23 Ιουλίου 2020

FAZ: Σε τροχιά σύγκρουσης Ελλάδα-Τουρκία

Ο γερμανικός Τύπος για τον κίνδυνο ελληνοτουρκικής σύρραξης, την παρέμβαση Μέρκελ, την ανάγκη προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης αλλά και το νέο τουρκικό δόγμα στην εξωτερική πολιτική. 
Από τη Deutsche Welle: 

«Ο κίνδυνος η επίδειξη στρατιωτικής ισχύος να οδηγήσει σε ναυμαχία μεταξύ εταίρων στο ΝΑΤΟ εντάθηκε και παλι από τότε που τα οράματα του προέδρου Ερντογάν για μια τουρκική ηγεμονία στην περιοχή επεκτάθηκαν στους υδρογονάνθρακες της ανατολικής Μεσόγειο», αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε σχόλιο με τίτλο «Σε τροχιά σύγκρουσης» και σημειώνει:

«Αντιδρώντας η ΕΕ, απείλησε την Άγκυρα με την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που δεν τερματίσει τις προκλήσεις με ερευνητικά και πολεμικά σκάφη, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο. Όλα αυτά αφήνουν παγερά αδιάφορα τον τούρκο πρόεδρο, ακριβώς όπως συνέβη και με τις διαμαρτυρίες για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Σύμφωνα με πληροφορίες η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κατάφερε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να αποτρέψει μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας».

Μονόδρομος η προσφυγή στη Χάγη 

Η εφημερίδα Der Tagesspiegel σε σχόλιό της με τίτλο: «Η διαφωνία για το φυσικό αέριο μπορεί να επιλυθεί μόνο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» παρατηρεί τα εξής: «Η καγκελάριος Μέρκελ επικοινώνησε με τον Ταγίπ Ερντογάν και πιθανότατα πέτυχε, αυτή τη φορά, μια αποκλιμάκωση. Αυτό όμως δεν αρκεί για να καθησυχάσει. Διότι η διένεξη για τους υδρογονάνθρακες ακολουθεί μια προδιαγεγραμμένη πορεία. Οι δύο πλευρές κάνουν όσα ανακοινώνουν. Η Τουρκία αποστέλει ερευνητικά και πολεμικά πλοία, η Ελλάδα απαντά, όπως είχε προειδοποιήσει, με το πολεμικό ναυτικό και την αεροπορία. Μια υποχώρηση της Ελλάδας ή της Τουρκίας στη διένεξη για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θεωρείται σχεδόν απίθανη από τη στιγμή που και οι δύο χώρες θεωρούν ότι το δίκαιο είναι με το μέρος τους. Επικαλούνται ωστόσο διαφορετική νομική βάση. Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει ωστόσο να κατανοήσουν ότι απαιτείται μια σαφής ετυμηγορία. Το ταχύτερο δυνατό θα έπρεπε να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Για την αναγκαιότητα της προσφυγής οφείλουν να πείσουν τις εμπλεκόμενες πλευρές η καγκελάριος Μέρκελ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Διαφορετικά η κατάσταση θα καταλήξει σε σύρραξη».

Το νέο δόγμα της Τουρκίας: Μόνη εναντίον όλων 

Η εφημερίδα Die Zeit γράφει αναφορικά με την ελληνοτουρκική διένεξη: «Όσο η Τουρκία απομακρύνεται από μια ένταξη στην ΕΕ, τόσο ενισχύεται η αξίωσή της να αναλάβει ηγεμονική θέση στην ευρύτερη περιοχή. Η φιλοδοξία αυτή εντάσσεται στο νέο δόγμα “Μόνη εναντίον όλων”. Πρόκειται για μια νέα, πολιτικά ενορχηστρωμένη, ερμηνεία του εθνικού αφηγήματος, με το οποίο ο Κεμάλ Ατατούρκ (φωτογραφία αριστερά) ίδρυσε κάποτε τη σύγχρονη Τουρκία μετά τις πολεμικές ήττες και τη κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.»

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετική ανάρτηση: Bild: Απέτρεψε η Μέρκελ χθες σύρραξη Ελλάδας-Τουρκίας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου