24 Ιουλίου 2020

Με λευκές κουρτίνες κρύβουν ψηφιδωτά και τοιχογραφίες στην Αγία Σοφία

Σήμερα η πρώτη μουσουλμανική προσευχή μετά από 86 χρόνια.


(upd) Φιέστα Ερντογάν στην Αγία Σοφία. Χιλιάδες πιστοί συμμετείχαν σήμερα, παρουσία του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στην πρώτη προσευχή, εντός και πέριξ της Αγίας Σοφίας, από την μετατροπή της σε τζαμί. 

Η τελετή ξεκίνησε με ανάγνωση στίχων του κορανίου από τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στην συνέχεια ακούστηκε το κάλεσμα για προσευχή από τους τέσσερις μιναρέδες που βρίσκονται γύρω από τον ναό. Ο Ερντογάν συνοδευόμενος από υπουργούς του και φορώντας λευκή μάσκα για προστασία από την Covid-19 γονάτισε στο μπλε χαλί πριν από την έναρξη της προσευχής. 


Εξαιτίας της πανδημίας, οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι το πολύ χίλιοι πιστοί θα μπορούσαν να προσευχηθούν στο εσωτερικό του ναού. Ομως, πολύ περισσότεροι θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν -και συγκεντρώθηκαν- στους εξωτερικούς χώρους. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, περίπου 350.000 άνθρωποι παραβρέθηκαν στην Αγία Σοφία και πέριξ αυτής, προκειμένου να παρακολουθήσουν την πρώτη μουσουλμανική προσευχή μετά τη μετατροπή της σε τέμενος, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.


Γιατί ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να ανακαλέσει την απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ για λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως μνημείου είναι ακόμη ασαφές, γράφει το "The New York Times" και προσθέτει: "Τη μέρα που εξέδωσε το προεδρικό διάταγμα για την αλλαγή, είπε ότι ήταν αδύνατον να κοιμηθεί το βράδυ. Μόλις ένα χρόνο νωρίτερα είχε επιχειρηματολογήσει κατά της μετατροπής σε τζαμί. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως παρά τις υπερεξουσίες που εξασφάλισε ο Ερντογάν σε αυτά τα 17 χρόνια παραμονής στην εξουσία, στους θώκους του πρωθυπουργού και του προέδρου, η σημερινή πολιτική του ισχύς είναι εύθραυστη και έχει ανάγκη να εδραιώσει την εθνικιστική του βάση (...) Η ανάκληση της εκλαΐκευσης του κράτους από τον Ατατούρκ γίνεται αποδεκτή από μεγάλη μερίδα Τούρκων εθνικιστών, για τους οποίους η Αγία Σοφία ως μουσείο ήταν μια ταπεινωτική ξένη επιβολή και ένα μελανό σημάδι στο οθωμανικό παρελθόν, το οποίο εξιδανικεύουν(...) Μετατρέποντας την Αγία Σοφία σε τζαμί, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ανέλαβε μια βαριά ευθύνη. Εγινε ο φύλακας ενός παγκόσμιου μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς. Δεν πρέπει να του επιτρέψουμε να το ξεχάσει".

Νωρίτερα γράφαμε: 

Με λευκές κουρτίνες κρύβουν ψηφιδωτά και τοιχογραφίες στην Αγία Σοφία

Τουρκικές ιστοσελίδες δημοσιεύουν φωτογραφίες από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας με τις κουρτίνες που θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες στη διάρκεια της πρώτης προσευχής σήμερα, ένα προκλητικό σόου που έχει στήσει ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά από 86 χρόνια. Η μουσουλμανική προσευχή θα ακουστεί για πρώτη φορά από το 1934, όταν ο Κεμάλ Ατατούρκ υπέγραψε το σχετικό διάταγμα για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο.

Τα μωσαϊκά της Θεοτόκου και του Γαβριήλ, 6,5 και 7,5 μέτρα αντίστοιχα, θα κρύβονται και θα αποκαλύπτονται με κουρτίνες για ένα λεπτό το καθένα. Η αρχική ιδέα να χρησιμοποιηθούν λέιζερ εγκαταλείφθηκε τελικά. 

Τα μωσαϊκά της Θεοτόκου πριν

Τα μωσαϊκά της Θεοτόκου μετά

Ο ομφαλός, το ιερότερο σημείο του ναού, θα κρυφτεί με ένα χαλί προσευχής. Ωστόσο για να προληφθούν ενδεχόμενες ζημιές θα υπάρξουν δύο στρώματα τσόχας κάτω από το χαλί.

Από χθες στην είσοδο του μνημείου τοποθετήθηκε νέα επιγραφή η οποία αναγράφει στα τουρκικά και στα αγγλικά: «Το Μεγάλο τζαμί της Αγίας Σοφίας» σε μία εξέλιξη η οποία έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις. Για ανεπίτρεπτη εργαλειοποίηση ενός μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς από τον Τούρκο πρόεδρο κάνουν λόγο ακόμη και μουσουλμάνοι στην Τουρκία. Στη γειτονική χώρα τρεις φιλελεύθεροι μουσουλμάνοι θεολόγοι εξέφρασαν δημοσίως τη δυσαρέσκειά τους, κάνοντας λόγο για «σοβαρό και ανεπανόρθωτο λάθος».

Πέρα από τον πρόεδρο της χώρας Ταγίπ Ερντογάν και τον εθνικιστή ηγέτη, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, βουλευτές και μέλη του κυβερνώντος ΑΚΡ, αλλά και Τούρκοι υπουργοί θα παρακολουθήσουν την επίσημη πρώτη της Αγίας Σοφίας ως τζαμί.

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, naftemporiki.gr

Δείτε φωτογραφίες της Αγίας Σοφίας όσο λειτουργούσε σαν μουσείο στην ανάρτησή μας: Κωνσταντινούπολη, Αγία Σοφία - Ayasofya

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου