10 Ιουλίου 2020

Τζαμί η Αγία Σοφία με τη «βούλα» του Ερντογάν

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, το κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι ακύρωσε το κυβερνητικό διάταγμα του 1934, με το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, αποφασίζοντας ότι είναι παράνομο και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις εναντίον μιας τέτοιας ενέργειας. 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχθηκε σχετικό αίτημα που είχαν καταθέσει ενώσεις και ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση του 1934, μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. 


«Εξήχθη το συμπέρασμα ότι η ιδρυτική πράξη το διέθετε ως τζαμί και η χρήση του εκτός αυτού του χαρακτήρα δεν είναι δυνατή νομικώς», αναφέρει το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας. «Η κυβερνητική απόφαση του 1934 με την οποία τερματίστηκε η χρήση της (Αγίας Σοφίας) ως τζαμί ορίζοντάς την ως μουσείο δεν είναι σύννομη», επισημαίνεται στην απόφαση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προτείνει τη μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, η οποία έχει καθεστώς μουσείου και περιλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. 


Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας για την Αγία Σοφία «καλωσορίζει» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με ανάρτησή του στο Τwitter κοινοποίησε το προεδρικό διάταγμα, βάσει του οποίου το μνημείο περνάει στα χέρια της Προεδρίας και ειδικότερα της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων και μετατρέπεται σε τζαμί.

Recep Tayyip Erdoğan @RTErdogan
Hayırlı olsun.


Στην ανάρτησή του ο Ερντογάν «συνοδεύει» το προεδρικό διάταγμα με τη λεζάντα «με τις καλύτερες ευχές μου» (Hayırlı olsun).

Διάγγελμα Ερντογάν: Στις 24 Ιουλίου η θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία, μετά την σημερινή απόφαση της Αγκυρας να τη μετατρέψει από μουσείο σε τζαμί, όπως ανέφερε, στο διάγγελμά του το βράδυ της Παρασκευής ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν τόνισε ότι το τέμενος «θα είναι ανοιχτό σε όλους τους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς, σε όλους τους ξένους». Απαντώντας στα πυρά για την απόφαση, υπογράμμισε ότι αποτελεί «άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας», προσθέτοντας πως θα ερμηνεύσει κάθε κριτική ως επίθεση κατά της ανεξαρτησίας της Τουρκίας. 


Αντιδράσεις στην απόφαση για μετατροπή του μνημείου σε τζαμί:

Η UNESCO θα επανεξετάσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας. Η UNESCO ανακοίνωσε απόψε ότι η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα αξιολογήσει εκ νέου το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, αφού ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ανακήρυξε τζαμί. «Είναι λυπηρό που η απόφαση της Τουρκίας δεν ήταν αντικείμενο διαλόγου, ούτε υπήρξε κάποια γνωστοποίηση νωρίτερα», ανέφερε. «H UNESCO καλεί τις τουρκικές αρχές να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση διάλογο προκειμένου να αποφευχθεί η οπισθοχώρηση από την παγκόσμια αξία αυτής της σπάνιας κληρονομιάς, η διατήρηση της οποίας θα επανεξεταστεί από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην επόμενη συνεδρίασή της», πρόσθεσε η διευθύντρια της UNESCO, Οντρεΐ Αζουλέ.

Κ. Σακελλαροπούλου: Η απόφαση προκαλεί ευθέως την ιστορική μνήμη. «Η απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί προκαλεί ευθέως την ιστορική μας μνήμη, υπονομεύει ανεπανόρθωτα τις αξίες της ανεκτικότητας και του διαλόγου των θρησκειών και επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις της με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Κυρ. Μητσοτάκης: Προσβολή η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. «Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες μετά τη σχετική απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της», αναφέρει ακόμη ο πρωθυπουργός. 

Αλ. Τσίπρας: «Σοβαρή πρόκληση». «H απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας για μετατροπή σε τζαμί, της Αγίας Σοφίας - ενός μοναδικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς με μεγάλη ιστορική και πνευματική σημασία για τον Χριστιανισμό - αποτελεί σοβαρή πρόκληση που υπονομεύει τον διαθρησκευτικό διάλογο και παραβιάζει κατάφωρα τις οικουμενικές αξίες, οι οποίες είναι σήμερα απαραίτητες όσο ποτέ» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Υπογραμμίζει δε ότι η κυβέρνηση έχει καθήκον να αναδείξει το θέμα σε διεθνές επίπεδο.

Λ. Μενδώνη: Πρόκληση προς όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας, είναι «αποτέλεσμα της πολιτικής βούλησης του Προέδρου Ερντογάν» και «αποτελεί ανοικτή πρόκληση προς όλο τον πολιτισμένο κόσμο που αναγνωρίζει τη μοναδική αξία και την οικουμενικότητα του μνημείου» τονίζει σε δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. «Η Αγία Σοφία δεν χάνει από την αίγλη της και το πανανθρώπινο μήνυμά της, επειδή το τουρκικό δικαστήριο υπέκυψε. Ο Πρόεδρος Ερντογάν αποφάσισε για την Τουρκία την πολιτιστική απομόνωση της» σημειώνει. 

Νίκος Αναστασιάδης: Ιστορική εκτροπή και βεβήλωση. Σε ανάρτησή του στο twitter ο Πτόεδρος της Κύπρου αναφέρει: «Η μετατροπή της ΑγίαςΣοφίας σε τζαμί, είμαι μία ακόμη πρόκληση για το σύνολο του πολιτισμένου κόσμου και των διεθνών οργάνων που τον εκπροσωπούν. Συνιστά ιστορική εκτροπή και βεβήλωση ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς με ιδιαίτερη αξία για τους όπου γης χριστιανούς».

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Απογοήτευση».Tην απογοήτευσή του για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνηση να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Είμαστε απογοητευμένοι από την απόφαση της Τουρκικής κυβέρνησης να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας», δήλωσε η εκπρόσωπός του, Μόργκαν Ορτάγκους. 

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, twitter.com

Δείτε και αυτό: Κωνσταντινούπολη Αγία Σοφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου