29 Ιουλίου 2020

Μίκης Θεοδωράκης, ένας λαϊκός ήρωας κλείνει τα 95

Επετειακή συναυλία για τα 95α γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη από την ΕΛΣ και κάποιες τιμητικές δημοσιεύσεις από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Επετειακή συναυλία για τα 95α γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη πραγματοποείται σήμερα από την Εθνική Λυρική Σκηνή στην Πλατεία Θησείου - Αττική στις 20:30, στο πλαίσιο σειράς συναυλιών της ΕΛΣ προς τιμήν του. Θα παρουσιαστούν εμβληματικά τραγούδια του που «σημάδεψαν» τον ελληνισμό για περισσότερο από μισό αιώνα, λυρικές και επικές αναφορές από τους κύκλους τραγουδιών του σε συνεργασία με τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, «ψηφίδες» από τις παγκοσμίου φήμης κινηματογραφικές επιτυχίες αλλά και τα μεγαλειώδη λαϊκά του έργα. Έργα που άφησαν ανεξίτηλα τα «δακτυλικά» τους αποτυπώματα τόσο στην διεθνή μουσική δημιουργία, όσο και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Συμμετέχουν οι, ερμηνευτές, Ρίτα Αντωνοπούλου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ζαχαρίας Καρούνης και Μπέττυ Χαρλαύτη, που επικυρώνουν με τον καλύτερο τρόπο την διαχρονικότητα των μηνυμάτων της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, μεταλαμπαδεύοντας το βαθύτερο νόημά τους στις νεότερες γενιές. Μαζί τους στο πιάνο, ο ενορχηστρωτής και Υπεύθυνος της Μουσικής Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιάννης Μπελώνης, στενός συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη για περισσότερο από μια δεκαετία.

Γερμανικά ΜΜΕ: «Ο λαϊκός ήρωας κλείνει τα 95»

Με πλήθος δημοσιεύσεις και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης τιμούν τον Μίκη Θεοδωράκη με αφορμή τα 95α γενέθλιά του. Από τη Deutsche Welle:


«Ο απρόβλεπτος λαϊκός ήρωας κλείνει τα 95»

«Είναι ζωντανός μύθος, λαϊκός ήρωας, σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού: Ο Μίκης Θεοδωράκης κλείνει σήμερα τα 95. Είναι συνθέτης, πολιτικός, συγγραφέας και κυρίως αγωνιστής για την ελευθερία», γράφει η ιστοσελίδα tagesschau.de του Πρώτου Προγράμματος της Γερμανικής Τηλεόρασης σε ανταπόκριση από την Κων/πολη με τίτλο «Ο απρόβλεπτος λαϊκός ήρωας κλείνει τα 95».

Ο ανταποκριτής Τόμας Μπόρμαν σημειώνει: «Δύο νότες αρκούν για να αρχίσουν οι περισσότεροι από μας να σφυρίζουν τη διάσημη μελωδία, που θυμίζει ελληνικές ακρογιαλιές και χαρούμενους ανθρώπους να χορεύουν συρτάκι. Η μουσική του Ζορμπά, μια τεράστια επιτυχία, είναι, ίσως, η πιο διάσημη ελληνική μελωδία, αλλά, όπως είχε πει κάποτε ο Μίκης Θεοδωράκης και “βαρίδι”. Διότι ο έλληνας μουσουργός δεν συνέθεσε μόνο μουσική για τον κινηματογράφο, αλλά και όπερες, συμφωνίες, μουσική δωματίου και λαϊκά τραγούδια, πάντα με ένα σαφές μήνυμα.

Αναφερόμενος στη περίοδο φυλάκισής του στη Μακρόνησο ο Μίκη Θεοδωράκης, έλεγε: “Δεν γνωρίζαμε αν θα ζούσαμε την επομένη. Η σύνθεση ήταν για μένα μια διέξοδος”. Τα 95α γενέθλιά του ο έλληνας συνθέτης τα γιόρτασε με μια μικρή ιδιωτική συναυλία στη ταράτσα του σπιτιού του. Ο γερμανός τρομπετίστας Όττο Ζάουερ έπαιξε το γνωστό θέμα από την ταινία “Ζ”, μια ακόμα αθάνατη μελωδία του Μίκη Θεοδωράκη».

Berliner Zeitung: «Ένας λαϊκός ήρωας»

Κανείς δεν έχει πιο πλατύ ρεπερτόριο και τόσο μεγάλη επιρροή στην ελληνική μουσική», γράφει η Berliner Zeitung.

«Είναι δημιουργός πάνω από 1.000 τραγουδιών. Κατέχει τη τέχνη του Lied, του oρατορίου, της συμφωνίας, του μπαλέτου, της μουσικής για κινηματογράφο και θέατρο. Κανείς δεν έχει πιο πλατύ ρεπερτόριο, κανείς δεν είχε τόσο μεγάλη επιρροή στην ελληνική μουσική», σημειώνει η Berliner Zeitung με τίτλο “Μίκης Θεοδωράκης: Ένας λαϊκός ήρωας: « Συνδύασε όσα, δεν ταίριαζαν, εκ πρώτης όψεως: ως κομμουνιστής έγραψε τροπάρια και λειτουργίες για την ορθόδοξη εκκλησία και ένωσε το ελληνικό λαϊκό τραγούδι με την ευρωπαϊκή έντεχνη μουσική.

Η μουσική του για το Canto General σε ποίηση του χιλιανού Πάμπλο Νερούντα μπορεί να χαρακτηριστεί ύμνος των Ελλήνων. Μόλις πρόσφατα ο Μίκης Θεοδωράκης επέκρινε ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε μεγάλο στρατόπεδο του ΝΑΤΟ. Ίσως ο έλληνας δημιουργός να μην συνθέτει πλέον. Η βιβλική ηλικία των 95 ετών δεν είναι λόγος για το Μίκη Θεοδωράκη να μην παρεμβαίνει, με όρεξη και πάθος, στα πολιτικά δρώμενα».

Μ. Θεοδωράκης: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ηγετικές ικανότητες»

Και για αποδείξουμε του λόγου το αληθές. Σε συνέντευξη στην μαρξιστική εφημερίδα Junge Welt ο Μίκης Θεοδωράκης απαντά στο ερώτημα πώς οι Έλληνες αποφάσισαν να εμπιστευθούν, πριν ένα χρόνο, τις τύχες της χώρας στα χέρια της οικογένειας Μητσοτάκη: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ηγετικές ικανότητες τόσο στην αντιμετώπιση της κρίσης στον Έβρο όσο και στην διαχείριση της πανδημίας.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε παμπάλαιες αριστοκρατικές οικογένειες, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην ουσία η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο χωριό, όπου υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί. Ζούμε όλοι λίγο πολύ την ίδια ζωή με τις γιορτές, τη μουσική και τους χορούς μας. Είμαστε ένας δημοκρατικός λαός, ο οποίος επέλεξε ελεύθερα τη κυβέρνησή του. Σε ότι αφορά την οικογένεια Μητσοτάκη, μη ξεχνάτε ότι ήμουν υπουργός της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, διότι εκτιμούσα τον πατριωτισμό του».

Πηγές: 
ΑΠΕ-ΜΠΕ και Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου