11 Ιουλίου 2020

Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ: Είναι η δεύτερη άλωση της Πόλης

Συγκλονισμένη από την απόφαση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί, εμφανίστηκε στην ΕΡΤ η διακεκριμένη βυζαντινολόγος - ιστορικός Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ. «Είναι η δεύτερη άλωση της 
Πόλης» είπε.

«Αν ακούσω ότι τα ψηφιδωτά έχουν δακρύσει δεν θα εκπλαγώ, ούτε θα ρωτήσω για ποιο λόγο χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες» είπε στη συγκινητική παρέμβασή της που προκάλεσε αίσθηση, για να προσθέσει «χτυπούν για την χριστιανοσύνη».

Η κ. Αρβελέρ, η πρώτη γυναίκα πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, εξέφρασε την άποψη ότι όταν ένας λαός πανηγυρίζει για αυτή την σκανδαλώδη (όπως την χαρακτήρισε) απόφαση του Ερντογάν αυτό καταδεικνύει τη βαρβαρότητά του.

«Σήμερα έγινε η πραγματική άλωση της 
Κωνσταντινούπολης» τόνισε σε άλλο σημείο και επικαλέστηκε τη μαρτυρία Τούρκου δημοσιογράφου ο οποίος υπογράμμισε ότι οι επέτειοι μνήμης για την άλωση της Πόλης καταδεικνύουν ότι όλα αυτά δεν ανήκουν στο τουρκικό λαό και πρέπει κάποια στιγμή να επιστραφούν.

«Όταν ένας λαός έχει ανάγκη από τέτοιους συμβολισμούς για να διατηρήσει τη συνοχή του, απέχει πολύ όχι μόνο από τα ευρωπαϊκά δεδομένα αλλά και από τον δικό του πολιτισμό» κατέληξε η κυρία Αρβελέρ, αναφερόμενη στις αντιδράσεις Τούρκων πολιτών μετά τις τελευταίες εξελίξεις

Πηγή: ert.gr 

Σχετικές αναρτήσεις:
Τζαμί η Αγία Σοφία με τη «βούλα» του Ερντογάν
H μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί μεγαλώνει το χάσμα Τουρκίας - Δύσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου