κωστή Παλαμά σε αντικατοχική διαδήλωση. 

Πηγές: Με πληροφορίες και φωτογραφίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr και Wikipedia


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου